Altına dayalı kira sertifikasında 2. talep dönemi bugün başladı!
Hazine Müsteşarlığı tarafından yastık altında değeri 100 milyar doları bulan 2 bin 200 ton altının ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracından ilk talep toplama geçen hafta gerçekleştirildi. İhracın ilk günü 15 milyon TL talep geldiği açıklanırken 5 gün boyunca gelen toplam talebin 100 milyon TL civarında olduğu belirtiliyor. Yastık altında olduğu tahmin edilen 2 bin 200 ton altın miktarı düşünüldüğünde ilk ihraçta oluşan 680 kilogramlık talep bazıları tarafından ‘düşük’ bulunabilir. Ancak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına gelen talep miktarına çok takılmamak gerekiyor. Burada önemli olan yastık altında “atıl” duran önemli bir kaynağın ekonomiye kazandırılması amacıyla yola çıkılması. Öyle ki yastık altında duran 1 gram altının bile sisteme dahil olması bir kazanç.  

HİNDİSTAN ÖRNEĞİ 
Türkiye gibi altına büyük bir ilginin olduğu Hindistan’da da benzer bir yöntem daha önce hayata geçirildi. Hindistan’da yastık altında tutulan altın miktarının 800 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 2 yıl boyunca altın tahviline benzer uygulamalarla Hindistan, 600 milyon dolar tutarında altını ekonomiye kazandırdı. 

BAĞIMLILIĞI AZALTACAK
Dolayısıyla Merkez Bankası’nın rezervlerindeki altın miktarını da artırmasını sağlayacak altın tahvili ve kira sertifikası uygulamalarına uzun vadeli bakılmalı.  Sermaye piyasalarının bu tür yeni ürünlerle gelişmesiyle, reel sektörün finansman ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan bankalara olan bağımlılığının azaltması da elde edilecek kazanımlar arasında. 

Tahvil ve sertifika arasında ne fark var
Faiz hassasiyeti olanlar için çıkarılan altına dayalı kira sertifikasında kira geliri, altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte ve yatırımcısına altın fiyatına endeksli TL cinsi kira getirisi sağlamakta. Altın tahvilleri ise, yatırımcısına altın fiyatına endeksli TL cinsi faiz geliri sağlıyor.

Vergiden muaf tutuluyor 
Altın tahvili ve kira sertifikası ile yatırımcının altını devlet güvencesiyle saklanacak. 6 ayda bir yüzde 1.20, yılda bir yüzde 2.40 ek getiri sağlanacak. Vergiden muaf olan tahvillerii vatandaş dilediğinde satabilecek ve vade sonunda “Ziynet Altın” alma hakkına sahip olacak. 

İhraçlar devam ediyor 
Altın tahvili ve kira sertifikası ihracında 4 ayrı talep toplama dönemi bulunuyor. Bunların ilki tamamlandı. İkinci etap bu hafta yapılacak. 9-13 Ekim’deki talep toplamının itfası16 Ekim 2019. Üçüncü etap talep toplama 16-20 Ekim, dördüncü etap talep toplama ise 23-27 Ekim’de yapılacak. İhraçlarda 22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilecek. 

Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181