Anadolu ruhsat artışında İstanbul'un önüne geçti!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2017 yılının çeyrek dönemlerinde yayınlanan Yapı İzin İstatistikleri Raporu'nun 2017 ilk yarı verileri, gayrimenkul sektöründe İstanbul'daki hareket hızının Anadolu'nun diğer illerine göre düşük kaldığını ortaya koydu. Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2017 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 7.6, yüzölçümü yüzde 16.3, değeri yüzde 35.3, daire sayısı da 21.6 oranında arttı. İstanbul'da yapı izni verilen daire sayısı diğer illerden fazla olsa da, daire sayısındaki artış 20 bin konutun üzerinde ruhsat verilen Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa'nın gerisinde kaldı.

ANTALYA'DA DAİRE SAYISI YÜZDE 61 ARTTI
İstanbul'da 2016 yılının ilk 6 ayında 111 bin 494 adire yapı ruhsatı verilirken bu rakam 2017'nin ilk yarısında yüzde 16 artışla 129 bin 791 adede yükseldi. Öte yandan, Antalya'da ruhsat verilen daire sayısı yüzde 61 oranında sıçrama yaparak 17 bin 849'dan 28 bin 792'ye yükseldi. Anadolu'daki diğer büyükşehirler Ankara, İzmir ve Bursa'da da yüzde 40'ın üzerinde artış görüldü. 2017'nin ilk yarısında belediyeler tarafından verilen ruhsatların değeri bakımından geçen yıla göre yüzde 80 artış gösteren Ankara ruhsat toplam değerini 8.1 milyar liradan 14.7 milyar liraya çıkardı. Başkent yıllık konut satış adedi 20 bin ve üzeri olan şehirlerarasında geçen yıla göre değeri en fazla artan yerleşim birimi oldu. Ankara'yı 6.9 milyar ve yüzde 62.7'lik ruhsat değer artışı ile Bursa izledi. İstanbul'un yapı ruhsatları değeri bakımından geçen yıla göre artışı yüzde 39.9'da kaldı.



'Planlı bölgeler artışı destekliyor'
Ankara İncek'te Bulvar Loft ve İncek Loft projelerini geliştiren Akfen İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, Ankara'nın gayrimenküldeki yükselişinde Eskişehir Yolu, İncek, Yaşamkent ve Cayyolu gibi planlı yerleşim bölgelerinin önemli yer tuttuğunu belirtti. İzmir'de 13 ayrı proje üzerinde çalışan Folkart'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da yapılan büyük ölçekli yatırımlar ve hayata geçmesi beklenen yepyeni projelerle İzmir'in önemli bir marka kent olma yolunda ilerlediğini dile getirdi. Sancak, İzmir'in gayrimenkul sektöründeki avantajlarını özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile öne çıkaracağını vurguladı.

Erdem Aktürk / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181