'Emlak piyasasına faizlerin etkisi olumlu olacak'!
Türkiye genelinde emlak piyasasının hem durgun hem de pahalı olduğunu belirten SATEM Başkanı Mevlüt Oral, "Şu anda Türkiye genelinde emlak piyasası durgun. Hem durgun hem de pahalı. Şimdi faizler yükseldikçe vatandaşın alım gücü düşüyor. Faizler 1.20'lerden 1.05'lere çekildi. Şu anda bir hareketlenme bekleniyor ama vatandaş zor durumda. Devlet memuru olmayan bir kişinin banka kredisine cesaret edipte daire alma şansı yok. Bugün bin 500-2 bin TL maaş alan bir kişinin gidip 100 bin TL'lik kredi çekip daire alma şansı azaldı. Ortalama vasat bir dairenin fiyatları bugün 70-80 bin TL. Bu daireyi aldığın zaman yaklaşık olarak 30 bin TL de masraf ediyorsun. Masrafsız bir daire 120-130 bin TL'ye alırken, kişinin cebinde en az 30-40 bin TL olacak. Çünkü banka kişiye ev kredisinin yüzde 100'ünü değil, yüzde 75'ini veriyor. Hal böyle olunca da vatandaş zorlanıyor" dedi.

Devletin TOKİ ile ilgili çalışmalarının olduğunu hatırlatan Oral, "Devletimiz kira öder gibi bir gayrimenkul olmayan kişileri konut sahibi yapacak. Devlet bunu yaparsa millet ve vatandaş için gerçekten çok güzel bir şey olur. Bugün bir kira ödeyecek kişi ortalama 600 TL verecek. En düşük ev kiraları 400-500 TL, o da oturulacak bir ev değil. Onun için zor durumdayız. İnşallah iyi olur. Bunlar olurken bir taraftan da konut fazlalığı var. Karamsarda değilim ama çok şeffaf da bakmıyorum" diye konuştu.

Devletle milletin bir elmanın yarısı gibi olması gerektiğinin altını çizen Oral, "Devletimizin bunlarla ilgili bir çabası var ama nereye kadar. Bugün dünyanın gözü Türkiye'nin üzerindedir. Devlet işsizlikle mi mücadele etsin, yabancı devletlerle mi mücadele etsin, yolsuzluklarla mı mücadele etsin. Devlet hangisiyle mücadele etsin? Biz her şeyi devletten istiyoruz. Biz önce kendimiz dürüst olacağız. Elimizi taşın altına koymasını bileceğiz. Milletin sırtından geçinmeyi düşünmeyeceğiz. Herkes ekmek parasını kazanmak için çaba gösterecek. Devlete vergisini verecek. Askeriyeye yardımcı olacak. Devlet bize yardımcı olacak. Devletle millet bir elmanın yarısı gibi olmalı" şeklinde konuştu.

İstanbul Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181