30 bin yataklı şehir hastaneleri 2017 sonunda açılacak!
Sağlık sektöründe ' önemli bir dönüşüm başlatan "Kamu-Özel İşbirliği -PPP" (Public Private Partnership) projesine ilgi artıyor. Kamuözel ortaklığıyla kurulacak şehir hastanelerini, yükleniciler önce inşa edecek, sonra da işlemesinden yükümlü olacak. İnşaattan sonra ise Sağlık Bakanlığı hastanede kiracı olarak yer alacak ve yapıyı inşa eden şirket kamudan kira bedeli alacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz ay Sağlık Bakanı olarak yaptığı son toplantıda kamu-özel sektör işbirliği ile yapılan 30 bin yatak kapasiteli şehir hastanesinde çalışmaların sürdüğünü, 10 bin yataklık hastanenin de planlandığını açıklamıştı. Özel sektörün 25 yıl işlettikten sonra kamuya teslim edeceği bu modele, Rönesans İnşaat, YDA Grup, Türkerler Holding, Akfen, Astaldi ve Dia Holding gibi çok sayıda firma ilgi gösteriyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde ihalesi tamamlanan 18, sözleşme aşamasında 5 hastane projesi bulunuyor.

4.7 MİLYAR EURO YATIRIM
Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım (RSY), 2020 yılına kadar yaklaşık 4.7 milyar Euro yatırım planlıyor. RSY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu "Bu kapsamda toplam 3.2 milyon metrekarelik proje inşa edecek olan RSY, toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesi ile Türkiye'de PPP sağlık yatırım sektöründe lider konumunda. RSY'nin portföyünde İstanbul-İkitelli, Adana, Bursa, Elazığ ve Yozgat olmak üzere 5 adet hastane kompleksi bulunuyor. Altıncı proje olarak ise Samsun, İstanbul, Afyon, Diyarbakır, Malatya, Erzurum ve Van'da inşa edilecek olan fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikiyatri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri yer alıyor" dedi.

4 ŞEHİR HASTANESİ
1583 yataklı Kayseri Entegre Sağlık Kampusu ihalesini 2011'de kazanarak, bu alanda öncü olduklarını belirten YDA Grup Başkanı Hüseyin Arslan, "Kayseri'nin yanı sıra 838 yataklı Konya Şehir Hastanesi'nin ve 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi'nin inşaatları hızla devam etmekte olup, 1700 yataklı Şanlıurfa Şehir Hastanesi projemizin de ön hazırlık çalışmaları sürüyor" dedi. Akfen İnşaat, İsparta Şehir Hastanesi, Eskişehir Şehir Hastanesi ve Tekirdağ Şehir Hastanesi projelerinin yatırımlarını üstlendi.

3 projenin yatak kapasitesinin 2 bin 313 olduğunu söyleyen Akfen İnşaat ve Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, "Isparta Şehir Hastanesi'ni bu sonbahar tamamlayarak bakanlığa devretmeyi planlıyoruz. Eskişehir Şehir Hastanesi'nin inşaatını 2017 sonunda tamamlamayı öngörüyoruz. Tekirdağ Şehir Hastanesi projesine de bu yıl içinde başlayacağız. Hastanelere yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapıyoruz" dedi. Türkerler Holding, Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampusu, Kocaeli Entegre Sağlık Kampusu ve İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampusu projelerini üstleniyor. Ankara Etlik projesi yatırımını İtalyan Astaldi Grubu, İzmir ve Kocaeli projelerinin yatırımını ise Gama Holding ile ortak olarak hayata geçirdiklerini belirten Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, yeni şehir hastaneleri ihaleleriyle de ilgilendiklerini söyledi.

FİNANSMAN UYARISI
Son yıllarda büyük projelerin finansmanında kullanılan kamu-özel ortaklığına ilişkin olarak geçtiğimiz aylarda Kalkınma Bakanlığı'ndan uyarı geldi. Kalkınma Bakanlığı, Türkiye'de kamu özel ortaklığıyla yapılan projelerde uzun vadeli fon sıkıntısı yaşanabileceğini belirtti ve kamunun bu nedenle oluşacak yükümlülüklerinin iyi analiz edilmesini istedi. Türk Tabipler Birliği de PPP modelinin riskli olduğu görüşünde.

Birlik yetkilileri tarafından yapılan açıklamada "Kalkınma Bakanlığı tarafından açıklanan raporda şirketlerin 17 hastane sabit yabrım için 9.5 milyar dolar ödeyeceği, devletin de buna karşılık uzun dönemde 27 milyar dolar ödeme yapacağı belirtildi. Buradaki maliyet yüksekliği ve geri ödemedeki orantısızlık acık. Sağlık hizmetinin kendisi yani bu alanın doğası, işleyişi PPP uygulamasına elverişli değil. Hastalıkları hastaneye gelir getiren ve getirmeyen olarak ayırmaya başladığınızda, hastane yataklarının doluluk oranı üzerinden hastalara bakmaya başladığınızda sağlık hizmetinin doğası bozuluyor "denildi.

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181