Babacan Yapı 2018'de 1 milyar TL'yi bulan yatırım planlıyor!
Amiral sektörü gayrimenkul olan Babacan Holding, 2018'i 'yatırım' yılı ilan etti. Başta inşaat olmak üzere, enerji ve turizm alanlarında 1 milyar TL'lik yatırıma imza atmaya hazırlanan Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan ile, hem kendi işlerini, hem sektörü, hemde Türkiye ekonomisini konuştuk. 2018'in İbrahim Babacan için ayrı bir önemi de var. İlk kez memleketine yatırım yapacak. Bölgede istihdam yaratarak, kalkınmaya destek olacak. Yine ilk defa şirket olarak yurtdışına açılıyor. Porto'da inşaat yatırımı planlıyor. Ancak hedefler büyük... Portekiz ile başlayan yurtdışı serüveni Bulgaristan, Gürcistan ve çeşitli ülkelerde yeni yatırımlarla devam edecek...

İş hayatına nasıl atıldınız?

İlk olarak telekomünikasyon işi ile ticaret hayatına atıldık. Türkiye genelinde bir çok bayiimiz vardı. Yurtdışından ithal ettiğimiz cep telefonlarını bayilere dağıtarak satışını yapıyorduk. Bu arada küçük çapta inşaat işleri ile de ilgileniyorduk. AK Parti Hükümeti'nin başa gelmesi ile birlikte inşaat sektörüne verdiği destekler ile birlikte, bu alanda gelecek olabileceği vizyonu ile gayrimenkul yatırımlarına ağırlık verdik. 1999 depreminden çıkmış olmamız ve Türkiye'nin yeni yapılara ihtiyacı olması bizi bu sektöre iten faktörler oldu.

Markalı konut projelerine girişiniz, kısacası gayrimenkulde büyümeniz nasıl gerçekleşti?

Markalı konut projelerimize ilk olarak 'Crown' ismi ile başladık. Crown Residences, Crown Tower ve Crown Park projelerini gerçekleştirdik. Bunlann tamamı Beylikdüzü ve Esenyurt civarında oldu. O dönemlerde sektörün de rüzgarıyla hızlı büyüdük. Ardından Küçükçekmece ve Bağcılar'da işler yaptık.

Satışı devam eden projelerinizden bahseder misiniz?

4 ayrı projemizde satışlar devam ediyor. Bunların ikisi tamamlandı. Tamamlanan projelerimizden Prime Suites Bağcılar'da... Otel konseptli bir rezidans yaptık. Bu rezidansın bir işletmecisi oldu. Otel gibi düşünün. İster burada oturun, isterseniz otel odası gibi kiralayın dedik... Normal daireden kazanacağınız kiradan 2 kat fazla getiri sağlıyorsunuz. Bu sistemdeki dairelerimizden 50'nin altında adet kaldı. Babacan Palace'da aynı mantıkla yapıldı. Satışlara devam ediyoruz. Babacan Premium inşaatın yüzde 70'i tamamlandı. 1.008 konut yer alıyor.

Son projeniz Babacan Port Royal oldu, orada durum nedir?

Babacan Port Royal'da inşaattımız devam ediyor. 279 bin TL'den başlayan fiyatlanmız var. Havalimanı kavşağında yer alıyor. Satışlarımız devam ediyor. Yüzde 20'lerde inşaatımız. 20 ay sonra teslim edeceğiz. Projenin yüzde 25'i satıldı.

Yeni yatırımlarınızdan bahseder misiniz?

2018'de 3 projeye başlamayı düşünüyoruz. Biri Beylikdüzü E-5 üzerinde olacak. 900 konut olacak. 2018 Mart ayında kazmayı vuracağız. Karma bir proje oluyor. 3 kuleden oluşuyor. 27-30 katlı ve altında açık AVM planlıyoruz. Yatırım rakamı olarak 340 milyon TL düşünüyoruz.

Kentsel dönüşüm yapıyor musunuz?

Bir diğer yatırımımız ise Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesi olacak. Orada da 1.000 konut planlıyoruz. 3 yıldır devam eden anlaşma sürecimiz vardı. Sona geldik. 2018 başı gibi ruhsatımızı alıp inşaat çalışmalara başlayacağız. 420 milyon TL civarında yatırım yapacağız.

Yurtdışı yatırım planı var mı?

Geçen hafa Porto Belediye Başkanı'nın davetlisi olarak Portekiz'e gittik... Ülkede ciddi yatırım teşvikleri var. Dolayısıyla burada da yatırım yapmak istiyoruz. Bizim ilk yurt dışı yatırımımız olacak. Portföyümüzdeki yabancı yatırımcılar da bize katkı sunacak. Aynı zamanda yabancılara da satışlar yapmak istiyoruz. Ülkede Çinli, Rus ve Ortadoğulu turistlerden talep alıyorlar. 500 bin Euro'luk yatırım yapana, vatandaşlık vermeleri, bu ülkeye talebi arttırıyor. Yalnızca rezidans yatırımı değil, renovasyon da yapacağız. Yenileme işlerinde de ihtiyaç var. Ayrıca Bulgaristan'da radarımızda... 

-SEKTÖRÜN SORUNLARI

KDV SÜRESİ DOLUYOR...

DEMİR FİYATLARI UÇTU...
KDV düzenlemesi gayrimenkul yatırımcısına nefes aldırdı. Ancak bunun süresi eylül ayında doluyor. Dolayısıyla bizim hükümetten isteğimiz bu sürenin uzatılması yönünde. Ayrıca demir fiyatlarında anormallik var. Dünya piyasasına göre biz demiri yüzde 20 daha pahalıya alır olduk. Bununda nedeni Çin'in üretimi azaltması. Bu anlamda hükümetimizden müdahale talebimiz var.

100 MİLYON LİRALIK MEMLEKET YATIRIMI

Gazianteplisiniz ve bölgede de yatırıma başlayacaksınız, o yatırımın detayını anlatır mısınız?


Özelleştirme idaresinden aldığımız bir arsamız vardı. Yaklaşık 110 konutun olduğu bir projeye başlayacağız. Konumu 'İbrahimli 1' diye geçiyor. 40 bin metrekarelik bir inşaat alanımız olacak, ilk kez memleketimizde inşaatımız olacak. Antep'te istihdam sağlayacağız ve yatırımımız bölgenin daha fazla kalkınmasını da sağlayacak. Anadolu'ya açılmak istiyoruz. Ayrıca Bodrum, Çeşme ve Göcek gibi bölgelerde yatırımlar yapacağız. Burada da 100 milyon TL'lik bir yatırım planlıyor.

SICAK SUYU BULDU ENERJİ ÜRETECEK

Enerji ve turizm alanında da işleriniz var...

Enerji alanında da Aydın Söke'de jeotermal üzerine bir faaliyetimiz var. 1.5 yıldır enerji alanında yatırım yapıyoruz. Sıcak suyu bulup, santrali kurmayı planlıyoruz. Sondaj devam ediyor. Sıcak suya ulaşmak üzereyiz. 1.500-2.000 metre derinliğe giriyoruz.  O sıcak su ile enerji üretip, turizm ve seracılık gibi alanlarda yatırımlarımız olacak. Ayrıca Manyas ve Dinar'da HES santralleri özelleştirmeleri ile ilgileniyoruz. 20 MW'lık bir proje. Sürecimiz devam ediyor. Ayrıca rüzgar ve güneş yatırımları ile de ilgileniyoruz. Enerji alanına da 100 milyon TL yatırımımız olacak.

Satar Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181