Erden Timur'dan mahalleye özel imar önerisi!
İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ederken her geçen gün yeni projeler hayata geçirilmeye başlıyor. Dönüşümde ise imar hakları, emsal değerleri, şehrin siluetinin bozulması konusu en çok tartışılan konuların başında geliyor. Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, kentsel dönüşümdeki plansız yapılaşmanın, her bölgede imar hakkının artırılmasının uzun vadede sosyal sıkıntıları beraberinde getireceğini düşünenler arasında.

Müteahhite, halka, siyasetçilere İstanbul'a hoyratça davranmaya devam edilirse bu şehrin bu yoğunluğu kaldıramayacağını anlatmak gerektiğini vurgulayan Erden Timur, "Kentsel dönüşümde her mahalle için ayrı bir plan yapılması gerekiyor. Her şehir, her semt için öncelikli kentsel kapasiteyi dikkate alan master planlar hazırlanmak. Master plan doğrultusunda, uyumlu bina, yaşayan sokak ve mahalle temaları ve ölçeğinde kentsel tasarım rehberleri hazırlanmalı. Bu iş Avrupa'da da böyle yapılıyor" diye konuştu. Her yerde imar hakkının arttırılmasının sosyal sıkıntıları da beraberinde getireceğinin altını çizen Erden Timur, "İmar hakkının artmasıyla beraber, o bölgedeki nüfus da artacak. Vatandaşın da müteahhidin de rant peşinde koşmaması gerekiyor. Vatandaş da müteahhit de hakkına razı olacak" dedi.

'VATANDAŞA FİNANS SAĞLANMALI'
"Her bölgede şu imarı çıkartakm, evimizin de bire bir metrekaresini alakm denirse, 16 milyonluk İstanbul nüfusu 32 milyona çıkar. Çünkü mevcut binaların imarı yükseltilerek binalara daha fazla kat eklenecek, yeni insanlar da buraya taşınacak" diyen Timur, şöyle konuştu: "Buna evet dersek yoğunluktan nefes alamayız, şehir yaşanmaz bir hale gelir. İmarın yükselmemesi için vatandaşın da metrekareden feragat etmesi gerekiyor. Evine aynı metrekarede ev isteyen hak sahibinin de, fazla imar hakkı isteyen müteahhidin de yarın başkasının canına kastettiğini biliyor olması lazım. Canına kastederek istediğini biliyorsan iste ama toplum da seni öyle bilsin." 

Kentsel dönüşümde imar hakkının master bir plan çerçevesinde sadece belirli bölgelerde cüzi miktarlarda artırılması gerektiğinin altını çizen Erden Timur, "Kentsel dönüşümün büyük bir kısmında yap-sat modelinin, yani developer denilen proje geliştiren markak firmaların yer almaması gerekiyor. Çünkü o zaman müteahhit karı da işin içine girer ve emsal değerlerinin artması gerekir. Kentsel dönüşümde vatandaşa geri ödeyebileceği finansman sağlanması, vatandaşın kendi binasını taahhüt işleri yapan inşaat firmalarıyla anlaşıp dönüştürmesi gerekiyor. Böylece daha önce yaşadığı metrekare büyüklüğündeki evde, yeni bir binada yaşayabilir" dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜME GAZİOSMANPAŞA ÖRNEĞİ
Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin master planla hayata geçirdiği şehir olanının Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Timur, 20 sene sonra buradaki şehirleşmenin örnek olacağını kaydetti.

'KENTİN SAHİBİ GELECEK NESİLLER'
Beş yıldır kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirdiklerini belirten Erden Timur, şimdiye kadar 3 bin 700'ün üzerinde hak sahibiyle sözleşme yaptıklarını ifade etti. Geçen senelerde biriktirdikleri tecrübelerden, kentsel dönüşümün kesinlikle imar artırılmadan yapılması gerektiğini vurgulayan Timur şöyle konuştu: "Kentsel dönüşümü günlük bazda düşünmemek lazım. Bu kent herkesin, en önemlisi de kentin sahibi gelecek nesillerdir. Parsel bazda değil de ada bazlı dönüşüm olsun diyoruz da ada bazlı dönüştürdüğümüzde de değişen bir şey olmuyor, yol, park her şey aynı kalıyor. Master planla biz istanbul'u iki defa yıkıp, tekrar yaptık. Şimdi üçüncü defa yapıyoruz ve her seferinde imar artırarak yapıyoruz, bu kesinlikle sürdürülebilir bir şey değil. 

1 AYDA 147 MİLYON TL'LİK 183 KONUT SATTI
Erden Timur, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) başlattığı kampanyaya Nef olarak İnistanbul, Nef Merter 12 ve Nef Ataköy 22 projeleriyle dahil olduklarını belirterek kampanyanın başladığı 1 Ağustos'tan bugüne kadar üç projelerinden 147 milyon TL değerinde 183 adet konut satışı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Erden Timur, "Kampanya sonrası satış grafiğimiz, hemen öncesine göre 5 kattan fazla arttı. Gelen taleplere bakıldığında ise yatırım için alınan konutların ağırlıklı 1+1, oturmak için tercih edilen konutların ise ağırlıklı 2+1 olduğu görülüyor" dedi.


'TOPLUMSAL HAKLAR BİREYSELDEN ÜSTÜNDÜR'
Nef Başkanı Erden Timur kentsel dönüşümle ilgili önerilerde bulunarak kentteki yeşil alanların azlığına ve mevcut yasaların revize edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Erden Timur, "Kentsel dönüşümde yapılması gereken yüzde 25 yol oranının yüzde 10 olması lazım. Devlet boşu boşuna yüzde 15 daha fazla yol yapıyor. O alanlar yeşil alan olabilir. Öte yandan yasaların da revize edilmesi gerekiyor. Çünkü kentsel dönüşüm istenilen hızda ilerlemiyor. 6306 (afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun) uygulanırken, alanın kamulaştırılması için karar alınırken, birisi dava açıyor, onu durdurtuyor mesela" dedi. Kanunun amacının, devletin deprem riski altındaki bölgelerde yaşayan vatandaşların canını korumak olduğuna dikkat çeken Timur, "Toplumsal haklar her zaman bireysel haklardan üstündür. Mülkiyet hakkı bunun önüne geçemez. Bir kişi tutup kendi çıkarı için birçok insanı baltalayamaz; fakat baltalıyor. Bir yönetmelikle revize edilmeli" diye konuştu.

Erdem AKTÜRK/Habertük Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181