'Ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası tekrar canlandı'!
Türkiye genelinde Ağustos ayında 110 bin 538 adet konut satışı gerçekleşti. Bir önceki Temmuz ayına göre konut satışlarında yüzde 8, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 5 oranında artış yaşandı. 1 Ağustos itibariyle kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a indirmesi gayrimenkul sektörüne önemli bir ivme kazandırdı. Bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası tekrar canlandı. Vatandaşlarımızın tekrar konuta yöneldiğini görmek hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için umut vericidir. Yılın ikinci yarısını faiz indirimi ve yaptığımız kampanyalarla çok daha hareketli geçiriyoruz ve yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi edeceğiz.

Türkiye genelinde birinci el konut satışları bir önceki Temmuz ayına göre yüzde 4 artarak 40.634 adet olarak gerçekleşti. 2019 yılında yeni ruhsat alımlarındaki azalışı da göz önünde bulundurursak mevcut konutların değeri artıyor. Maliyet artışlarının da ev fiyatlarına yansıtılmadığı bu süreçte ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımıza tavsiyemiz bu fiyat ve oranlardan yararlanmalarıdır.

“Birinci el konut alımı teşvik edilmeli”
Yükselen konut talebinde konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarının hızla devreye alınması gerekmektedir. Toplam satış içinde 1. el konut satışının artması inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini hızlandıracak ve hem büyümeye hem de istihdama katkı verecektir. İnsanlarımız 1. el konutlarda yaşamaya başladıkça enerji verimliliği ve deprem tehdidine yönelik de çok ciddi bir fayda temin edilmiş olacaktır.

“Özel bankalar da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankaları seviyesine çekmeli”
Türkiye genelinde ipotekli satışlar önceki Temmuz ayına ve geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 160’ın üzerinde artarak 34.148 adet olarak gerçekleşirken, İstanbul’da da bir önceki Temmuz ayına ve geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 4.382 adete ulaştı. Merkez Bankası’nın önce 25 Temmuz 2019 tarihinde, sonra da 12 Eylül 2019 tarihinde faizleri indirmesiyle konut kredisi oranlarında düşüşler başladı, bu indirimler de konut satışlarına olumlu yansıdı. Özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarının sunduğu seviyeye getirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve lokomotif sektör olan gayrimenkul sektöründeki hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecektir.

Yabancıya konut satışını daha da artırmalıyız”
2019 yılı Ağustos ayında yabancıya konut satışı 3 bin 604 adet olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk 8 ay toplamlarına bakıldığında, geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artış görüyoruz. 19 Eylül 2018 tarihinde yabancıya konut satışında vatandaşlık imkânının 250 bin
dolara çekilmesiyle 2018 yılında yabancıya yaklaşık 40 bin konut satılmıştı. Yılsonuna kadar yabancıya konut satışında 2018 rakamını rahatlıkla geçeceğimizi düşünüyoruz. 2018 yılında Türkiye genelinde yabancıya konut satışının toplam konut satışı içindeki payı yaklaşık yüzde 3
iken bu oran 2019’un ilk 8 ayında yüzde 4’e yükseldi. Bu oranı arttırmak ve ülke ekonomisine döviz kazandırmak için sektör olarak canla başla mücadele ediyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181