'Bu yıl da konut satışlarında yüzde 6-7 oranında büyüme öngörüyoruz'!
Bloomberg HT'nin Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, ekonomik dalgalanmaların konut sektöründe etkisinin kısa dönemli olduğunu söyledi. Emlak Konut sponsorluğunda gerçekleşen "Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları" panelinde konuşan Elmas, kentsel dönüşümde 7.5 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini bunun da 15-20 yıl gibi bir zaman alacağını belirtti. Moderatörlüğünü Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın yaptığı oturumda KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ve DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya Türkiye'de inşaat sektöründeki gelişmeleri masaya yatırdı.

'İSTANBUL'DA REKABET YÜKSEK'
Gayrimenkul sektöründe çok ciddi bir rekabetin olduğunu söyleyen Elmas, "Bu tüketici için iyi. Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 300 bin konut satılıyor. 7.5 milyon bina da yenilenmeli. Bu böyle 20 sene devam eder. Konut darbeyle küçülmeyen tek sektör. Bu yıl da konut satışlarında yüzde 6-7 oranında büyüme öngörüyoruz" dedi. Ekonominin inişli çıkışlı dönemlerde projektörlerin ilk olarak gayrimenkul sektörüne döndüğünün iddia edildiğim kaydeden Elmas "Ancak TÜİK rakamlarına baktığımızda 2017'nin ilk dokuz ayı sonunda konut satışlarında toplamda yüzde 7.5'lik büyüme var. İstanbul'da ise bu oran yüzde 5.5. İstanbul'da konut satışlarının hızı, Türkiye ortalamasının biraz altında. Bunun nedeni de diğer illerden daha fazla yatırımcının olduğu İstanbul'da rekabetin yüksek olması" diye konuştu.

'15 MADDELİK DÜZENLE GELİYOR'
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, hükümetin gayrimenkul sektörü için sıfır faizli kredi, harçlardan muafiyet ve yerli mallarını destekleme gibi yenilikleri kapsayan 15 maddelik bir yasal düzenleme hazırlığında olduğunu ifade etti. Dumankaya, ayrıcak tebligatlarda yaşanan sorunlara elektronik tebligat sistemiyle çözüm bulunabileceğini dile getirdi.

'KOŞACAK SEKTÖRÜ DURDURMAYALIM'
Yılda 100 bin konuttan 500 bine çıkmasının çok büyük bir hedef olduğunu belirten bunun İller Bankası gibi tek kaynakla gerçekleştirilmesinin çok zor olduğunu, birden fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Dumankaya, "Kamunun destekleyici tavrının devam etmesiyle koşacak bir sektörü durdurmayalım" dedi. Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıların mutlaka çözülmesi gerektiğini söyleyen Ali Dumankaya, "Dönüşümün 15 yılda tamamlanması gerekiyor. Ancak bürokrasiyle çok zaman kaybediliyor. Dönüşümün kanun hükmünde kararnamelerle pekiştirilmesi gerekiyor" dedi.

'Oyuncularımız kuvvetli' 
GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Türkiye'nin inşaat sektöründe dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlatarak, "40'ın üzerinde inşaat firmasıyla çok büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var" diye konuştu. Yerli ve milli olması açısından gayrimenkul sertifikasının önemine dikkat çeken Yetgin, bu enstrümanların daha fazla yaygınlaşması için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

'Orta alt gelire konut üretilmeli'
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gayrimenkulun alması gereken yol için müteahhitlerin disipline edilmesi ve yüzde 85'lik kesimdeki orta ve orta altı gelirdeki kişilerin alabileceği nitelikteki konutların üretilmesi gerektiğini söyledi. Durbakayım yabancıya konut satışının ihracat kapsamına alınması gerektiğini belirtti. "Müktesep hakkının oturması lazım" diyen Durbakayım yabancıya konut satışında farklılık yaratılması gerektiğini vurguladı.

Habertürk Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181