Emlakçılık için dört yıl eğitim şartı gelecek!
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hacı Ali Taylan, gayrimenkul sektöründeki ekonomik kayıp ve kaçakların önlenmesi, emlak danışmanları ve danışmanlık mesleğinin hak ettiği yere gelmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mağduriyetlerin yaşanmaması gibi düşüncelerden hareketle "Emlak Danışmanlığı Kanunu" tasarısı taslağını hazırladıklarını belirtti. Konuya ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin açıklamalarını hatırlatarak, bu durumun sevindirici olduğunu söyleyen Taylan, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ciddi bir çalışma yürütüyor. Kısa zamanda bu yönetmelik hayata geçecek" diye konuştu.

Tapu daireleri ile ilgili sorunların da 
çözüm beklediğini belirten Taylan, esnaflar arası dayanışmanın da önemine vurgu yaptı.

"ORTAK BEKLENTİDE SONA GELDİK"
Başkan Hacı Ali Taylan, uzun zamandır emlak danışmanlığının yasal bir statüye kavuşması için çalışmalar yaptıklarım ve 'Emlak Danışmanlığı Kanun Taslağı' mn Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iletildiğini belirtti. Taylan, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bu çalışmamızın şöyle bir farklılığı var. Türkiye'de bulunan tüm ticaret odaları, emlak odaları, dernekler ve federasyonun ortak mutabakatı ve imzası ile hazırlandı. Bu ortak metni imzalayarak yasallaşması için çalışmalar başlatıldı. 2 ay öncede Gümrük ve Ticaret Bakanımız Tüfenkci ve Çevre Şehircilik Bakanımız Fatma Güldemet Sarı'yı ziyaret edip mesleki sıkıntılarımızı dile getirdik. Düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçeceğinin sözünü aldık." 


"KAÇAK ÇALIŞANA 400 BİN TL'YE KADAR CEZA"
2015 yılında küçük esnafın korunması için 'AVM Yasası'nın gündeme geldiğini anlatan Taylan, "Bu yasada, küçük esnafı koruyucu anlamda bazı düzenlemeler yapılma yetkisi alınmış oldu. Emlakçilik ile ilgili de bir düzenlemeye gidildi. 2015 yılında yoğun gündem sebebiyle yönetmelik hazırlanamadı. Şimdi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ciddi bir çalışma yapıyor. Kısa zamanda da bu yönetmelik hayata geçecek. Bu yönetmelikle birlikte özellikle kaçak çalışanlara 'Meslek unvan ve yetkilerini haksız kullananlara' 50 bin ile 400 bin TL'ye kadar para cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar da hapis cezası getirilecek" dedi. 

Emlakçılık için dört yıl eğitim şartı
TASLAĞA göre, 'Türkiye Emlakçılar Birliği'nin kurulacağını belirten Taylan, sözlerine şunları ekledi: "Emlakçılık için 4 yıl üniversite okuma zorunluluğu geliyor. 3 ay teorik, 3 ay pratik olmak üzere 6 ay staj yapılacak. Sınava girip lisanslama belgesi alınacak. Ondan sonrada birliğe ve ilgili meslek odalarına kayıtlı olarak mesleğe başlanabilecek. Şu an ticaret ve meslek odalarına kayıtlı olan esnaflar bu durumdan muaf olacak. Otomatik olarak lisanslı, kayıtlı esnaf statüsünde olacaklar." Ofislerde çalışma şartlarından ofisin metrekarelerine kadar da düzenle yapılacağını kaydeden Başkan Taylan, "internet siteleri ile ilgili belli düzenlemeler ve portföy paylaşımı gibi durumları yasanın içinde zikrettik" diye konuştu.

'Tapu harçları çok yüksek'
Vergi konusunda da adaletsizlik olduğunu belirten Taylan, şunları anlattı: "Harçlar yüzde 1 'in altına düşmeli. "atandaş yüksek vergiden kaçmak için erçek fiyattan satış yapmıyor. Mesela "* bin TL'ye gayrimenkul alıyorum, u yarın 140 bin TL ya da 120 bin L'ye satıyorum. Devlet bana 'bunun 40 lira üzerinden yüzde 18 KDV'sini ödeyeceksin.' Üstüne birde 'gelirvergisi ödeyeceksin' diyor. Ben burayı aldım 100 bin TL'ye 120 bin TL' ye satıyoruz. Ortaya 19 bin 600 lira gibi KDV çıkıyor. - de bunun üzerine gelir vergisi enince, zararlı konuma düşülüyor, u KDV yüzde 1 'lere indirilmeli ya la yapılan kar üzerinden yüzde 18 alınmalı. Bu sektörün önünü tıkıyor." Emlakçıların tapu işlemleri sırasında da bazı zorluklar yaşadığını anlatan Taylan, "Tapu dairelerinde otel lobisi gibi bir ortam oluşturulmalı. Vatandaşlar sokakta banklarda bekliyor. Bunun yanı sıra 1642 sayılı bir genelge ile emlakçıların iş takibi yapmasını yasal zemine oturttuk ancak sıkıntılar yaşanabiliyor. Belediyede iş takibine gidildiğinde de bazı sorunlar çıkabiliyor" dedi.

Her önüne gelenin emlak danışmanlık kursu verdiğini öne süren Taylan, "Milli Eğitim Bakanlığı ve esnaf odaları ile iş birliği içinde eğitim verilmelidir. Özel eğitimlerin durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu. Bazı meslek gruplarının cam ilanı astıklarını dile getiren Taylan, şunları kaydetti: "Bakkalın, manavın, kasabın camında satılık yazıyor. Bunların cezai yaptırımı var. Biz bunları tespit ettiğimizde belediyeye şikayet ediyoruz. Çünkü bu durum haksız rekabete yol açıyor. Hiçbir meslek kolu bir başka meslek kolunu yıkıcı tarzda olmamalı. Denetim noktasında yetkimizin artırılmasını istiyoruz. Galerilerin şehir dışına taşınması ile ilgili karar sonrası tabela değiştiren esnaf söz konusu. Kontrol ve denetim şart. Bu noktada belediyelerimize büyük iş düşüyor."

Habertürk Ankara Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181