Emlak müşavirliği yasası ile 'Sahibinden devri' bitecek!
Emlak müşavirliği yasası ile bazı kişilerin sektörden ayıklanacağını söyleyen MEYDD Başkanı Bahattin Akyüz, süreçte yaşanacakları anlattı. Akyüz, sahibinden kiralama ve satış işlemlerinin de tarihe kansaçağını belirti. Böylelikle emlakcı olmadan kimse evini satamayacak.

Tasarı haline getirilerek yasalaşması beklenen emlak müşavirliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Manisa Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYDD) Başkanı Bahattin Akyüz, emlakçiliğin artık üniversite mezunları tarafından yapılacağını söyledi. Yasadan sonra yaşanacakları da anlatan Akyüz, "Gerekli prosedürleri yerine getirenler emIakçılığa devam edebilecekler. Ama prosedürleri yerine getiremeyen emlakçılar meslek dışında kalabilecekler. Üniversitelerde emlak müşavirliği bölümleri şu anda zaten açık. Yasa çıktıktan sonra üniversite mezunu olmayanlar bu işi yapamayacak. Eskiden gerekli belgeler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan alınabiliyordu. Artık nasıl mali müşavirlik için üniversitenin gerekli bölümünden mezun olma şartı aranıyorsa emlakçı olmak içinde aynı şartlar aranacak. Doktor, avukat, mimar nasılsa emlakçılıkta aynı kurallara bağlanacak"

EMLAKÇILAR SINAVA TABİ TUTULACAK
Yasayla birlikte sadece hak edenlerin emlakçilik yapabileceğini vurgulayan Akyüz, "Vergi kayıtları, emlakçilik belgesinin alınış tarihi gibi konular baz alınarak bir değerlendirme yapılabilir. Kazanılmış haklar korunacaktır. 2007 yılında emlakçilik yasası çıktı. Bununla birlikte emlak danışmanlığı getirildi. Bu yasayla birlikte emlak danışmanlığı belgeleri verildi. Yeni çıkacak emlak müşavirliği yasasıyla direk bu belgelerle iş yapılamayacak. Emlakçılar özel sınav ve kurslara tabi tutulacak. 20 yıl 30 yıl bu işi yapmış olanlar bir kategoride değerlendirecekler, birkaç yıl yapanlar farklı kategoride değerlendirilecek. Kimisi sınava tabi tutulacak, kimisi kursa tabi tutulacak. Sektör tamamen sıfırlanacak, yeni yapının içinde sadece hak edenler yer alacak"

VATANDAŞ GARANTİ ALTINA ALINIYOR
Akyüz, "Emlak müşavirliğinin yasalaşması halinde emlakçılar hazineye karşı sorumlu olacak. Tabu dairelerinde yapılan resmi evraklarda emlak müşavirleri sorumlu kılınacak. Yasanın asıl amaçlarından birisi de bu. Nasıl tabu müdürü, tabu memuru sorumluysa emlakçıda sorumlu olacak. Böylelikle sektör ve vatandaş garanti altına alınacak. Yapılan işlem devlet tarafından garanti altına alınıyor. Bu yasa bazılarının hoşuna gitmese bile çıkması gerekiyor. Çünkü istenmeyen olaylar yaşanabiliyor, insanlar dolandırıcılıklara maruz kalabiliyor. Bu tür olaylar yaşanıyor. Emlak müşaviri yaptığı işlemlerde sorumlu tutuluyor. Böylelikle vatandaşın güvenliğini devlet garanti altına almış oluyor"

BAZI KİŞİLER SEKTÖRDEN TEMİZLENECEK
Akyüz, "Sınav ve kurslarda başarısız olanlar emlakçilik yapamayacak. Belirli bir sınırlama yapılacak. Böylelikle sektör bazı kişilerden temizlenmiş olacak. Bu işi yapanla yapmayan bir olmayacak. İlkokul mezunu ve üniversite mezunu arasında da fark gözetilecektir. Paranın en çok döndüğü sektörlerden biri olduğu için sert önlemler şart. Bu paralar insanların yıllarca biriktirdiği paralar. Yılların birikimi bir dakikada heba olabiliyor, böyle üzücü örneklerle karşılaşıyoruz"

SAHİBİNDEN TABELASI TARİHE KARIŞIYOR
Tasarının yasalaşmasıyla sahibinden emlak satışının ve kiralamasının artık yapılamayacağını belirten Akyüz, "Emlak müşavirliği bu haliyle yasalaşırsa artık sahibinden satılık, sahibinden kiralık gibi şeyler tarihe karışacak. Kendi evin dahi olsan emlak müşavirinin imzası olmadan satamayacaksın, kiralamayacaksın" ifadelerini kullandı.

Tunay AKTAŞ/Manisa Manşet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181