'Doğru hamlelerle yabancıya ev satıp cari açığı kapatırız'!
Türkiye'nin bugün en büyük problemlerinden biri de, 60 milyar dolara yaklaşan cari açık... Gayrimenkulun büyük oyuncularından Nef İn patronu Erden Timur "Doğru hamlelerle yabancıya çok rahat 30 milyar dolarlık satış yapabilecek bir ülkeyiz" diyerek reçeteyi yazdı.

Bugün büyüme oranıyla göz kamaşüran Türkiye, bir taraftan da cari açık meselesiyle uğraşıyor. Problemi çözmek için ithalatın ikame edilmesi, katma değeri yüksek ihracat, teknolojiye odaklanmak gibi "cari açık üretmeyecek" birçok formül üzerinde çalışılıyor. Bu konuda farklı bir yorum da gayrimenkul sektöründen geldi. Türkiye genelinde, bu yılın ilk 6 ayında yabancılara toplam 11 bin 816 adet konut satıldı. Bu saüşların miktarı, yaklaşık 5 milyar dolar civarında seyrediyor. Gayrimenkulun büyük oyuncularından Nef in patronu Erden Timur "Doğru hamlelerle yabancıya çok rahat 30 milyar dolarlık satış yapabilecek bir ülkeyiz" diyerek reçeteyi yazdı. Geride bıraküğımız 2005-2016 yıllarında, 457 milyar dolar olan cari açığın yüzde 7,1'lik kısmının "yabancılara gayrimenkul satışlarıyla" karşılanması Erden Timur'u haklı çıkanyor. Türkiye'nin gayrimenkul özelinde yeni bir hikâyeye ihtiyaç duyduğunun altım çizen Timur "İhracatla büyüyebilecek bir ülkeyiz. Çünkü doğal kaynağımız yok. Dünyadan parayı borç olarak değil, ürün karşılığı transfer etmemiz lazım. Mütekabiliyetten bu yana yabancıya 100 binin üzerinde konut satmışız" ifadeleriyle sektörün sunduğu ihracat karşılığının müthiş bir değer olduğuna işaret ediyor.

İNŞAATTA STOK NORMAL
Gayrimenkuldeki 'stok' eleştirilerine de cevap veren Erden Timur "Sektörde konut envanterine yönelik kapsamlı bir analiz yok. Hangi bölgelerde ne kadariık bir ihtiyaç olduğunun tespiti ve ruhsatın da buna göre verilmesi şart. Biz Nef olarak proje ortaya çıkmadan önce, derinlemesine bölgesel analizler yapıyoruz. Bugüne kadar Nef 10 binin üzerinde konut teslim etti. Ama bitmiş ve şu an portföyde kalan konut sayısı 50'yi geçmez. Bu da kolay kolay görülemeyecek bir rakam" dedi. Nef, son 3 yılda 14 proje ve 4 bin 500'ün üzerinde teslim gerçekleştirdi. Saüşlarrnı ilk yanda yüzde 50'nin üzerinde artıran şirketin, toplam cirosu 1,1 milyar TL'yi aştı.

Kentli-köylü buluştu 
Nef, İstanbul'dan sonra ikinci adres olarak Bodrum'u seçti. Bölgede 1,8 milyar lira değerinde 2 konut yatırımına devam eden şirket, Turgutreis'te 160 dönümlük bir arsada üçüncü proje için de kolları sıvadı. Nef in davetlisi olduğumuz Bodrum'da, Erden Timur ile bir araya geldik. Timur, Nef Yalıkavak'ın 116 dönümlük bir yarımadada yer aldığını belirtip, projede 398 adet villa ve r ezidansın bulunduğu bilgisini verdi. Mayıs 2019'da teslimlere başlayacakları projenin, yüzde 60'ını sattıklarım aktaran Timur, Nef Yalıkavak'ta ilk defa dünyanın en lüks resort otel zincirlerinden Banyan Tree'nin yer alacağını paylaştı. Timur, kentli ile köylüyü buluşturdukları Nef Yalıkavak'ta "Zeytinyağı, peynir, domates reçeli ve balık gibi ürünler isteyenlerin ayağına gelecek" dedi.

Ağaçlara koruma 
Erden Timur'un "Hayatımın projesi" diye tanımladığı diğer bir yatırım ise Nef Gölköy. Hiç ağaç kesilmeden nasıl gayrimenkul projesi geliştirüeceğinin örneği gösterilecek Nef Gölköy; denize sıfır arazide 38 villadan oluşacak. Projenin işletmesini Nef Yalıkavak'ta olduğunu gibi yine Banyan Tree üstleniyor. Timur "Nef Gölköy ile bir projenin nasıl doğa dostu olabileceğini gösteriyoruz. Proje alanındaki 136 çam ağacının tamamım koruma altına aldık. 200 zeytin ağacının ise yerini değiştirdik. Toplam 17 bin metrekare inşaat alam var. Ama hayatımın projesi; dünyaya, Türkiye'ye, Bodrum'a bir eser kazandırıyoruz" dedi. Nef Gölköy'deki villaların 13'ü satılmış durumda. Projenin ortalama metrekare satış fiyatı ise 6 bin avro olarak belirlendi.

Cabir Turgut / Türkiye Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181