'Büyükyalı projesinde teslimler Mart 2019'da başlayacak'!
Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, yaklaşık 1.3 milyar TL düzeyinde bulunan net aktif değerlerini 2020 yılında 3 milyar TL’ye çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Keresteci, 2016 yıl sonunda 62 milyon TL olarak gerçekleşen toplam kira gelirlerinin ise bu yıl sonunda 76 milyon TL, 2020’de 105 milyon TL’ye ulaşmasını planladıklarını belirtti. Didim ve Demre projelerinin 2022’de kiralama portföyüne eklenmesiyle söz konusu gelirlerinin 172 milyon TL’ye çıkmasını öngördüklerini kaydeden Keresteci, “Büyükyalı Projesi’nde ise toplam ciro miktarı yaklaşık 4.2 milyar TL” dedi.

Son dönemdeki projeleri ve hedefleri hakkında bilgi veren Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, 2009 yılında kurulan, 2012 yılında halka arz edilen şirketin toplam aktif büyüklüğünün bugün 2 milyar TL olduğuna işaret ederek “Kurulduğumuz 2009 yılından bugüne toplam aktif büyüklüğü 13.5 kat büyüdü. Toplam aktif büyüklüğü değeriyle, Türkiye’nin 7. büyük gayrimenkul yatırım ortaklığıyız. Geliştirici GYO olarak kendimizi konumlandırdık. 1.1 milyon metrekare toplam proje büyüklüğüne sahibiz. 2011 yılında 600 milyon TL olan ne aktif değerimizi bugün 1.28 milyar TL’ye çıkarttık. Devam eden Büyükyalı projemizle birlikte Balmumcu ve Göktürk’teki arsalarımıza yapacağımız projelerle beraber 2020’de yaklaşık 3 milyar TL’lik bir net aktif değere ulaşacağız. Bu da son 5 yıllık büyümemizi aynı hızda devam ettireceğimiz anlamına geliyor. 5 yıllık sürede 2.5 kat daha büyüyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Keresteci, Özak GYO’nun büyümesinde Büyükyalı projesinin yarattığı kaldıracın önemine işaret ederken Balmumcu ve Göktürk projelerine önümüzdeki sene başlayacaklarını ifade etti. Keresteci, Büyükyalı, Balmumcu ve Göktürk projelerinin de 3 milyar TL’lik netaktif değer hedefine ulaşılmasında önemli birer kilometre taşı olacağına değinirken “Yeni fırsatları takip ediyoruz. Yeni yatırımlar için de likidite alt yapımız var. Didim ve Demre’de arazilerimiz var.

Bu iki yerde resort otel geliştirme hedefimiz var. Demre’de batı Antalya havalimanı projesiyle zamanlamayı örtüştürmek istiyoruz. Turizmde de büyüme hedefimiz var. Bizim gayrimenkul sektöründe nerede fırsat görüyorsak yatırım yapma iştahımız var. Tek bir alana odaklanmıyoruz. Yatırımı doğru merkeze konumlandırmak istiyoruz” dedi. Özak GYO’da net borcunun toplam varlıklarına oranı yüzde 10’lar seviyesinde.

Özak GYO olarak kira geliri oluşturan bir gayrimenkul portföyleri olduğuna da işaret eden Keresteci, bunun içinde Antalya Belek’te Ela Resort Otelin yanı sıra İkitelli OSB ve Basın Ekspress’te ticari gayrimenkulleri dahil yaklaşık 70 milyon TL’lik bir kira gelirleri olduğunu aktardı.

Keresteci, “Özak GYO’nun kiralama portföyünde homojen ve dengeli bir dağılım yapısı var. Bu yılın sonunda toplam kira geliri hedefimiz 76 milyon TL. 2020’de toplam kira gelirinin 105 milyon TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz. 2021 ve 2022’de ise Didim ve Demre projelerinin kiralama portföyüne eklenmesiyle kira gelirlerinin 172 milyon TL’ye çıkmasını bekliyoruz” bilgisini paylaştı.

Büyükyalı, Fabrika-i Hümayun'u da yeniden hayata kazandıracak
Fatih Keresteci, Osmanlı döneminde fabrika-i Hümayun olarak kullanılan bugün Büyükyalı projesinin yükseldiği alanın renovasyonundan ise farklı bir heyecan duyduklarını anlattı. 2019 yılında tamamlanmasını öngördükleri Büyükyalı projesi hakkında Keresteci, şu bilgileri verdi: "2014 yılında Emlak Konut’tan ihalesini kazandık. O günden beri de Emlak Konut’un en büyük arsa değerli projesi olarak devam ediyor. O zaman 4.2 milyar TL ciro taahhüdü ile ihaleyi kazanmıştık. 2 yıllık süre içinde, anket çalışmalarının da yer aldığı detaylı bir ön çalışma sürecinden sonra karma bir proje geliştirdik. Burası eski bir askeri alan. Geçmişi 1850’li yıllara dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk askeri fabrikaları bu alana kurulmuş. Fabrika-i Hümayun olarak geçiyor. Daha çok fişek, mermi üretimi ve top dökümü orada yapılmış. Deniz kenarı olması sebebiyle nakliye açısından stratejik konumundan faydalanılmış. Bugüne kadar gelebilen yapılar var. Bizde projenin merkezine onları koyduk. Renove edip yeniden işlerlik kazandırıyoruz. İstanbulluların da bilmediği yapılar olduğu için İstanbul’un kültür hayatına kazandırmak istiyoruz. Dolayısıyla bir binamızı 500 kişilik tiyatro salonu, sinemaları, eğlence alanları olan bir merkez olarak bir başka binamızı ise gastronomi alanı olarak hayatın içine katmak istiyoruz. Cadde alışveriş alanı oluşturuyoruz."

Büyükalı inşaatın yüzde 30’unun tamamlandığını ifade eden Keresteci, 2019 mart itibariyle teslimlere başlayacaklarını ve 2019 sonuna kadar tüm projenin tamamlanmış olacağını da kaydetti. Büyükyalı Projesi, Özak GYO, Ziylan Grup ve Yenigün İnşaat’ın, İstanbul Boğazı’nın girişinde, Tarihi Yarımada’ya uzanan sahil yolunda Kazlıçeşme’de hayata geçiyor. Bölgedeki fiyatları da karşılaştıran Keresteci, “Ataköy, Florya ve Yeşilköy sahil bandında 30-35 bin lira aralığındaki metrekare fiyatları, şehrin iç kesimlerinde 12 bin TL seviyelerinde seyrediyor. Büyükyalı’da ise evler 10 bin TL’den başlayan m2 birim fiyatlarıyla satışa sunuluyor. Büyükyalı projesi, bağımsız araştırma şirketlerinin raporlarına göre, 5 yıl içerisinde, yüzde 108 değer artışı beklenen bir sahil bandında konumlanmış durumda. Üstelik aynı rapora göre Avrupa yakasında 19 yıl olan konut amortisman süresi, Zeytinburnu’nda 15 yıl” diye konuştu.

Ece Ceyhun / Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181