Cansel Turgut Yazıcı 2017 yılı ve sonrası konut satışlarını değerlendirdi!
Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarını yıllara göre kıyaslayarak değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2017 yılı ve sonrasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı
Yıllar itibariyle konut satışlarına bakıldığında, satışların özellikle 2013 yılında diğer yıllara kıyasla yüksek bir artış gösterdiğini belirtti. Verilere göre yılda ortalama 1 milyon 250 bin konutun satıldığı ifade eden Yazıcı, buna göre aylık bazda ortalama 100 bin ila 110 bin konutun satıldığını kaydetti. Yaklaşık olarak satılan iki konuttan birinin gayrimenkulün ilk el değiştirmesi anlamına gelen ilk satış olduğunu dile getiren Yazıcı, alım tercihlerinde yeni konutların ön plana çıktığını söyledi.

Yazıcı, ipotekli satışlara bakıldığında, 2016 yılının ilk iki ayında ipotekli konut satışları oranı toplam konut satışlarının yüzde 30,6’sı iken, bu yılın aynı döneminde gerçekleşen toplam satışlar içinde ipotekli satışları oranının yüzde 37,9‘a yükseldiğini belirtti. Yazıcı, bu yükselişte düşen faiz oranları ve ekonomiyi canlandırmak için yapılan kampanyaların etkili olduğunu kaydetti.




"Sektör yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuyor"

Gayrimenkul sektörünün yeni bir atağa kalkması için ciddi düzenlemeler gerektiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi: “Her ne kadar 2016 senesinde kritik eşiği geçmiş olsak da, 2017 yılı da zorlu bir yıl olacağının sinyallerini verdi. Gayrimenkul sektöründe yatırım ortamını iyileştirmek gerekli. Bu sektör çok dövüldü, ama bir o kadar da ekonomiye destek veren, ayakta tutan bir sektör. Çok ciddi sektörel düzeltmelere ihtiyaç var. Ama bu düzenlemelerin iyi çalışılarak yapılması gerekli. Aksi takdirde sektör tıkanacak. Bugün erişilebilir fiyatlı konut üretilemiyor, oysa ülkenin konuta ihtiyacı var. Özellikle vergi ve mevzuat düzenlemeleri ve bunların getireceği teşviklerle sektör canlanabilir.”

Yazıcı, kentsel dönüşümde de ciddi yapısal sorunlar olduğunu, büyük bir motivasyonla başlayan kentsel dönüşümde birçok nedenden dolayı istenen başarının sağlamadığını, dönüşümler bina bazlı olurken, başarı kaydeden dönüşüm projesinin sınırlı sayıda kaldığını belirtti. Dönüşüm süreçlerindeki anlaşmazlıkların dönüşüm süresini aşırı uzattığını ifade eden Yazıcı, bu durumun yüksek miktarda zarara yol açtığını kaydetti. Yazıcı, yatırımcı ve hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi ve sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için yönetmelikte yapılan yeni düzenlemelerin ise sektörün önünü biraz açtığını belirtti. Yazıcı, bu konuda şunları kaydetti: “Bazı düzenlemeler sektörü dinamik tutmak için gerekliydi ve doğru zamanda, doğru şekilde yapıldı. Ama geleceği kazanmak için, gayrimenkule olan ilgiyi korumak için sektörü ve alıcı kitleleri rahatlatacak yeni düzenlemeleri vakit kaybetmeden hayata geçirmek gerekiyor.”

"Konut fiyatlarında belirgin artış olmayacak"
“2017 yılında konut fiyatları nasıl bir seyir izleyecek” sorusunu ise Yazıcı, şöyle yanıtladı: “Konut fiyatlarında eskisi gibi artış beklemiyorum. Özellikle markalı konutlarda. Yabancılar ise zaten çok büyük bir yatırım yapmıyorlar. Konut bazında bakarsak, 2017 yılı şubat sonu itibariyle yıllık kümüle yapılan toplam konut satışının sadece yüzde 1,37’si yabancıya yapılıyor. Geçen sene aynı dönemde bu oran yüzde 1,64’tü. Dolayısıyla önemli olan iç piyasa. En büyük alıcı sonuçta içeriden geliyor. Bu nedenle iç talebe uygun, erişebilir konutların üretilmesi gerekli. Ticari yabancı yatırımcılar şu anda Türkiye‘de temkinliler. Sonuçta tüm dünyada yükselen bir milliyetçilik ve içe kapanma görüyoruz. Bu durum dinamikleri de etkiliyor. Bizim orta vadede kendi kendimizi nasıl ivmelendirmemiz lazım? Bunu tespit etmeli ve gerekenleri yapmalıyız. Diğer yandan, inşaat sektörü en alt gelir seviyesinde çalışanları bünyesinde barındıran bir sektör. Buna bağlı olarak işsizliğin artması ciddi sorunlar yaratır.”

2017’de satış fiyatının değil, ödeme planının konuşulacağı kaydeden Yazıcı, metrekare fiyatı 6 bin TL’nin üzerindeki konutlarda alıcıların daha temkinli olacağını ileri sürdü. 2017’nin satışa yönelik cazibeli özel kampanyaların görüleceği bir yıl olacağını belirten Yazıcı, yeni konut projelerinin 2016 yılındaki kadar fazla olmayacağını ifade etti. Öte yandan, erişilebilir fiyatlı konutların, ikinci el konutların el değiştirmeye devam edeceğini söyleyen Yazıcı, büyük bir ihtimalle satışların 2016’dan az olmayacağını, yabancıların ise daha az görüleceğini belirtti.

Dünya İnşaat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181