Doha'da 'Tarlabaşı360' dikkat çekti!
Öncülüğünü Beyoğlu Belediyesi'nin yaptığı, Çalık Gayrimenkul'un projesi Tarlabaşı360, Katar'da düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı Doha Cityscape'te istanbul rüzgârı estirdi. Tarlabaşı360 standında karşılaştığımız Katarlı bir yatırımcı, projede yer alan 200 odalı otele alıcı çıktı. Bursa'nın Orhangazi ilçesi'nde 1 milyon metrekarelik tarlaya da yatırım yaptığını söyleyen yatırımcının "Türkiye ile daha yakın çalışmalıyız. Bugüne kadar ihmal ettik" sözleri dikkat çekiciydi. En büyük talihsizlik ise aynı saatlerde duyulan "Bursa'da canlı bomba" haberiydi...

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Feyzullah Yetgin, 13 yılda tamamlanması öngörülen proje için, "Tarlabaşı Türkiye'nin ilk yenileme ve restorasyon alanı. Burada kazandığımız deneyimi, belgeselle kamuoyu ile paylaşacağız. Kitabını da yazıyoruz" diyor.

2007 yılından beri bekleyen Fener-Balat yenileme ve restorasyon projesine başlayacaklarını da ekliyor. 2006 yılında çıkan 5366 sayılı kanunla kentsel yenileme alanı olarak belirlenen Tarlabaşı, 2007 yılında ihaleye çıkmıştı, ihaleyi, hak sahiplerine yüzde 47 ile en yüksek payı veren Çalık Gayrimenkul kazanmıştı.

13 YILDA TAMAMLANACAK
13 yılda tamamlanması öngörülen Tarlabaşı360 için bugüne kadar 110 milyon dolar harcama yapan firma, 500 hak sahibiyle masaya oturmuş, proje aleyhine açılan onlarca davayı kazanmıştı. Projede üretilen 83 bin metrekarenin, 17 bin metrekaresi hak sahiplerine geçti. Tarlabaşı360'ta, 210'u tescilli 269 binada restorasyon çalışması sürüyor. Yetgin, "2017'de teslimi öngörülen 25 bin metrekarelik alanın, 20 bin metrekaresi satıldı. Tamamı 2019'da teslim edilecek. 9 ada olarak planlanan 160 bin metrekarelik alanın 60 bin metrekaresiotopark olacak. 1000 araç kapasiteli kapalı otopark için yerin 7 kat altına indik" diyor. Projede ofis, rezidans, konut, otel ve mağaza alanları ile birlikte 971 ünite yer alıyor. Projenin 1 milyar dolar gelir üretmesini beklediklerini söyleyen Yetgin ile sohbetimizde, Amerikan "Cheesecake Factory"nin de arasında olduğu çok sayıda uluslararası markanın Tarlabaşı'na geleceğini öğreniyoruz.

Doha Cityscape'e 19 Türk şirketinin çoğunluğu, birden çok projeyi toplu halde tezgâha koyan emlakçılardan oluşuyordu. istanbul'daki büyük projelerin bir kısmı Körkez ülkelerinde Sotheby's International Realty gibi etkin olan gayrimenkul şirketleri üzerinden pazarlanıyor. Azerbaycan, Bosna gibi komşu coğrafyada yer alan gayrimenkul projelerini ise Doha'ya Türk firmaları getirdi.

SERPİL YILMAZ / Habertürk Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181