Arapların yeni rotası Didim!
İngilizler tarafından 2002 yılında denizi, kumu, doğası ve ucuz yaşamı ile fark edilen Didim, son on yılda yabancıların akınına uğradı. İlk başta ilçeye tatile gelen İngilizler, Didim halkıyla iyi ilişkiler geliştirince, bölgede ev satın almaya başladı. Beldede son 10 yıl içerisinde 15 bin İngiliz, konut satın aldı. Kimi İngilizler ise yatırım amacıyla pek çok konut satın alarak bunları kiralamayı tercih etti.

TÜİK istatistiklerine göre, tatil beldesinden her yıl ortalama bin 200 civarında ev alan İngilizler, son bir yıl içerisinde ekonomik gerekçeler, daha ucuz AB ülkeleri ve artan dolandırıcılık olayları nedeniyle Didim'i tercih etmemeye başladı. İlçede bin 200'e yakın yabancı turistin evlerinin tapusunu hala alamadığı, kimi müteahhitlerin aynı evi 3-4 farklı kişiye sattığı, bu yüzden de İngilizler'in Didim'den uzaklaşmaya başladığı belirtildi. Her ay 100 evin satıldığı Didim'de, 2015 yılında bu sayı aylık 10'a kadar düştü. İngilizlerin, rotalarını başka ülkelere çevirmesinin ardından bu kez tatil beldesi Arap turistlerin tercihi oldu. Yılda 100'e yakın Arap turistin zor geldiği Didim geçen yıl işadamları ve emlak yatırımcıları tarafından keşfedildi. Yapılan projeleri beğenen Suudi Arabistan, İran ve Katar uyruklu yabancılar 6 ay içerisinde 500 villa ve tripleks tipi ev satın aldı. Araplar daha çok Didim'in girişinde bulunan ve daha sessiz olan Akbük bölgesinde yapılan konutlardan satın alırken, projelere kendi kültürlerini yansıtan eklemeler de yaptı. Araplarla anlaşan inşaat şirketleri, ev ve villaların bulunduğu sitelerin etrafındaki duvarları yüksek yaparken, mescit, havuz ve kullanım alanlarını haremlik ve selamlık olarak da ayıran projeler çizdi.

İngilizler gibi kent merkezinde daire tipi ev tercih etmeyen Araplar'ın ödedikleri paralar da dudak uçuklattı. Site içerisinde deniz gören villa ve tripleks tipi evlere 500 ile 800 bin euro para ödeyen Araplar, isimlerinin açıklanmaması ve bilgilerinin sızmaması için de özellikle güvenilir inşaat firmalarını tercih etti. 

Mehmet İnmez / Habertürk Egeli


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181