Emlak vergisine itiraz için son tarih 7 Eylül!
Emlak vergisinde 2018 yılı için öngörülen vergi artışının yansımaları sürüyor. Bu kez de bu vergilere itiraz eden yüzlerce mülk sahibi mahkeme yolunu tuttu. ‘Fahiş’ denilebilecek artışların yaşandığı belirtilen emlak vergisinde, bazı ilçelerde bu artışlar 4-5 katı aşıyor.

Türkiye’de bulunan tüm binalar, araziler ve arsaların tabi olduğu emlak vergisi, vergi değeri esas alınarak yıllık olarak yapılıyor. Vergi değeri ise Takdir Komisyonlarınca dört yılda bir olmak üzere hesaplanıyor. 2018 yılında yeni belirlenen vergi değerleri yürürlüğe girecek ve 4 yıl süre ile geçerli olacak.

Binlerce dava geliyor
Gayrimenkul hukuku avukatlarından Mustafa Güneş, konuyla ilgili kendilerinin 300 dava açtığını belirterek, pek çok avukatın da açtığı davalarla birlikte emlak vergisinde binlerce davanın oluşacağını söyledi. Emlak vergisindeki karışıklıklar çok eskiye gidiyor. Uzmanların verdiği çeşitli bilgilere bakıldığında belediyeler ve takdir komisyonları olmak üzere iki tarafta da sorunlar yaşanıyor.

Mustafa Güneş, uzun yıllar belediyelerin seçimler başta olmak üzere vatandaşla karşı karşıya gelmemek için emlak vergisi oranlarını oldukça düşük tuttuğunu anımsattı. Güneş, takdir komisyonlarının ise daha önce mülkün gerçek değeri ile emlak beyan değeri arasında önemli farklarla düşük değerler verdiklerini belirtti.

Hal böyle olunca uzun yıllar gerçek değeri üzerinden işlem yapılmadığı belirtilen alanlarda, şu anda ise bir anda 5 katına ulaşan artışlar söz konusu oldu.

Mustafa Güneş, “Kayıt altında olan kurumlara, şirketlere bakıldığında onlarda bir sorun ortaya çıkmıyor. Çünkü emlak değeri de beyan da aynı ve benzer oranlarda bir ödeme yapıyorlar. Belediyeler yeni bir gelir kapısı olarak görmüş olabilir. Takdir komisyonları ise çeşitli noktalarda hatalı hesaplamalara gitmiş görünüyor” dedi.

Mahkeme masrafı 2 bin TL
Konuyla ilgili pek çok mektup, mail gönderen vatandaş ise konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyor. Daha önce yaşadığı ilçede 9 bin lira vergi ödediğini belirten bir okuyucu, şu anda emlak vergisinin 19 bin 500 liraya çıktığını belirtiyor. Mahkemenin tüm masraflarını da hesaplayan okuyucu, 2 bin liranın üzerinde bir bedel oluştuğunu kaydediyor. Mektupta ayrıca, “Bu iş belediyelerin geliri adı altında olduğu için yine belediyelerin çözmesini bekliyoruz. Bizim oluşturmadığımız bir vergi artışı için ödeme durumu olmayanlar mahkeme masraflarını ödemeye çalışıyor” denildi.

‘Kira fiyatları etkilenebilir’
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise, emlak rayiç bedellerindeki düzenlemenin uzun süredir tartışıldığını hatırlatarak, hem yeni projeler hem de kentsel dönüşüm çalışmalarıyla arsa maliyetlerinin de arttığını dile getirdi. Maliyeti artan binaların, konutların satış fiyatlarına da yansıdığını kaydeden Tavukçuoğlu, bu yansımaların emlak vergilerini de yükseltmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bu gelişmeden sonra ayrıca kira fiyatlarında artışın da beraberinde gelebileceğini belirten Tavukçuoğlu, şunları söyledi:

“Emlak vergisi artışlarında her belediyede ciddi farklılıklar ve fiyat uçurumları söz konusu. Hesaplamalar yeniden yapılmalı. Örneğin; Kadıköy’de daha kentsel dönüşüme girmeyen binalarla kentsel dönüşüme giren binalar için aynı emlak rayiç bedeli belirlenmiş. Bağdat Caddesi, İstanbul’un en değerli bölgelerinden bir tanesi. Konumundan ve arsa maliyetlerinden dolayı emlak rayiç bedellerinin diğer lokasyonlara göre yüksek olması beklenen bir durum ki dünyanın en önemli başkentlerinde de emlak vergi oranları yüksektir. Burada izlenecek yol şu olmalıydı, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte bütün binalara aynı emlak rayiç bedeli belirlenebilirdi.”

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181