Afganistan'da 5,5 milyar dolarlık 608 proje!
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Afganistan'ın altyapısı güçlü, güvenli ve istikrarlı bir yatırım ve ticaret ülkesine evrileceğine inandığını belirterek, "Bu gerçekten hareketle devletimiz uzun yıllardır Türk yatırımcıları ve müteahhitlerini Afgan kardeşlerimizle iş yapmak konusunda yönlendirmekte ve teşvik etmektedir" dedi.

ENTEGRASYON ELZEM HALE GELDİ
Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile CEO'ları bir araya getiren "Türkiye Afganistan Yatırım Toplantısı"na katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Elitaş, Afgan halkının Türkiye için öneminden bahsederek, Eşref Gani'ye Cumhurbaşkanı olması dolayısıyla tebriklerini iletti. Elitaş, Gani'nin, ülkelerin geri kalmışlığına çözümler getiren kitabına atıfta bulunarak, bir ülkenin ayağa kalkabilmesi için dış dünyaya entegrasyonunun elzem hale geldiğini söyledi.

İŞİ YAPMA KONUSUNDA TEŞVİK EDİLİYOR
Elitaş, Kandahar Havaalanı'na yapılan saldırıda hayatını kaybeden Afgan vatandaşları için duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Gani'ye başsağlığı diledi. Afganistan'ın geçen 14 yıllık dönemde, kurumsal, siyasi ve iktisadi anlamda önemli yol kat ettiğini anlatan Elitaş, bu kazanımların korunması ve üzerine Afgan halkı için güzel bir gelecek inşa etmenin, sadece Afgan hükümetinin sorumluluğunda olmadığını belirtti.

Elitaş, Afganistan'da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması adına diğer ulusların ve uluslararası kuruluşların da görev alması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:"Bizler Türkiye olarak, bu sorumluluğu Afgan kardeşlerimiz için ziyadesiyle hissediyoruz ve taşıyoruz. Türkiye olarak Afganistan tarafından ihtiyaç duyulduğu sürece, güvenlik, kalkınma ve kapasite oluşumu alanlarındaki desteğimizi devam ettirme kararlığımızı vurgulamak isterim. İnanıyorum ki Afganistan altyapısı güçlü, güvenli ve istikrarlı bir yatırım ve ticaret ülkesine evrilecektir. Afganistan'ın dönüşüm sürecinde başarıya ulaşmak için devletler ve milletler kadar iş adamlarının ve firmaların da önemli roller üstlenmesi gerek. Bu gerçekten hareketle devletimiz uzun yıllardır Türk yatırımcıları ve müteahhitlerini Afgan kardeşlerimizle iş yapmak konusunda yönlendirmekte ve teşvik etmektedir."

608 PROJE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Afganistan'ın yeraltı zenginlikleri, genç nüfusu ve cömert insanları ile değerlendirildiğinde, mevcut yatırım ilişkilerinin var olan potansiyelinden uzakta olunduğuna dikkati çeken Elitaş, Afganistan'ın sunduğu fırsatların Türk iş adamları ve girişimcilere anlatılması adına Cumhurbaşkanı Gani'nin öncülük ettiği toplantıdan çıkacak sonuçlara inandığını aktardı.

Elitaş iki ülke arasındaki mevcut ticari ilişkileri genişletmek adına siyasi aktörlerin çabaları olsa da asıl yükü özel sektörün çektiğine ve çekmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Türk müteahhitlik sektörü, Afganistan'da toplam tutarı yaklaşık 5,5 milyar dolar olan 608 proje gerçekleştirmiştir. Türk firmaları müteahhitliğin yanı sıra enerji ve doğal kaynaklara yönelik alanlarda da Afganistan'da varlığını sürdürmektedir. Afgan coğrafyası lojistik anlamda da önemli bir değer barındırmaktadır. Bütün potansiyellere ek olarak ülkenin, kalkınma ve istikrara doğrudan güçlü katkı sağlayacak projelerine Türk iş adamları ve firmalarının eşsiz katkılar sağlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. 

Ensonhaber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181