AVM yönetimleri ve kiracılar kur sabitlemesi için karşı karşıya!
Bazı alışveriş merkezleri yatırımcıları, kira konusunda ‘bekle-gör’ politikası izlemeyi tercih ederken, bazıları ise kuru 2.50 ile 2.75 arasında sabitlemeye başladı.

‘Yerliler olumlu yaklaşım içinde’
Sami Kariyo / BMD, Penti

“Yerli AVM yatırımcıları yükselen döviz kuru karşısında kira indirimine gitme veya kuru fiksleme yönünde olumlu yaklaşım sergiliyor. 
doları 2.25-2.50 TL, euro’yu ise 2.50 ile 2.75 arasında fiksliyorlar. Bununla birlikte özellikle yabancı AVM yatırımcılarından ise benzer bir yaklaşım göremiyoruz. Kurları fiksleme veya kira indirimi yoluna gitmiyorlar. Markalarımızın her yerde her AVM’de kârlılıklarını korumaları mümkün olmuyor. Kira-ciro oranlarını doğru bir şekilde ölçüp, karsız lokasyonlardan çıkma kararlarını korkusuzca ve tereddüt etmeden vermeleri gerekir.”

‘Yatırım kararları gözden geçirilir’
Hulusi Belgü / AYD, Multi

“Türkiye’deki AVM’lerin yüzde 40’ı euro, yüzde 30’u dolar, yüzde 30’u da TL ile kiralama yapıyor. Kurdaki anlık hareketler bunlar. 1 günde ne yapılacağına karar vermek doğru değil. Multi olarak biz kurun ötesinde kira ciro oranına bakıyoruz. Bu oran kritik çizginin altına geçince harekete geçiyor, kiracılarımıza yardım ediyoruz. Hükümetin kurulamayışı, terör sorunu gibi çok fazla belirsizlik var. Kurdaki yükseliş eğer devamlılık arz ederse o zaman yatırım kararları yeniden gözden geçirilir. Ancak seçim tarihi belirlenirse kurların normal seyrine döneceğini umut ediyoruz.”

‘Her bir kiracı için bireysel  çözümler üretilmesi gerek’
Andreas Hohlmann / ECE Türkiye

“Kurdaki kademeli yükselişten kimi kiracılarımız daha çok, bazıları daha az etkilenmiş olabilir. Bir alışveriş merkezindeki tüm kiracılar için kurun aynı seviyede sabitlenmesini içeren çok genel bir yaklaşımın, uygulanması gereken doğru araç olduğuna inanmıyoruz. Türkiye pazarındaki 15 yıllık tecrübemize dayanarak bu tür bir yaklaşımdan ziyade, her bir kiracı için bireysel çözümler üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dalgalanmaların olduğu bu dönemde kiracılarımızla iletişimi en üst seviyede tutup çözümleri üretiyoruz.”

‘AVM’lerle görüşme başlatacağız ’
Volkan Atik/ Avva

“1 Eylül’e kadar kurlardaki dalgalanmanın azalmasını ve bir yerlere oturmasını bekliyoruz. Ancak ondan sonra, yani bu beklentimizin gerçekleşmemesi halinde AVM yatırımcılarıyla bu konuda görüşme başlatmayı düşünüyoruz. Markalar olarak AVM işletmecileri ile daha önceden imzaladığımız kontratlar var. Bunlar bizleri bağlıyor. AVM yönetimlerinin de perakendecileri rahatlatan önlemler aldığını görüyoruz. Bu kez de kimsenin çok üzülmeyeceği benzer bir yolun izleneceğine inanıyorum.”

‘Şimdiki dönem risk paylaşımı’
Süleyman Orakçıoğlu,   Orka Group

“Çoğu firma kiralarda kurun sabitlenmesi için görüşmelere başladı. Genellikle dolar 2.50-2.60’a sabitleniyor. Ya da güncel kur üzerinden yüzde 10-15 indirim yapılıyor. Yani olumlu dönüşler var. Olmalı da... Bir dönem kâr paylaşımı ise şimdiki dönem risk paylaşımı olmalı. Duyarsız davranan AVM’ler de var bu konuda. Firmaların sihirli sözcüğü ise ‘O zaman AVM’den çıkarım’ olmaya başladı. Bizim de bu yüzden açtığımız 10 mağaza varsa kapattığımız 3 mağaza olabiliyor. Kurlardaki bu durum AVM açılışlarının da ertelenmesine neden oluyor.”

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181