3 milyarlık gayrimenkul fonu ile Türkiye'ye yatırımcı çekilecek!
Gayrimenkul sektöründe yeni bir enstrüman olan fonlara ilgi artıyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2014 yılı başında yaptığı düzenleme ile gündeme gelen gayrimenkul fonları, bireysel tasarrufların bir araya getirilmesi ve profesyonel kişiler gözetiminde yatırımların değerlendirilmesine olanak sağlıyor. Yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için de önemli bir enstrüman olarak görülen fonlar, tek seferde daha fazla sayıda ve daha büyük gayrimenkule yatırım olanağı da sunuyor. Türkiye'nin ilk gayrimenkul portföy yönetim şirketi RE-PIE, 3 fon için SPK'dan iç tüzük onayı aldı. Şirket, Turkmall'a ait 4 projeyi gayrimenkul yatırım fonu kurmak için satın alacak. Uniq İstanbul, Novada Outlet Söke ve Novada Outlet Akhisar ve Novada Tokat için birer yatırım fonu kurulması planlanıyor. Turkmall'dan alınacak 4 proje ile kurulacak fonların büyüklüğü 1 milyar TL'yi bulacak.

3 MİLYAR TL DEĞERİNDE
Gayrimenkul portföy yönetim şirketini 4 ortakla 2015 yılında 
kurduklarını söyleyen RE-PIE Yönetim Kurul Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel, "Amacımız gayrimenkul fonları kurmak, bu fonlara yatırımcı bulmak, yatırımcılarla gayrimenkul projelerine yatırım yapmak ve bu yatırımları yönetmek. SPK'dan ilk 3 fon için tüzük onayı aldık. Turkmall'dan alınan 4 proje ile 7 fona ulaşacağız. Bu fonların toplam değeri 3 milyar TL. Nakit ve benzeri 1 milyon TL varlığı olan nitelikli yatırımcılar fonlara yatırım yapabilecek. Bireysel yatırımcı her bir fon için ihraç edilecek fon payı almak suretiyle yatırım yapacak" dedi. 



KÖRFEZİN GÖZÜ FONDA
Gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul sektörünün kayıt altına alınmasında ve sektörün şeffaflaşmasında önemli rol oynayacağını ifade eden REPİE Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur da, fonlar aracılığı ile Türkiye'ye yatırımcı tabanının büyüyeceğini dile getirdi. 2016'da Avrupa'daki fonların büyüklüğünün 250 milyar Euro'yu bulduğunu belirten Sur şunları söyledi: "Türkiye fırsatlar ülkesi ve geleceği parlak. Gayrimenkul sektöründe de bu böyle. 7 milyon konutun kentsel dönüşümle yenilenmesi hedefleniyor. Bunun için 450 milyar dolar kaynak gerek. Türkiye'ye bu nedenle yabancıdan nakit para çekmeli. Ağırlıklı olarak Körfez ülkelerinin Türkiye'ye ilgisi var. Hangi Arap yatırımcı ile konuşsak fonlara aşina olduklarını görüyoruz. Fonlar aracılığı ile gelecek yabancı kaynaktan umutluyuz" dedi. Fon yatırımcılarına sağlanan vergi avantajına dikkat çeken Sur, gayrimenkul yatırımcısı için yıllık yüzde 35 olan gelir vergisinin fon çatısı altında yüzde 10 olduğunu, yabancı için ise yüzde 0 olduğunu kaydetti.

YÜZDE 9 DEĞER ARTIŞI
SPK'dan iç tüzük onayı alan fonlar hakkında bilgi veren Çamlıbel, "Anadolu Stratejik Arazi Fonu, gelişmekte olan kentlerde arsa-arazi yatırımı yapacak. Yıllık getirişinin TL bazında yüzde 15 ı geçmesi bekleniyor. Maslak 1453 projesinin ticari birimleriyle ilgilenen ikinci fonumuz Maslak 1453 Fonu, üçüncü fonumuz ise karma mülklere yatırım yapacak Milenyum Fonu olacak'' dedi. Çamlıbel, fonların Euro bazında yüzde 6nın üzerinde kira getirişi hedeflediğini, fonların yıllık kira getirişi ve değer artı; oranının yüzde 9 civarında olmasını beklediklerini dile getirdi.

İŞBİRLİĞİ SÜRECEK TURKMALL
Yönetim Kurulu Başkam Hans Otto Nagel, 25 yılda 80den fazla alışveriş merkezi geliştirdiklerini, 50'den fazla alışveriş merkezini tamamladıklarını belirterek, projelerinde her yd 150 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladıklarını söyledi. Gayrimenkul fonları ile yatırımcının tek başına alma imkanı olmadığı mülklere yatırım fırsatı yakaladığını belirten Nagel, RE-PIE ile gerçekleştirilen iş ortaklığında, gayrimenkul sektörünün şeffaflaşmasına ve getirilerin tabana yayılmasına öncülük ediyoruz. İşbirliği, Turkmall'un önümüzdeki dönemde geliştireceği yeni varlıkların alımıyla sürecek" dedi. Su anda yatırım, kiralama, yönetim ve pazarlama hizmeti verdikleri 11 alışveriş ve yaşam merkezi olduğunu belirten Turkmall Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu da, önümüzdeki iki yılda Anadolu'da yedi Novada projesini daha tamamlayacaklarını dile getirdi.

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181