Erilkun, "Yönetmelikte belirsizlikler var"
Kendine ait konutu olmayanların ilk ve tek konut satın almalarına destek olmak amacıyla devlet katkısına ilişkin esaslar belirlendi. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin TL’yi geçemeyecek. Altın emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da konut fiyatlarının minimum 200 bin TL’den başladığına dikkat çekerek, 15 bin TL’nin ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için derdine derman olmayacağını söyledi. Hakan Erilkun, ayrıca devlet katkısına ilişkin yönetmelikte birçok belirsizliğin olduğunu vurguladı.

Bankalarda biriktirilecek hesaplarda faiz getirisinin olup olmayacağının henüz belli olmadığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, yılda ortalama 10-12 gibi faiz geliri elde edilebildiğini hatırlattı. Hakan Erilkun şunları söyledi: “Biriktirilen paranın mevcut mevduat faizlerinden faydalanabiliyor olması gerekiyor. Bu bankaların inisiyatifine bırakılmamalı.”

KOBİ’ler de desteklenmeli
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, devlet desteğinin yalnızca konut ile sınırlı olmayıp, iş yeri alacak KOBİ’lerin de desteklenerek, böylelikle istihdama katkı sağlanacağı görüşünde… Yardımların konut alındıktan sonra yapılacağı konusuna da dikkat çeken Hakan Erilkun, “Tapuya gidildiğinde eksik ödemeyi satıcı kabul etmez. Vatandaş buradaki farkı nereden bulacak? buradaki belirsizliğin de giderilmesi gerekiyor” dedi. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ev fiyatlarının yüksekliğine değinen Hakan Erilkun, şöyle devam etti: “kentleşme ve göçlerin çoğunluğu büyük şehirlere yapıldığından devlet desteği oranı buralarda çok düşük kalıyor. Büyük şehir ve diğer illerde ayrıma gidilebilir.”

2019’da Etkisini Göreceğiz
En erken desteğin 3 yıl sonra yapılacağını belirten Hakan Erilkun, bunun etkisini 2019’dan önce göremeyeceğimizi söyledi. Sektörde şuan etkisinin görülemeyeceğini ifade eden Hakan Erilkun, “Kısa vadede çözüm olamayacağından, hemen konut alacaklara etkisi maalesef yok” dedi.

Ek Giderlerden Muaf Olmalı
Devlet desteğinden faydalanacakların tapu harcı ve banka masraflarından muaf olmaları gerektiğinin altını çizen Hakan Erilkun, şunları söyledi: “Bugün 200 bin TL’lik bir ev satın aldığınızda 8 bin TL tapu harcını alıcı ödüyor. Bankadan kredi çekilecekse eğer, dosya masrafı, ipotek tesis ücreti ve ekspertiz masrafı gibi ek giderler de söz konusu oluyor. Bu giderlerden de muaf tutularak ek destekler sağlanmalı.” Konut hesabına ilişkin ödemelerin aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacağı hususuna da değinen Hakan Erilkun, şöyle devam etti: “Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır 2.500 TL olacak. 250 TL ile 2.500 TL para koyan vatandaşlara farklı destekler sunulabilir. Bunun kademeli olarak değişmesi mümkün…” 


Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181