Arsa payı sorunu için çözüm önerileri!
'Arsa payı' kavramının önemine dikkat çeken EVA Gayrimenkul Değerleme Kentsel Dönüşüm Departmanı Müdürü Levent Üzümcüoğlu, hak kaybına uğramamak için gerek yeni konut ya da işyeri sahibi olmak isteyenler, gerekse mevcut binası yenilenme sürecine girmiş olan taşınmaz sahiplerinin, arsa payları konusunda bilinçli davranıp komşularının ve kendilerinin paylarını karşılaştırarak herhangi bir hak kaybına uğramayacaklarına emin olduktan sonra mülk edinmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Aynı arsa üzerindeki ortaklığın bağımsız bölüm maliklerinin arsa paylarıyla ifade edildiğini söyleyen Üzümcüoğlu, arsa payı kavramının aynı zamanda Anayasanın 35'inci maddesinde yer alan "mülkiyet hakkı" kapsamında da ele alındığını belirtti. Arsa payı kavramının Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanlann Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" çerçevesinde önem kazandığını ifade eden Üzümcüoğlu, Kanuna göre eski yapının yıkılıp yeniden yapılması sırasında bağımsız bölüm sahiplerinin, sahip olduklan arsa payı hisseleri oranında üçte iki çoğunlukla karar verebildiklerini kaydediyor. Benzer şekilde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre de maliklerin sahip oldukları hak ve yükümlülükleri kullanmalannın da arsa paylanyla orantılı olduğunu söyleyen Üzümcüoğlu, buna bağlı olarak arsa payının adil ve doğru hesaplanması gerektiğinin altını çizdi.

DAVA AÇILMASI HEMEN ÇÖZÜM OLMUYOR
Üzümcüoğlu, kentsel dönüşüm sürecine girildikten sonra arsa paylanndan dolayı hak kaybma uğradığını ya da başkalannın haksız kazanç sahibi olduğunu düşünen kat irtifakı ya da kat mülkiyeti sahipleri ya da yasal temsilcilerinin genellikle binada oturan diğer tüm maliklerin davalı olduğu, arsa payı düzeltim davası açılması yoluna gittiklerine dikkat çekti.

Sulh mahkemelerinin yetkili olduğu bu davaların taşınmazın bulunduğu yerde açıldığını belirten Üzümcüoğlu, mahkemelerde bilirkişiler tarafından itiraz edilen arsa paylarının, arsa payı dağıtımının yapıldığı - belki de 40 sene önce olan tarih itibariyle tekrar değerlendirildiğini ifade etti. Üzümcüoğlu, bu sürecin inşaatın yapıldığı tarihteki şartların tespit edilmesi zor olduğu için maliklerin tekrar kazanımlarına sık rastlanılmayan bir süreç olduğuna dikkat çekiyor. Bu tür devam eden çok sayıda dava olduğuna dikkat çeken Üzümcüoğlu, bazı binaların dava devam ederken yıkıldığını ve kat maliklerinin arsa payı durumunun da tamamen bu süreçte ortada kaldığının altını çizdi. Eğer malikler arsa payının kullanımı farkını sorun etmiyorsa ve yine müteahhitle anlaşabiliyorsa olayın başka bir boyuta taşındığına dikkat çekiyor. Örneğin böyle bir durumda tapu işlemlerinde müteahhitle anlaşılan kat karşılığı oranın her malikin arsa payından alındığını belirtti. Üzümcüoğlu, sorun böylece çözülmeden sadece gelecek nesillere aktarılıyor diye uyarıyor ve özellikle artık kullanıcıların bina alırken nasıl iskanı soruyorsa arsa payını da sormasını tavsiye etti.

Üzümcüoğlu, bir tarafta daire sahipleri, diğer tarafta müteahhitler için, yanlış ya da adil olmayan arsa payları ve dolayısıyla bunlara yapılan itirazlarda mutabık kalınamadığı için sürecin aksamasına yol açıldığını kaydetti.

Taraf Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181