Dört aileden biri yeni evde yaşıyor!
Yapı-Endüstri Merkezi tarafından Viega sponsorluğunda yedincisi düzenlenen 600'ü aşkın izleyicinin takip ettiği Konut Konferansı 2016; yapı, gayrimenkul, inşaat, tasarım ve mimarlık alanlarının önde gelen temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

'Konut Sahibi Olmak Ya Da ol(a)mamak' temalı konferansta Cushman Wakefıeld Türkiye Araştırma Direktörü Dr. Dilek Pekdemir, 1970'lere kıyasla aile yapısının değiştiğine dikkat çekti. Ortalama aile üyesi sayısının 5.7'den 3.6'ya düştüğünü hatırlatan Pekdemir: "1970'lerde yüda 70 bin konut üretilirken 2000lerde 245 bin, 2010'da 400 bin, geçen yıl ise 700 bine yakın konut üretildiğini görüyoruz. Sektörün durumuna dönüşümden ziyade yenileme diyebiliyorum. Bu tam olarak bir kentsel dönüşüm değil. Şu an binaları yıkıp yeniden yapıyoruz. Depremin ardından 2000 sonrası yapı kalitesiyle ilgili standartlar geldi. Konut stokunun sadece yüzde 8'i yani dört aileden birisi, 2000 sonrası üretilen binalarda yaşıyor. Demek ki kentsel dönüşüme ihtiyaç var" diye konuştu. Hiçbir alternatif yatırım ürününün konut kadar getiri sağlamadığını belirten Pekdemir, "Bu nedenle konut üretimi artıyor ama satışların yüzde 60'mın ikinci el konutlar olduğunu görüyoruz. Ben ikinci el konutların fiyat artışlarında düzelme olur diye düşünüyorum" dedi.

Fiyat avantajı 4-5 ay daha sürecek
Konferansta konuşan DKY İnşaat ve Gayrimenkul Yatırım Genel Müdürü Tevfık Türel ise 2016 başından itibaren fiyatlarda artış olmadığını söyleyerek "Bu düşüş sona geldi. Önümüzdeki dört beş ay içinde fiyat avantajı var piyasada. Daha sert bir düşüşü destekleyecek bir veri görmüyorum. Doların artmasıyla çimento ve demir fiyatların artması fiyatları yukarı doğru taşıyacaktır. İmkânı olanlar için ciddi fırsatlar var" diye konuştu.

Engelsiz Hayat Davanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu ise medyada mağdur gösterilen engellilerin fakir olduğu algısının yaratılmasını eleştirdi. Kuyumcu, gelir seviyesinin dağınık olduğunu ve alım gücü yüksek bir kesimin bulunduğunu kaydederek, "Toplamda aileleriyle 30 milyon kişiden bahsediyoruz ve maalesef sektör bu konuda üretim yapmıyor" dedi. 

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181