Ekim 2018 konut satışlarında rekor kırıldı!
Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %19,2, bir önceki aya göre %15,1 oranında artarak 146.536 oldu. Bu rakamlar şimdiye kadar konut satışlarında rekor olarak tarihe geçti. Bir diğer rekor ise 6.327 adetle yabancılara yapılan satışlarda yaşandı. 

Toplam satış rakamının ise 2.087.935 adet olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “İpotekli satışların bir önceki yılın aynı ayına göre %79,1 oranında azalış göstermesin rağmen satışların artması gayrimenkul sektörüne duyulan güveni gösteriyor. Geçen yılın ilk on ayında 401.820 olan ipotekli konut satışı, bu senenin ilk on ayında sadece 264.348 adet olarak gerçekleşti” dedi. 

Satışların Arttığı İl ve İlçeler
Son bir ayda özellikle bazı il ve ilçelerdeki satış artışlarına da dikkat çeken Özelmacıklı “Konut satışları üç büyük şehirden İstanbul’da %34, İzmir’de %19 ve Ankara’da %18 arttı. İstanbul’da artışlar en çok Sarıyer, Sancaktepe, Ataşehir, Fatih, Kartal, Başakşehir ve Bakırköy’de gerçekleşti. İzmir’de Karabağlar ve Bornova öne çıkarken, Ankara’da Çankaya, Sincan ve Altındağ ilçelerinde arttı. İller düzeyinde ise artışlar sırasıyla Şırnak’ta %327, Tokat’ta %45, Erzincan’da %42, Bolu’da %38, Van’da %37 ve Kastamonu’da %36 artış gösterdi” dedi.

Yabancılara Satış Büyük Bir Fırsat
Geçen yılın ilk on ayına göre yabancılara satışın yaklaşık %70 artış gösterdiğini ve 30.431 adet olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Türkiye geneli toplam yabancı mülkiyet sayısı 629.585 adete ulaştı. Ülkeler sıralamasında da özellikle Irak yabancılara satışın %20’sinin yapıldığı ülke olarak ilk sırada yer aldı. Yabancılara satışta Irak sonrasında ise İran, Suudi Arabistan ve Kuveyt yer alıyor” dedi. 

Rekoru Getiren Nedenler
Rekoru getiren nedenlerin birden fazla etkene bağlı olduğunu dile getiren Özelmacıklı “Özellikle KDV ve tapu harcı indirimlerinin avantajı ile 31 Ekim tarihine bağlı olarak önceden sözleşmeli yapılan satış işlemleri tapu da işlem gördü. Ayrıca yabancılara vatandaşlık hakkı tanıyan düzenleme de yapılan değişiklik etkisini gösterdi. Bunun yanı sıra dövizdeki artışı da değerlendirmek isteyen yatırımcılar fırsat niteliğindeki gayrimenkulleri değerlendirdi” dedi. 

Altın Emlak

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181