'Arsa fiyatlarında son yılların en ucuz dönemi yaşanıyor'!
Arsa fiyatlarında son yıllardaki en ucuz dönemin yaşandığını belirten Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Kimisi arsasını satarak kaynak oluşturma ihtiyacını gideriyor. Bu dönemi ben 'Sat-pişman ol' dönemi olarak yorumluyorum" dedi.

Nef in Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, gayrimenkul sektöründe arsa fiyatları açısından son yıllardaki en ucuz dönemin yaşandığını söyledi. Sektördeki fiyat dengeleriyle ilgili bilgi aktaran Timur, "Konut sektörüne girdiğimden bu yana hayatımdaki en ucuz arsa dönemini yaşıyoruz. Şu an Nef olarak 4 tane projemiz satışta. Projelerimiz belli bir noktaya geldikten sonra genelde başka bir projeye başlıyoruz. Kaynak anlamında sadece bireylerin değil kurumların da bu yönde ihtiyaçları oluyor. Dolayısıyla kimisi de arsasını satarak bu kaynak oluşturma ihtiyacını gideriyor. Bu dönemi ben 'Sat-pişman ol' dönemi olarak yorumluyorum" dedi.

5 ayda % 70 büyüdü
Yabancıların konut almak için Türkiye'ye geldiğine de dikkat çeken Timur, "Türkiye'de konut, döviz bazında hiç bu kadar uygun olmamıştı. Yerliye satışta bir miktar yavaşlama yaşanıyor olabilir. Fakat yabancıya satışta yüzde 30'lukbir artış var" ifadelerini kullandı. Bu noktada yerliye satış konusunda 'yüzde 20 indirim ve yüzde 0.98'lik faiz' kampanyasının da konut satışlarını canlandırdığına dikkat çeken Timur, şunları söyledi: "Zaten konut fiyatları artmıyor. Seçimden sonra da piyasanın açılabileceği ihtimalini görenler 'Biz en iyisi bu fırsatı kaçırmayalım' diyorlar. Kam panyada 2 bin adetlik satış olmuş galiba. Beklenti 15 Haziran'a kadar 9 milyar liralık satış. Ortalamaya baktığımızda 800 bin TL'den yaklaşık 11 bin adet konut ediyor. 41 firma katılmıştı. Bu da firma başına günde 7-8 satış anlamına geliyor ki kampanyaya katılan firma sayısı 60'a yükseldi bildiğim kadarıyla. Bu ilgi devam ederse belki kampanya süresini uzatabilirler." 2018'i Nef olarak oldukça iyi geçirdiklerini de söyleyen Timur, "Yüzde 70'lik artışla Mayıs sonu itibarıyla 814 milyon liralık sözleşmeli satış yaptık. Satışların yüzde 60'ından fazlası oturumluk" dedi.

3D yazıcıyla üretimi erkene çekti 
Erden Timur, 3 boyutlu yazıcılarla (3D Printer) ev üretimine başlayacaklarını açıklamıştı. Timur, "3'üncü çeyrekte başlayacaktık ama öne çektik. Önce asma tavanlarda kullanmayı planlıyoruz. Ar-Ge departmanımız var. Maliyetlerin ileride azalacağını düşünüyorum. 3D yazıcılarla üretimdeki yüzde 15'lik öngörülemeyen gider kalemi ortadan kaldırılabilecek."

Konut satışında Nef olarak senetli satış oranının yüzde 77.9 olduğuna dikkat çeken Erden Timur, "Biz bu yıl satışlarımızın yüzde 12.87'sini banka kredili, yüzde 9.5'ini peşin, yüzde 77.9'unu da senetli satış olarak gerçekleştirdik. Geçen sene senetli satış oranımız yüzde 79.6'ydı. Satışların ortalama vadesi de 2018 ilk 4 ayında 11.9 ay seviyelerinde. Senetli satışların ortalama vadesi 12 ay. Bu da 24 ay sıralı vade anlamına geliyor. Bir kısım 15 ayda ödüyor bir kısım 30 ayda ödüyor. Bankaların en beğendiği ürün senet. Çünkü ciddi bir teminat, hem de likit. Bizim 70 bin küsur senedimiz var. Ortalama bir bankanın konut kredisi hacmi kadar, hatta kimisinden daha fazla mortgage müşterimiz var diyebilirim" ifadelerini kullandı. "Anadolu'da bayiliği olan tek gayrimenkul şirketiyiz" diyen Timur, "Önceden en büyük bayiler Arçelik-Beko'ydu. Buradan bayiler aylık en fazla 30 bin lira kazanıyor ve tah silat riski alıyorlardı. Bizde bir ev satsa 20 bin lira kazanıyor" dedi. Timur, Anadolu'da 16 bayileri olduğunu söyledi.

Markalı konut sektöründe faaliyet gösteren Nef'in kredi notu 2 kademe birden yükselerek A+'ya ulaştı. Türkiye'de gayrimenkulinşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete verilen en yüksek kredi notu olarak kayıtlara geçti. Erden Timur, "2015'te BB yatırım yapılabilir seviyedeydi notumuz. 2016'de B, 2017'de A-, bu sene A+ oldu. 2 basamak birden artış çok zordur, hem de böyle zor bir dönemde... Bizim için tarihi bir başarı olduğu kadar sektör için de umut verici bir gelişme. Türkiye'deki gayrimenkul firmaları arasında böyle yüksek bir kredi notuna sahip başka firma yok" ifadelerini kullandı.

Vatan Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181