Bakan Sarı: 'Kentsel dönüşüm akıllı şehir için önemli bir fırsat''!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, ''Daha az enerji harcayan, az su tüketen, bisiklet yollanyla, birbirine entegre olan toplu taşımanın arttığı, ulaşım sorunu çözülmüş, ekolojik bir şehrin temellerinin atıldığı, yeni bir şehircilik anlayışından bahsediyorum. Kullanılan inşaat malzemesinden atığına, ulaşım sisteminden enerji üretim ve tüketimine kadar emisyonların azaltılmasını sağlayan, sağlıklı, temiz ve çevreci akıllı kentleri inşa edeceğiz. Akıllı kentler sadece tüketen değil, tüketirken üreten kentler olacak" dedi. Bir ülkenin vitrininin şehirler olduğuna vurgu yapan Sarı "Bizde her şehrin bir ruhu, bir dokusu, bir kimliği vardır. Şehir, sadece kendi mimari özelliğini değil, aynı zamanda içinde yaşayan toplumun da kimliğini yansıtmaktadır. Bizim şehirlerimiz de tıpkı içinde yaşayan insanı gibi, farklı desenlerden oluşmuş bir gökkuşağı güzelliğindedir" dedi.

ŞEHRİN ÇÜRÜMEMESİ GEREK
Ülkemizde akıllı şehirlerle ilgili olarak hali hazırda merkezi ve yerel düzeyde sınırlı uygulamalar bulunduğunu ifede eden Bakan Sarı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlığımız, bu uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla bina ve yerleşme ölçeğinde akıllı uygulamaları içeren projeleri ve düzenlemeleri hayata geçirmektedir. Bu çerçevede teknoloji kullanımıyla kaynaklarım etkin kullanan ve vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam ortamı sağlayan şehirleri oluşturmak üzere 'Akıllı Kentler Stratejisi ve Eylem Plam'm hazırlamaktayız. Öte yandan ülkemizdeki kentsel dönüşüm sürecini akıllı şehir uygulamaları için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum. 'Bütünleşik Kentsel Gelişim Stratejisi ve Akıllı Kentler Stratejisi' çerçevesinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm uygulamaları, bilgi ve iletişim teknolojilerinin azami kullanıldığı şehirlerin inşa edilmesine hizmet edecektir."

Akıllı şehirler konusunda hem diğer bakanlıkların hem de belediyelerin önemli projeleri bulunduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakam Fatma Güldemet Sarı, "Yaşayan bir organizma niteliğindeki şehrin çürümemesi, çökmemesi ve çevresi ile bütün olarak yaşamına devam etmesi de gerekmektedir. Bakanlığımızın atık yönetimi, çevre izleme sistemleri ve kirlilik yönetimi ile ilgili projeleri akıllı çevrenin oluşturulmasına hizmet etmektedir. Kentsel gelişimi ve dönüşümü, bilgi ve iletişim teknolojisi destekli yenilikçi çözümler ile bütünleşecek şekilde sağlamak üzere çalışmalar yapıyoruz. Ekolojik yerleşme birimi standardım belirlemek üzere başlattığnmz çalışma kapsamında "Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm Projesi"ni yürütüyoruz. Pilot uygulaması yapılan projede, yerleşmelerdeki karbon ayak izlerini azaltmak için çevreye duyarlı bir planlama ve uygulama yaklaşımı geliştirilmesi, sera gazı emisyonunun azaltılması neticesinde daha kaliteli ve sağlıklı bir kentsel yaşam oluşturulması ve enerji, su ve doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanması hedeflenmektedir" dedi.

Sabah Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181