Binaları korozyon çürütüyor!
Binaların yağışlar, toprağın nemi, banyo gibi ıslak bölgelerdeki sızıntılar nedeniyle suya maruz kaldığını ifade eden Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BÎTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, "Yapıya herhangi bir yoldan sızan su, taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratıyor yani yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden oluyor. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki; korozyona uğramış, su yalıtımı olmayan binalar, inşa edildikten 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66'smı kaybediyor. Bu da özellikle deprem karşısında binaların ayakta durmasını engelliyor. Bunun çözümü ise su yalıtımı" diye konuştu.

Standartlara uyulmalı
Yapılan çalışmalarda İstanbul'daki 19 ilçede 48 alanın riskli ilan edildiğini aktaran Kemal Çolakoğlu, "Riskli olarak tanımlanan 50 bin civarında yapıda yaşayan ve 1 milyonun üzerinde nüfusu ilgilendiren bir tehdit var. Riskli binaları incelediğimizde ağırlıklı olarak sorunun korozyonun yol açtığı yapısal bozulmalardan kaynaklandığını öğreniyoruz. Bu sebeple yeni binalarda yapım aşamasında bazı güvenlik ve konfor kriterlerine uygunluğuna dikkat edilmesi gerekiyor. BÎTÜDER olarak, ulusal ve uluslararası standartlara uygun su yalıtımı yapılması konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" dedi.

'Zorunlu hale getirilmeli'

Türkiye'deki su yalıtımının öneminin tam anlaşılmadığından yakınan Kemal Çolakoğlu, "Tüketicilerin su yalıtımını eskiye nazaran daha fazla önemsediğini görsek de maalesef Avrupa ülkelerinin oldukça gerisindeyiz. BİTÜDER olarak temel görüşümüz, Kentsel Dönüşüm sürecinde, eskiden yapılan hataları tekrar etmemek için su yalıtımının zorunlu bir standart haline getirilmesi. Böylece Avrupa ülkelerindeki gibi daha dayanıklı, uzun ömürlü, güvenli, sağlıklı ve konforlu binalara sahip olabiliriz" şeklinde konuştu.

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181