Çok katlı binaların yerini az katlı binalar alacak!
İlgili kurumlar tarafından belediyelere sunulan “Planlı İmar Yönetmeliği Taslağı” ile çok tartışılan yüksek binaların yerini daha alçak ve yatay yönde genişleyen binalar alacak.
Oluşturulan yeni taslakta, yapının oturacağı taban alanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı kaldırılıyor. Böylece çok katlı apartmanlar yerine az katlı inşa edilmesi amaçlanıyor. Binaların önünde ve yanlarında bırakılması gereken kaldırımlara 5 metre, yandaki binaya 3 metre gibi zorunlu mesafelere uymak yeterli olacak.

Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu, “İzmir’de imar planlı arsa konusunda nispeten sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle yeni imar alanlarının açılması gerekiyor. İzmir’de genç nüfus her geçen gün artıyor. Bu nedenle onlara mesken bulmak da zorlaşıyor. Eğer yeni bir imar düzenlemesi yapılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

YÜZDE 40 ŞARTI KALKTI
“Yapının oturacağı taban alanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı vardı. Yeni yönetmelikle bu şart ortadan kaldırıldı. Bu nedenle arsa karşılığı daire yapma durumunda bir değişiklik yaşanacaktır” diyen Kazançoğlu, yeni yönetmeliğin eski projeleri etkilemeyeceğini dile getirerek, “Projesi oluşturulmuş ya da inşaata başlanmış yapılar aynı şekilde yapılmaya devam edilecek. Ekim ayından sonraki yeni projeler yeni yönetmeliğe göre yapılacak” ifadelerini kullandı.

“20 TEMMUZ’DA TOPLANACAĞIZ”
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Temmuz ayı itibariyle Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak Bakanlığımız müteahhitler için 3 aylık uzatma süresi vardı. Bu süre zarfında bizler de yeni yönetmelikle ilgili çalışmalarımızı yapacağız. Müteahhitler olarak avantajlarını, dezavantajlarını inceleyeceğiz. 20 Temmuz’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde arkadaşlarımızla bu konuyu ele alacağız ve bundan sonraki süreçle ilgili konuşacağız. Bakanlığımızın bizler için 3 aylık uzatma süresi vermesi iyi çalışmalarımızı yapmamız için iyi oldu” dedi.

“TABANDA YAYILMA İMKANI”
İzmir’de boş arsa sıkıntısı yaşandığını dile getiren Nasır, “İmarlı arsa bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu yapıların yapılması için yeni imarlı arsalara ihtiyacımız var” dedi.
Bakanlığın yüksek binalar yerine alçak ve yatay binaları teşvik ettiğini dile getiren Nasır, “Eskiden yapının tabanının arsanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı vardı. Yeni yönetmelikten sonra bu şart kaldırıldı. Artık yapının tabanı yüzde 60’a kadar çıkabiliyor. Dikey binalara göre emsali daha düşük olacak. Ancak yeni binaların tabanda yayılma imkanı daha fazla olacaktır” dedi.

“ESKİ PROJELER AYNI KALACAK”
Bayraklı’daki Yenikent yapılarının bu yönetmelikten etkilenmeyeceğini dile getiren Nasır, “Bu yönetmelikten önce başlanmış inşaatlar aynı şekilde devam edecek. Ekim ayından itibaren yeni yönetmelik uygulanmaya başlanacak. Bu nedenle bu tarihten sonraki tüm yapılar yeni yönetmeliğe göre planlanacak” dedi.

“KONUT FİYATLARI ARTAR”
Yeni yönetmeliğin konut fiyatlarına olan etkilerine değinen Nasır, “Ara fiyatlarının artmasında genellikle inşaat alanının etkisi oluyordu. Artık arsa üzerinde daha büyük alanda inşaat yapılabilecek. Binaların yapıldığı alanlar genişlediği için konut fiyatlarının da artacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

EMSAL HARİCİ ALANLAR
Mevcut uygulamada, yangın merdiveni, balkon, kreş, mescit, asansör boşluğu gibi alanlar, emsal harici alanlar kabul ediliyor, bir inşaat sınırlamasına tabi tutulmuyordu. Pek çok müteahhit de özellikle mescit yapmış gibi göstererek, bu yapıları konuta dahil edip suiistimalde bulunuyor. Yeni düzenlemede, bodrum katın üzerindeki mescit, kreş, kapıcı dairesi, yangın merdiveni ve balkon gibi alanlar, toplam inşaat alanının yüzde 30'u ile sınırlandırılacak. Mevcut uygulamada, örneğin 20 katlı binanın her katı için ayrı ayrı emsal dışı alanlar yapma hakkı varken, bu hak kaldırılacak. Bu da müteahhitleri az katlı bina yapmaya teşvik edecek.

YAMAÇLARDAKİ BİNALAR
Bakanlık, yamaçlarda yapılan ve kot farkı nedeniyle önden 2 kat arkadan 8 kat görünen binalar için de kademeli mimari şartı getirdi. Bu tür yapılar, ön cepheden kaç kat görünüyorsa, arka cephesinden de aynı görünecek. Böylece, çirkin yapılaşma önlenirken, sokak siluetleri korunacak.

BAZ İSTASYONLARI
Bakanlık, binalara takılan baz istasyonlarının ruhsat sorununu da çözecek. Düzenleme ile baz istasyonları, estetik görünümlü olmak, maliklerden muvafakat alınmak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçimi belgesi alınmak kaydıyla ruhsata tabi olmayacak.

KAZI İZİN BELGESİ
İnşaatlarda kazıya başlamak için ruhsat alma şartı gerekirken, 3 ayı bulan süreç, inşaatları geciktiriyordu. Taslakla, “kazı izin belgesi” adında bir belge getiriliyor. Bu belge alınarak kazıya başlanacak. Böylece ruhsat süreci beklenmeyecek. Düzenlemeyle, özellikle büyük yatırımların hızlanması amaçlanıyor.

Eski projeleri etkilemeyecek
Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu, yeni yönetmeliğin eski projeleri etkilemeyeceğini dile getirerek, “Projesi oluşturulmuş ya da inşaata başlanmış yapılar aynı şekilde yapılmaya devam edilecek. Ekim ayından sonraki yeni projeler yeni yönetmeliğe göre yapılacak” ifadelerini kullandı.

ARSA SIKINTISI YAŞANIYOR
İzmir’de boş arsa sıkıntısı yaşandığını dile getiren Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, “İmarlı arsa sıkıntı yaşıyoruz. Bu yapılar için yeni imarlı arsalara ihtiyaç var. Eskiden yapının tabanı arsanın yüzde 40’ını geçemiyordu. Yeni yönetmelikle bu şart kaldırıldı. Artık yapının tabanı yüzde 60’a kadar çıkabiliyor. Dikey binalara göre emsali daha düşük olacak” dedi.

Yenigün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181