300 bin liraya en geniş ev Ağrı'da!
Merkez Bankası (TCMB) bu yılın ilk aylarında kullandırılan konut kredisi adedinin yıllık olarak gerilemesini bekliyor.

Konut Fiyat Endeksi'nde yıl sonu değerlendirme raporunu açıklayan Merkez Bankası, konut kredisi anahtar kelimesi ile Google Trends kullanılarak oluşturulan arama hacmi endeksinin Konut Fiyat Endeksi kapsamında derlenen veri adedi için bir öncü gösterge olabileceğini değerlendirdi.

Google Endeks değerleri ile kredi kullanımı arasındaki ilişkiyi çeyrekler bazında da kuran TCMB, konut kredisi arama hacmi endeksindeki artış hızının 2017'nin ikinci çeyreğinden itibaren, konut kredisi adedindeki arayış hızının ise yılın üçüncü çeyreğinden itibaren yavaşladığını gördü. Buna göre TCMB 2018 yılının ilk aylarında kullandırılan konut kredisi adedinin yıllık olarakgerilemesinibekliyor.

MB raporunda, "2017'de konut alımlarını teşvik amacıyla getirilen yasal düzenlemeler, kentsel dönüşüm projeleri ile diğer büyük projelerin sağladığı avantajlar ve yabancı yatırımcı ilgisi konut satışlarında canlüığın devam etmesini sağladı. Fakat konut fiyatlarındaki nominal artış hızı yavaşladı ve fiyatlar reel olarak geriledi" ifadelerine de yer verildi. Konut satışları Türkiye genelinde önceki yıla göre yüzde 5.1 arttı. Konut kredi faizlerinde yükselişe rağmen, ipotekli konut satışları Türkiye genelinde artış, İstanbul-Ankara gibi illerde ise azalış kaydetti. Kullandırılan konut kredi miktarındaki artış hızının ise yavaşladığı görüldü. Hedonik Konut Fiyat Endeksi, 2017'de reel olarak ortalama yüzde 0.6 azaldı.



En geniş ev Ağrı'da en küçüğü İstanbul'da
TCMB, 300 bin TL'ye en geniş evin hangi bölgede yer aldığını da araştırdı. Metrekare bazında en geniş ev 287 m2 ile Ağrı, Ardahan, Kars ve İğdır bölgesinde alınabilirken en küçük ev 78 m2 ile İstanbul'da alınıyor. Konut yatırımlarının geri dönüş süreleri de İstanbul'da azalırken Ankara ve İzmir'de yükseldi. Yatırım amacıyla alınanbir ev kiraya verildiğinde İstanbul'da kendini 25.5 yılda, Ankara'da 24.5 yılda, İzmir'de 23.5 yılda ödüyor. TUİK verilerine göre 2017'de satışı yapılan toplam konut adedi bir önceki yıla göre yüzde 5.1 arttı. Aynı yılda ipotekli konut satış adedi ise 2016'ya göre yüzde 5.3 artarak473 bin 99 adet oldu. 



Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181