10 evden 1'i yabancıya satıldı!
Haziranda, konut projelerinin yüzde 10’u yabancı yatırımcılara satıldı. Yabancıya satış, son 6 aylık ortalamanın 3 puan üzerine çıkarken, Türkiye genelinde fiyatlar yüzde 4.32 arttı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre haziran ayında, markalı konut projelerinin yüzde 10’u yabancı yatırımcılara satıldı. Son 6 ayın ortalaması ise yüzde 7 seviyesindeydi. Rapora göre yabancı yatırımcılara satışlar şubat ayında yüzde 6, mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında ise yüzde 7 oranında gerçekleşmişti. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 1+1 (yüzde 42) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 24 ile 3+1 ve 2+1 konutlar izledi.  

GÜÇ BİRLİĞİ ETKİSİ 
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 yılı haziran ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, mayıs ayında adet bazlı yüzde 4,5, metrekare bazlı yüzde 4,4 olan stok erime hızının haziran ayında adet bazlı yüzde 7,5, metrekare bazlı ise yüzde 6,6 olarak gerçekleştiğini belirterek, “Bu artışta, GYODER olarak, KONUTDER ve İNDER ile birlikte 15 Mayıs ila 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz ‘güç birliği’ kampanyası etkili oldu. Konut alıcısı, yüzde 0,98 faiz oranına ek olarak sunduğumuz yüzde 20 indirim fırsatını iyi değerlendirdi ve özellikle kredili konut satışlarında artış yaşandı. Tüm bu gelişmelerin stok erime hızına etkisi olumlu oldu” dedi. 

Son 1 yılda yüzde 9.7 arttı
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9,70 artış oldu. Buna göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 6 ayda yüzde 4,32, son 1 yılda yüzde 9,70 oranında arttı. 

Kira artışında Trabzon önde  
Haziran ayında Van’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,10 arttı ve Van, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Şanlıurfa’da ise metrekare konut satış fiyatları yüzde 0,91 azaldı ve Şanlıurfa fiyatlarının en çok azaldığı il oldu. Trabzon’da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,05 arttı ve Trabzon kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. 

En yüksek fiyat artışı 1+1’lerde
Bitmemiş konutların satış oranının ise son dört aydır düşüş eğiliminde olduğu gözlemleniyor. Haziran ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 36’sı bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 64’ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. 

3 PUAN FARK
Bitmemiş konutların satış oranında 3 puanlık bir düşüş görülürken, bitmiş konutların satış oranında ise 3 puanlık artış yaşandı. Bu dönemde en yüksek fiyat artışının ise 1+1 ve 76-100 metrekare arası konutlarda kaydedildiği gözlendi.  

En çok 1+1'lerin fiyatı yükseldi
Rapora göre en fazla fiyat artışı 100 metrekare'nin altında ve 1+1 konutlarda görüldü.

Asya avrupa'yı solladı 2 kıta arasında 10 puan var
Yeni Konut Fiyat Endeksi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 artarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,60 ve endeksin başlangıcı olan 2010 Ocak ayına göre yüzde 81,50 artış gerçekleştirdi. Haziran ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,05 oranında; İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,56 arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa’ya kıyasla 10 puan fazla artış gösterdi. 

En yüksek getiri Aydın ve Van’da 
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeriyle karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, haziran ayının en kısa amortisman süreleri geçen ay olduğu gibi Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. 

Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181