'DASK yaptıracaklardan Risk Raporu istenmeli'!
Esenler İnşaat Müteahhitleri Demeği (ESİNDER) Başkanı Özkan Ercan, kentsel dönüşümün başladığı 2012 yılından beri ilçede 25 bin konutun dönüştüğünü, 100 bin bağımsız birimin de dönüşmeyi beklediğini ifade ederek, "Esenlerde neredeyse Türkiye'nin bazı küçük illerindeki toplam sayı kadar konut dönüştü" dedi.

Özkan Ercan, yaptığı açıklamada, Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun çıkması sonrası ilçede hareketliliğin başladığını ifade etti.

Ercan, son 6 aya kadar dönüşümü yavaşlatan ciddi unsurlar bulunduğunu, kanundaki değişikliklerin kentsel dönüşüme hız kattığını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki nin kentsel dönüşüme büyük önem verdiğini, dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için hak sahibinden müteahhide kadar bütün paydaşlarla toplantılar gerçekleştirdiğini, bu konuda yeni beklentileri olduğunu kaydetti.

RUHSATI OLMAYAN BİNALAR
Ruhsatı olmayan binaların dönüşümü sırasında belediyelerin "ciddi şekilde" harç aldığını, bunun da kentsel dönüşümü yavaşlattığını savunan Ercan, şunları kaydetti: "Belediyeler dönüşüm sırasında ruhsat harçlarını almazsa gelir kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Yeni yapılan konutlar iskanlı olacak ve daha yüksek orandan emlak bedeli ödemeye başlayacak. Şu anda depreme dayanıksız kaçak binalar arsa payından vergi ödüyor. O binalar yenilendikten sonra iş yeri veya daire olarak vergi ödeyecek. Bu da belediyelerin gelirlerini ciddi şekilde artıracak."

Belediyelerin olaya uzun vadeli bakması gerektiğini vurgulayan Ercan, bina yenileme esnasında alınan harçların hafifletilmesi veya kaldırılması durumunda belediyelerin gelirinin artacağını söyledi

ÜÇ İLÇE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BAŞARILI
Özkan Ercan, kentsel dönüşüm kredisinde kamu bankalarının henüz istenilen noktada olmadığını belirterek, "Kentsel dönüşüm kredisinde kamu bankaları inisiyatif alsın. Nasıl ki faiz oranlarının düşmesi ipotekli şansları artırdıysa kamu bankalarının kentsel dönüşüm kredisine odaklanması da dönüşümü hızlandırır" dedi.

Türkiye'nin henüz kentsel dönüşümün başında olduğunu, halihazırda ülke genelinde 5,5 milyon adet konutun dönüşüm beklediğini kaydeden Ercan, "Ülkemizde dönüşecek daha çok konut var" ifadesini kullandı.

İstanbulda Gaziosmanpaşa, Esenler ve Beyoğlu'nun kentsel dönüşümde iyi olduğunu ancak bazı ilçelerde kentsel dönüşüm için risk raporu dahi verilemediği iddia eden Ercan, Türkiyede kentsel dönüşümü hızlandırmanın en önemli yollarından birinin DASK poliçesi yaptıracak kişilerden risk raporu istenmesi olduğunu söyledi.

Ercan, "Nasıl ki iskansız binalara elektrik, su, doğal gaz bağlamıyorsanız, DASK yapılacak binalardan da deprem risk raporu isteyin. Deprem risk raporu getirene DASK ı yaparsanız, getirmeyen binayı yeniler. Türkiyede kentsel dönüşüm o gün patlar. Bu aslında zor değil, çok kolay" diye konuştu.

Ercan, kentsel dönüşümün başladığı 2012 yılından beri Esenler'de 25 bin konutun dönüştüğünü belirterek, "Ayrıca, 100 bin bağımsız birim de dönüşmeyi bekliyor. İlçemiz bu noktada birçok kentten daha iyi durumda. Neredeyse Türkiye'nin bazı küçük illerindeki toplam sayı kadar konut dönüştü" dedi.

BİNALAR ISI YALITIMLI
Yenilenen binaların ısı yalıtımlı olduğunu ve bu konuda teşvik de verildiğini hatırlatan Ercan, depreme dayanıksız bir binada ayda 400-500 lira doğalgaz parası ödeyen bir konut sakininin, yenilenen binada 100-150 lira ödediğini, enerji giderinin ortalama yan yarıya düştüğünü, bazı yerlerde bu oranın yüzde 50 yi geçebildiğini söyledi.

Konutların değeri 4 kat artıyor 
Kentsel dönüşüm ile konutların değerinin de arttığını belirten Esenler İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Özkan Ercan, "Esenler için düşünürsek konutların değeri dönüştükten sonra ortalama 3-4 kat artıyor" dedi.

Yeni Akit Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181