2016’da projeler birbiri ardına başlayacak!
Türk insanının yaşam kalitesinin artmasıyla birlikte gayrimenkul alanındaki tercihleri de değişti. Artık herkes kaliteli, sosyal yaşam alanlarına sahip, depreme karşı dayanıklı nitelikli konutlarda oturmak istiyor. Bu süreçte de markalı konutlara olan talep artıyor.

Son 10 yılda İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bursa, Konya gibi şehirlerde de markalı konut projeleri hız kazandı. İki seçimin yapıldığı 2015 yılında siyasi ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle projelerini öteleyen markalı üreticiler, belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla yeniden proje yarışına hız verdi.

İstanbul'un öne çıktığı proje yarışında, Ankara, Bursa ve Konya gibi şehirlerde de proje geliştirildiği görülüyor. Mesa'dan Seha Yapı'ya, Artaş İnşaat'tan Ege Yapı'ya kadar markalı konut üreticilerinin geliştirdiği projelerle toplam 50 bin 233 yeni konutun inşa edilmesi hedefleniyor. Bu yıl planlanan projelerle İstanbul'da Çatalca'dan Kartal'a, Sarıyer'den Halkalı'ya kadar çeşitli semtlerde 70 projede 43 bin 311 konut yapılacak.



Anadolu'da Ankara'dan İzmir'e, Bursa'dan Konya'ya kadar çeşitli kentlerde de 14 projede 6 bin 922 konut yapılması planlanıyor. Bu projelerin metrekare fiyatlan bin 700 TL'den başlayıp 16 bin TL'lere kadar çıkıyor. Projelerin büyük kısmının orta ve üst gelir grubuna yönelik olduğu görülüyor.



PROJE HAZIRLIĞI YAPANLAR
Projelerinin hazırlıklarını tamamlayan yatırımcıların yanı sıra bu yıl proje geliştirme hazırlığında olanların sayısı da oldukça fazla. Bunlardan biri de Propa inşaat. Bu yıl Zincirlikuyu, Kartal ve Istinye'de üç yeni projeye başlayacaklarını belirten Propa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Reşit Özçiçek, 2016'da bütçelerine alarak planladıkları projelerin satış değerinin 400 milyon TL'nin üzerinde olduğunu söylüyor. Proje geliştirirken talebin yüksek olduğu merkezi ve gelişmiş lokasyonları tercih ettiklerini ifade eden Özçiçek, böylece istikrarlı, dengeli ve akılcı bir büyüme stratejisiyle ilerlediklerini vurguluyor.

Özçiçek, Zincirlikuyu'da devam eden projeleri ve Kartal'da yakında yapımına başlayacakları projeleri için özellikle Körfez ülkelerinden başvurular aldıklarını anlatıyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, bu yıl üçü Kartal, ikisi Kadıköy, biri de Sultanbeyli'de olmak üzere altı projede toplam bin 476 yeni konut yapacaklarını ifade ediyor. 2016'nın geçen yıla oranla sektör için daha iyi bir yıl olacağına işaret eden Dumankaya, bu yılın ertelenen yatırımların canlanacağı ve konut alımını erteleyen tüketicinin alıma yöneleceği bir yıl olacağını vurguluyor.

Ekonomist Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181