Dikkat taşınıp bildirmeme cezası 480 lira!
1 Kasım’da yapılacak seçimler için adres değişikliğini nüfus müdürlüklerine bildirmeyen vatandaşların, dün mesai bitimine kadar nüfus müdürlüklerine başvuru yaptıktan sonra adres kayıtlarını değiştirmeleri ve yeni adreslerini bildirmeleri gerekiyordu.

Bu tarihi kaçıran seçmenlerin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği takvime göre, seçmen listelerinin askıya çıkarılacağı 2-10 Eylül tarihleri arasında ilçe seçim kurullarına itirazları mümkün olacak.

Uygulanan para cezaları her yıl yeniden belirleniyor ve artırılıyor. 2015 yılı için adres bildirimi yasal süresi içerisinde gerçekleştirilmez ise 480 TL, yanlış ve yalan beyanda bulunanlar için 963 TL olarak uygulanıyor. 2007 yılında çıkarılan Adrese Kayıt Sistemi genelgesi ile söz konusu adresler tüm resmi kurumlarca kullanılabiliyor.

20 GÜNDE ADRESİ BİLDİRİN
Devlet memurlarının atama, okulların açılma ve kapanma dönemlerinde taşınma yoğunlaşırken, vatandaşlar adres bildirmemeleri nedeniyle idari para cezaları ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu yüzden vatandaşların yeni adreslerine taşındıktan sonra 20 günlük yasal sürede ikametgâhlarını da taşımaları gerikiyor. Bir kentten farklı bir kentte ikametini taşıyacak vatandaşlar ise öncelikle kayıtlı bulunduğu muhtarlıktan “nakil belgesi” almak zorundalar. İkinci şart da beyan edilen adresin ulusal adres veri tabanında yer alması.

ADRES NASIL TAŞINIYOR
Vatandaş taşınacağı kentteki ikamet adresini belirlendikten sonra vatandaş yeni ikametinde adına kaydettirdiği güncel su, elektrik, telefon veya doğal gaz faturasından birini alarak; Nüfus Müdürlüklerine, kimliği ile birlikte 20 gün içerisinde başvurduğu takdirde yeni ikametgah işlemi yapılıyor. Bu durumda bir para cezası sözkonusu olmuyor. Eğer vatandaşın taşınacağı yerde herhangi bir ikamet kaydı gözükmüyorsa bu durumda faturaya gerek kalmıyor.

EMNİYET İNCELEMESİ BİLE VAR
Yeni taşınılacak ikamette başka bir kayıt mevcutsa ve vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir fatura da henüz beyan edilmemişse Nüfus Müdürlüğü ilgili kaydı geçici olarak ‘Adresi Gerçekleştirilemeyen’ bölümüne kaydediyor. Ancak adres tescil işlemini gerçekleştirilmiyor. İnceleme dosyasına konulan bu bilgiler Emniyet Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Emniyet gerekli incelemeyi yaptıktan sonra nüfus Müdürlüğüne ilgili şahıs ya da şahısların orada oturduğunu bildirirse Nüfus’ta kayıt işlemi gerçekleştiriliyor. O adreste bulunan eski isimler ‘İkinci Eski’ konumuna getiriliyor. Nüfus Müdürlüğü’nün inceleme işlemini Emniyete bildirimden itibaren işlemin süresi yaklaşık 30 günde gerçekleşiyor. Emniyet tahkikatında ilgili şahısın evde bulunmaması durumunda, o çevrede oturanlardan ya da komşulardan bilgileri teyit edebiliyor. Yeni ikamet adresine kayıt sırasında henüz vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir resmi kurum faturası yoksa kira kontratı da noter tasdikli olmak şartıyla kabul ediliyor. Bu işlem cep telefonu faturaları gibi özel kurum faturalarıyla gerçekleştirilemiyor. Bunların dışında şahsın ilgili muhtarlıktan aldığı belge ya da site sakini olarak site yönetiminden alacağı belge kabul ediliyor.

PARA CEZASI NASIL UYGULANIYOR
Vatandaşların ikametgâh değişikliği yapıldığı halde değişikliğin gerçekleştirildiği tarihten itibaren bilgi ve belge beyanında bulunmadığının belirlenmesi halinde bilgi ve belgelerle savunması talep ediliyor. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 60. maddesi ile Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesi gereğince mülki idari amirlerinin emri ile kolluk kuvvetlerince yapılan tahkikat neticesinde beyan ettikleri adreste bulunmayan kişilerin adresleri arşivlenmek üzere kapatılıp ve ilgili kanunun 68/c maddesi gereğince idari yaptırım uygulanıyor.

DAVA YOLU AÇIK
Trafik cezalarında olduğu gibi, vatandaşlar bu ceza için sulh ceza mahkemelerine kararın tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde itirazda bulunabiliyor. Adreslere tebliğ edilen bu ceza, 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirim yapılıyor. Daha geç ödenmesi halinde ise 4 taksit uygulanıyor.

Hürriyet


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181