Depremi 150 saniye önceden tespit eden sistem geliştirildi!
İzmirli mühendis ve biliminsanları, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (DEPARK) depremden 150 saniye önce uyaran, doğalgazı, elektriği ve suyu kesip acil çıkış kapılarını açan deprem erken uyarı sistemi geliştirdi. Altyapı çalışmaları tamamlanıp ilk etapta 1000 adet üretilen cihaz hayat kurtarmanın yanı sıra binanın beton yapısından yeraltındaki sismik hareketlere kadar birçok bilgiyi DEPARK'taki biliminsanlarına iletecek. Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Cihaz, 150 saniye önceden uyarı vererek insanların güvenli alanlara kaçmasını sağlayacak. Kaçacak durumda olmayanlar da evin içinde korunmalı bir pozisyon alıp depremi bekleyecek" dedi.

Benzerlerinden farklı
Sanayi-üniversite işbirliği kapsamında yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalışılan proje kapsamında üretilen cihaz, benzerlerinden farklı bir özellik içeriyor. Piyasada çok sayıda erken uyarı cihazı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akçığ, "Ancak, bunların hepsi arazilere yerleştirilen cihazlar. Bizim ürettiğimiz cihaz elektriği, suyu, doğalgazı kesiyor. Asansörü durduruyor. Acil çıkış kapılarını açıyor ve siren çalıyor. Bunun dışında anlık olarak yeraltındaki sismik hareketleri DEPARK'taki komuta merkezine anında iletiyor" diye konuştu.

Enkazdan kurtacak
Erken uyarı cihazının yeni yapılacak binalarda çok daha işlevsel kullanılacağını söyleyen Prof. Dr. Zafer ​ Akçığ, "Çünkü yeni yapılan binaların temeline de bu cihazdan yerleştirmiş olacağız. Temelin yanı sıra her kat ve dairede cihazdan olacak. Cihaz aynı zamanda binanın rüzgarda ne kadar sarsıldığını bile söylüyor. Öte yandan olası bir yıkımda enkaz altında kalan kişinin yerini dışarıdaki ekiplere iletiyor" dedi.

Türkiye'ye yayılacak
Prof. Dr. Zafer Akçığ, cihaz için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ndeki yetkililerle görüştüklerini söyleyerek, "Cihazı ilk olarak devlet dailerinde kullanmayı öngörüyoruz. İlk üretimin ardından bu sistemi Türkiye geneline yaymayı planlıyoruz" diye konuştu. Deprem erken uyarı cihazının vatandaşlar tarafindan da kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Akçığ, "Kişi apartmana girdiği zaman karşısında bir ekran olacak. Binanın özelliklerini, kaç büyüklükteki bir depremde ne kadar hasar alacağını görecek" dedi.

1 DAİREYE MALİYETİ 10 BİN TL
Prof. Dr. Zafer Akçığ, erken uyarı sisteminin bir daireye maliyetinin 10 bin lira civarında olduğunu söylerken, "Yüzbinlerce liraya daire satın alacak kişi 10 bin lira daha fazla vererek depreme karşı hayatını güvence altına almış olacak. Cihaz ilk etapta bin adet üretildiği için fiyatı 10 bin lira. Seri üretime geçtiğimizde cihazın maliyeti otomatik olarak düşecek" diye konuştu.

''Kentsel dönüşm komesidisi!''
İzmir'de gerçekleştiren kentsel dönüşüm çalışmalarını komedi oyununa benzeten Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Kentsel dönüşüm adı altında ev yeniliyorlar. Bunun adı kentsel yenileme. Aynı yere aynı binayı yapıyorlar. Kentsel dönüşüm ada bazında yapılır" dedi. 

Tansu Edip Gökbudak/Yeni Asır Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181