Anadolu markalı konut satışlarında İstanbul'u geçti!
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, inşaat ve gayrimenkul sektörü 2015'te yüzde 10 büyürken İstanbul'un yüzde 6.3 oranında büyüdüğünü aktararak, "Artık markalı konut satışları Anadolu'ya kaydı" dedi.

Bu yıl yabancıya 10 milyar dolarlık satış hedefleniyor
2015'te gayrimenkul sektörünün yabancıya 22 bin 830 konut satarak 5 milyar dolarlık ciro sağladığını aktaran Çelik, 2016 yılında ise bu hedefi 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi. Bu artışta 2012'de çıkan Mütekabiliyet Yasası sonrası sektörün yurtdışmdayaptığı tanıtımların etkili olduğunu anlatan Çelik, "Konutu sadece Araplara satmıyoruz. Geçen yıl bizden en fazla Iraklılar aldı. Suudiler, Almanlar, İngilizler de alıyor. Ayrıca İranlüara dakonut satışını artırmayı planlıyoruz. İranlıların bizden en fazla alım yapan ilk 5 arasına girmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Vergi kaldırılırsa konut fiyatları düşer

Arsaların KDV oranlarının özel sektör firmaları için projelendirilen konuta göre yüzde 18'e kadar çıktığından şikayet eden Çelik, "Arsada KDV oranları TOKİ ve Emlak Konut için uygulanan modele uygun olmalı. Nasıl bu iki kurum arsanın KDV oranı yüzde 1 veya yüzde 8 ise projeye de aynı bedeli uyguluyorsa Maliye Bakanlığı bize de aynı uygulamayı getirsin" dedi. Bir projede 10 -15 kalemde vergi verdiklerini anlatan Çelik, sadece kurumlarvergisinin kaldırümasıyla konut fiyatlarının yüzde 8 düşebileceğini açıkladı. Çelik, dar gelirliye konut üretimi için ucuz arsa gerektiğini belirterek, "Maliyetlerin yüzde 50'si arsa. Metrekare fiyatının 2 bin TL'lerde olması için arsa maliyetinin yüzde 20 olması gerekir" dedi.

Leyla İLHAN/Dünya Gazetesi


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181