'Büyük ulaşım projeleri bölgelere değer katıyor'!
Hem ticari hem de konut projelerinde yeni çekim merkezlerinin oluştuğu İstanbul'da devam eden büyük ulaşım projeleri hem Avrupa hem de Anadolu yakasında hareketliliği beraberinde getiriyor. İstanbul'un çeşitli bölgeleri inşaat firmalarının da ilgi odağında yer alıyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasındaki yeni çekim merkezlerini İnşaat&Yatırım Dergisi'ne değerlendirdi.

İstanbul'da gerçekleşmeye devam eden büyük ulaşım projeleri hem Avrupa hem de Anadolu yakasında hareketliliği beraberinde getiriyor. Hem ticari hem de konut projelerinde yeni çekim merkezlerinin oluştuğu istanbul'un bu bölgeleri inşaat firmalarının da ilgi odağında yer alıyor. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, istanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasındaki yeni çekim merkezlerini şöyle değerlendiriyor. Büyük İstanbul Tüneli'nin bağlantı noktası olacak İncirli, Havaalanı metrosu ve metrobüs hattının da tam ortasında kalıyor. Bakırköy'ün en nezih ve işlek noktası olan İncirli, E-5'e açılan lokasyonuyla da önümüzdeki dönemin köklü merkezler arasında en çok pirim yapacak noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Kayaşehir'de ticari alanlar daha değerli
20 bin konutluk kapasitesiyle Başakşehir'in hemen arkasında yer alan Kayaşehir, emlak hareketlerinin borsa hızıyla gerçekleştiği noktaların başında geliyor. Öyle ki Kayaşehir-Sultangazi-Arnavutköy bağlantı yolunun başında inşa edilen Başakşehir Evleri ile başlayan gelişme Seyranşehir projesinin hızlı teslimi ile gözleri Kayaşehir'de AVM'nin olduğu güzergaha çevirdi. Ayrıca inşası süren Evvel istanbul, Adım istanbul projeleriyle hareketlenen yeni havaalanı yolu üzerinde sol kolda Soyak Avrupa Konutları ve Tahincioğlu projelerinin hayata geçirilmesi ve Soyak'ın projeyi bir yıl gibi çok kısa bir sürede tamamen teslim edeceğini açıklaması; gözleri yeniden bu noktaya çevirdi. Kayaşehir'in ticari alanları İstanbul'un yeni çekim merkezleri konuttan çok daha değerli seyrediyor. Çünkü ticari alan sayısı çok az; öyle ki 17. bölgede yapılacak olan Amavutköy bağlantı yolu kavşağı noktasında henüz bir ticari alan inşası bile başlamadı, inşa edilecek ticari bölgede yer alan dükkan sayısı da oldukça sınırlı tasarlandı. Bu nedenle Kayaşehir giriş dükkanları ve projelerin ön cephedeki ticari alanları büyük ilgi görüyor.

Üçüncü köprü güzergahının sağladığı en büyük avantajlardan faydalanan Zekeriyaköy, Boyacıköy ve Uskumruköy artık bakir ve şehirden uzak görüntüsünü tamamen terk ederek şehrin yeni nabız noktalarından birini oluşturuyor. Toplu konut değil villa imarlı olması bölgenin en önemli özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede küçük metrekarede villa bulabilmek oldukça zor gibi görünüyor. 

Çünkü villalar ortalama 280 metrekare büyüklüğünde inşa ediliyor. İstanbul'un en gözde ve A plus nitelikli toplu konut bölgesi olan Bahçeşehır'de Ispartakule mevkii buyuk önem taşıyor Bahçeşehır girişinde Gölet in karşısında teslime hazırlanan 4 bin konutluk Vadıtepe projesi ile bir kez daha değerlenen Bahçeşehırın asıl buyuk evrimi 2017-2018 yılında olacak gibi görünüyor. Çunku Bahçeşehır girişindeki ana yol gişe çıkışındaki Ispartakule ile birleştirildi Arada kalan geniş araziye birbiri ardına proje inşa edilmesi planlanıyor Banu Evleri ve Garanti Kozanın ikinci etabı ile başlayan yapılaşma sonrasında bu ara bölgede birbiri ardına projelerin hayata geçirilmesi ile ıkı bölge tamamen tek. buyuk bir bölge olması planlanıyor 2017 yılında bölgeye gelecek metro ile de fiyatların tam anlamıyla katlanması bekleniyor.

Büyük İstanbul Tüneli'nin Avrupa yakasındaki ana hatlarından biri olan Edırnekapı ve Topkapı ise hem ticari emlak da hem de konutta oldukça değer kazanıyor. TEM Otoyolu ve E-5 kesişiminin ana güzergahı olan bu iki köklü merkezde başlayan kentsel dönüşüm hareketleri de bölgenin değerine değer katıyor. Bölgede yaşanan son büyük hareketlilik de E-5 sınırında bulunan Kale Kilit Fabrikası nın yerine inşa edilen Avrupa Konutları. Temmuz 2016'da teslim edilecek olan projede fiyatlar bu nedenle şimdiden tavan seviyesine ulaştı. Satışların Avrupa Yakası Fiyat neredeyse tamamlandığı 500 konutluk projede en düşük 1+1 konut fiyatı 800 bin TL den alıcı buluyor.

Ticari ve konutta yeni projelerin çekim merkezi 'Samandıra' 
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun. Anadolu yakasında yer alan yeni çekim merkezlerini ise şöyle sıralıyor' "Anadolu yakasının en değerli toplu konut bölgelerinden bin olan Çekmekoy de proje yapılabilecek arsa-arazı üretimi yok denecek kadar az durumda. Özellikle metro durağının bulunduğu ana güzergahta olan ve merkeze göre çok daha ferah bir yapılaşma düzenine sahip olan Madenler bölgesinde ikinci el konut fiyatları da buyuk artış gösteriyor. Örneğin Madenlerde 6 ay öncesinde 230 bin TL ye satılan 100 metrekare büyüklüğünde bir konut, bugün 290 bin TL den alıcı buluyor .Bölgenin en önemli sıkıntısı yapılaşmaya uygun arsa bulunamaması. Gerek ticari gerekse konut anlamında yeni projelerin Anadolu yakasındaki çekim merkezi Şamandıra. Bir yönüyle Kartala Sabiha Gökçen Havaalanı'na ve Yakacık a diğer yönüyle de Sancaktepe üzerinden Şile Yolu na ve Çekmekoy e bağlantılı olması nedeniyle buyuk değer kazanan Şamandıra imara elverişli bakır noktalarına sahip.

Öyle ki 1+1'lerde 350 bin TL ye çıkan daire fiyatları satış rakamı anlamında rekora koşuyor. Göztepe Unalan Mahallesi Büyük istanbul Tünelinin geçiş güzergahında olması nedeniyle büyük önem kazanacak Ayrıca Göztepe Üsküdar ve Kadıköy'ün orta noktası olan bölgede metrekare birim fiyatları bir yılda yüzde 28 oranında arttı ve 3 bin 778 TL ye çıktı. Bu bölgede artık konutların yanı sıra büyük iş merkezlen inşaatları da yoğunlaşmaya başlıyor. Ümraniye'nin gözde lokasyonlarından biri olan Küçüksu da Büyük İstanbul Tüneli nın ana noktalarından biri olacak Bu bölgede konut fiyatlarının metrekaresi 5 bin 500 TL Son altı aydaki artış oranı yüzde 7 Bölge yapılaşmaya uygun alanlarının yanı sıra Kentsel Donuşum ya da parsel birleştirme yoluyla da alan kazanımının mumkun olabildiği noktalardan biri Bu bölgede tünel sonrasında fiyatların en az yüzde 25 değerleneceği çok açık.

Hakan Erilkun: "Anadolu yakasının en değerli toplu konut bölgelerinden biri olan Çekmeköy'de proje ; yapılabilecek arsa-arazi üretimi yok denecek kadar az durumda. Gerek ticari gerekse konut anlamında yeni projelerin Anadolu yakasındaki çekim merkezi Şamandıra. Bir yönüyle Kartal'a, Sabiha Gökçen Havaalanı'na ve Yakacık'a diğer yönüyle de Sancaktepe üzerinden Şile Yolu'na ue Çekmeköy'e bağlantılı olması nedeniyle büyük değer kazanan Şamandıra, imara elverişli bakir noktalarına sahip. Ayrıca Göztepe, Üsküdar ve Kadıköy'ün orta noktası olan bölgede metrekare birim fiyatları bir yılda yüzde 28 oranında arttı ve 3 bin 778 TL'ye çıktı."

Melek AMİL/İnşaat&Yatırım Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181