20 milyon konutun 7 milyonu depreme dayanıksız!
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, hazır beton kamyonlarının şehir içerisinde neden olduğu kazalar konusunda ise, “Merdiven altı hiçbir geçerliliği olmayan, mektupla sertifika veren kuruluşlar var. Transmikser sürücülerinin ve pompa operatörlerinin özellikle dikkat ve öfke kontrolü eğitimi alması gerekiyor” diye konuştu.

‘Eğitim verilmeli’
Gazetecilerle bir araya gelen Işık, İstanbul’daki son beton mikseri kazasına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Her gün şehir içlerinde transmikserler görüyorsunuz. Bu transmikser sürücülerinin ve pompa operatörlerinin mutlaka eğitim alması gerekiyor. Biz verdiğimiz eğitimde bu kişilere özellikle araba kullanmasıyla ilgili üst kullanma tekniklerini de öğretiyoruz. Bununla birlikte ne yazık ki, merdiven altı hiçbir geçerliliği olmayan, mektupla sertifika veren kuruluşlar var. Geçtiğimiz günlerde bir genç kızımızın yaşamını yitiridiği kaza bizi çok üzdü. 

Arayıp kendileriyle görüştüm. Kazanın sebebinin şöförün dikkatsizliği ya da bir anlık hatası olduğu bilgisini aldım. Türkiye’deki tüm transmikserler uydu üzerinden takip ediliyor. Bunlar nerede ne kadar süratle gidiyor, ne kadar bekliyor bunu denetleyebiliyoruz. Kaza yapmadan önce 50 km, vurma anında 25 km sürati var. Ama o anda ya başka yere bakıyor ya telefonla konuşuyor. Dolayısıyla konsantrasyon kaybı var. Bu sektörde çalışan şoförlerin eğitimden geçmesi daha da büyük önem taşıyor. Sektörde çalışan 38 bin şoför var. Ancak bizden belge alanların sayısı 16 bin civarında.”

Deprem uyarısı
Konut varlığı ve deprem konusunda da uyarıda bulunan Işık, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de halihazırda 20 milyon konut var. Ne yazık ki, bunun 7 milyonu depreme dayanıklı değil. Kaliteli binalar yaptığınız zaman insanlar ölmez. Örnek Japonya. Ankara’da birçok semt depreme dayanıklı değil. Bunların hepsinin yıkılıp yeniden yapılması lazım. Türkiye’deki konutların 3’te birinin en kısa sürede değişmesi lazım. İstanbul’da minimum 1 buçuk milyon, Ankara’da en az 300 bin konutun yenilenmesi lazım.” 

Nükleer santral için sızdırmazlık çalışması
Nükleer santrallerde radyoaktif sızıntı konusunun önemine işaret eden Işık, “Şimdiden nükleer santral için uygun betonlarla ilgili çalışmayı gönüllü olarak yapmaya başladık. Bunu da Türkiye’deki üniversitelerle işbirliği yaparak gerçekleştiriyoruz” dedi.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181