Çıkma payları ve dubleksler emsale dahil edilecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "inşaat sektörünün anayasası" olarak tanımlanan 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı' 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe konulacak. Yeni yönetmelikte binalarda öne, yana ve arkaya doğru çıkmaları, bina çatı arası kullanımı gibi ilgili hükümleri içeren planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 6'ncı maddesinde değişiklik yapılacağını aktaran İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Sektör Başkanı Tahir Tellioğlu bina çıkma paylarının ve dublekslerin emsal hesabına dahil edileceğini bildirdi.

Yeni yönetmeliğin kentsel dönüşümün önünü tıkayacağını aktaran Tellioğlu şöyle konuştu: "İnşaat sektörünün, referandum bitiminde ve mevsim itibarıyla açıldığı bu dönemde demir krizinden sonra, planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 6'ncı maddesinin 30 Haziran itibarıyla yürürlükten kalkışı yeni imar yönetmeliğinin uygulanması sektörü krize sürükleyecektir. Özellikle klasik parseller bazında olan yapıları ve başta İstanbul ve İzmir olmak üzere birçok önemli kentlerdeki kentsel dönüşümü çok olumsuz etkileyecektir. Çünkü dönüşümde yeni imar artışları olmadığından vatandaş biraz para, kottan ve dublekslerden çıkan payları müteahhitlere vererek binalarını yenileyebiliyordu."

'İNŞAAT ALANI KÜÇÜLÜR'
30 Haziran'dan sonra mevcut yönetmeliğin ertelenmediği takdirde dublekslerden elde edilen ekstra kazanımın sıfırlanacağını kaydeden Tellioğlu, dublekslerde kullanılan metrekarelerin, inşaatın ana metrekaresinden gideceğinden dolayı inşaat alanının küçüleceğini söyledi. Tahir Tellioğlu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak mevcut sistemde ortak alanları çok abartılı kullanarak bu konuyu suiistimal edenlerin yeni imar mevzuatıyla sınırlarının çizilmesine katıldıklarını, fakat bunu yaparken kentsel dönüşümü ve küçük orta ölçekli yapıların kazanımlarmı engellememek gerektiğini ifade etti. Tellioğlu, mevcut durumun daha çok plan notlarından ve ortak alanların abartılı kullanılarak daha sonra özel mülklere katılarak suiistimal edilmesine kendilerinin de karşı olduğunu ifade etti.

'YÖNETMELİĞE GEÇİŞ SEKTÖRÜN DURGUN OLDUĞU KIŞIN YAPILMALI'
Tahir Tellioğlu, yeni yönetmeliğe geçişin inşaat sezonundaki hareketliliği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdamdaki seferberlik çağrısına uyan sektörü bu dönemlerde sekteye uğratacağını söyledi. Bu durumun söz konusu mağduriyetleri önleyen tarzda bir düzenleme ile düzeltilmesi gerektiğini olmuyor ise bu tür geçişlerin yıl sonu itibarıyla, sektörün durağan olduğu kış aylarında yapılması gerektiğini dile getiren Tellioğlu, "Bu noktada, sektörün, ülkemizin, kentsel dönüşümün ve istihdamın hızının kesilmemesi ve yeni mağduriyetlerin oluşmaması adına Anadolu'daki bağlı derneklerimizdeki binlerce meslektaşımızın ortak talebi Çevre ve Şehircilik Bakanı'mız Sayın Mehmet Özhaseki'nin bu konuyu tekrar gözden geçirmesi ve yeniden düzenlemesi, yetişmiyorsa da en azından son bir kez 2017 yıl sonuna kadar uzatılması ülkemizin ve sektörümüzün menfaatinedir" dedi.

Erdem Aktürk / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181