Esenler'de 2.5 milyon metrekarelik 'Şehir Parkı' yapılacak!
Türkiye'de kentsel dönüşüm harekâtının başladığı Esenler'de ikinci hamle yapıldı. 8 milyon 700 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek Yeni Şehir Projesi için Esenler Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında yapılan protokol İBB Meclisi'nde kabul edildi. Proje kapsamında 2.5 milyon metrekarelik alanı ile dünyanın büyük şehir parkı yapılacak. İddialı projeyi Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu anlattı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan tahsis edilen araziyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığınız protokol geçtiğimiz günlerde İBB Meclisi'nden geçti. Proje hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimiz, Esenler için tarihi bir karara imza attı. Arazi 8.7 milyon metrekare büyüklükte. Bu proje ile Esenlerin talihi değişecek. Bu alanın belediyemize tahsisiyle Esenlerin mülkiyet ve imar konularındaki her türlü problemine kalıcı çözümler getireceğiz. Türkiye'nin ilk planlı şehrine imza atacağız. 2.5 milyon metrekare büyüklüğünde, kentsel dönüşüm kapsamındaki dünyanın en büyük şehir parkı Esenler'de kurulacak. Tüm İstanbullular'a hitap edecek. Hatta iddia ediyorum, İstanbul'u gezmeye gelen turistler bile bu parkı görmeye gelecek. Yani parkımız, İstanbul'un gezilip görülecek yerleri listesine eklenecek.

Alanın ne kadarı imara açılacak?
Bölgede, "İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı" projesini uygulayacağız. Alanın yaklaşık yüzde 50'si imara açılacak. Bu alanın da maksimum yüzde 40'mda yapılaşma olacak. Yani 8.7 milyon metrekarelik alanın 1.7 milyonunda 
yapılaşma olacak. Geri kalanı ise yeşil ve sosyal donatı alanları olarak kalacak.

MODERN KIŞLA YAPACAK
Şu anda proje hangi aşamada? 

Arazide bulunan Baştabya, Topkule ve Metris kışlaları olarak bilinen askeri binaları yıkarak bunların yenisini 1. Ordu Komutanlığı'nın istediği yerlerde inşa edeceğiz. Şu anda bu işlemleri yapıyoruz. Gerekli imar planları ve resmi prosedürler tamamlandıktan sonra askeriyemize ülkemizin en modern kışlasını yapacağız. Bölgede, herhangi bir konut yapılması söz konusu değil. Çünkü arazi, hem 100 binlik hem de 5 bin ve binlik planlarda 'askeri alan' olarak işlenmiş durumda. 


50 BİN KONUT TAŞINACAK
Mevcut mahallelerden bu yeni alana konut transferi yapılacak mı?

Esenler'de yapı ömrünü tamamlayan ve imar kısıtlılığı sebebiyle yenilenemeyen toplam 40 bin konut var. Bu konutlar yenilenemediği gibi çivi bile çakılamıyor. Bu 40 bin konut yeni bölgeye transfer edilecek. Yerlerine kesinlikle konut yapılmayacak. Boşaltılan yerler, donatının ruhuna uygun olarak kullanılacak. Bunun dışında İstanbul'un çeşitli ilçelerinde birbirleriyle bağlantılı bulvarlar açılacak. Bulvarların açılması için yıkılacak konutlar da bu yeni alana taşınacak. Yaklaşık 10 bin konutu kapsayacağını tahmin ediyoruz. Bu konutların dışında ilçemizde ekonomik ömrünü tamamlayan 50 bin konut daha var. Bir plan ve program çerçevesinde, bu 50 bin konutun yenilenmesine de katkı sunulacak. Esenler içerisinden taşınacak konutların yerine kesinlikle yenileri yapılmayacak. Park ve şehir meydanı olarak düzenlenecek.

Müzeyi yılda 10 milyon turist gezecek
Şehir parkının içinde neler olacak?

Proje alanında 2.5 milyon metrekarelik şehir parkı yapacağız. Yaklaşık 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulaşabileceği park, kentsel dönüşüm alanında üretilenler içinde dünyanın en büyüğü olacak. Bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatı park içerisinde tasarlandı. Ayrıca dünyanın en büyük sanat eserleri müzesini yapacağız. Bu projeyi hükümetimizin desteğiyle hayata geçireceğiz. Müze, hükümetimizin eylem planına da girdi. Müzemizi her yıl yaklaşık 10 milyon turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. Şu anda Esenlerin 335 bin metrekare olan park ve yeşil alanı 6.8 milyon metrekareye çıkacak. Yani 20 kat artacak.

Konutlar 6-7 katı geçmeyecek
Yeni şehrin özelliklerinden bahseder misiniz?

Nasıl bir şehir hayal ediyorsunuz? Bu proje üzerinde çok kafa yoruyor, çok fazla ekip çalıştırıyoruz. Bir kere bu şehir, geleneksel ile modern mimari birleştirilerek oluşturulacak ve konutlar 6-7 katı geçmeyecek. İnsanlar modernleşmeyle birlikte yalnızlaştı. Kalabalık yığınlar arasında kendini yalnız hisseden birçok insan var. Biz daha geleneksel şehir anlayışıyla tasarım yapıyoruz. Olmazsa olmazlarımızdan biri de bu. Dikkat edeceğimiz bir diğer unsur ise; buranın toprağa yakın bir şehir olması. İnsanlar fıtratı gereği toprağa yakın olmak ister. Topraktan gelen ve yine toprağa dönecek olan insanı, toprak kendisine çeker. Bu insanın elinde olan bir şey değildir. Dolaysıyla bu şehir toprağa yakın bir şehir olacak. Bu şehirde bilgi teknolojilerinin tüm imkânlarından insanlar azami ölçüde yararlanabilecek. Yani bu şehir aynı zamanda akıllı şehir olacak. Bir diğer olmazsa olmazımız ise, şehrin içinde yaşayanlara bir maliyet üretmeyecek şekilde dizayn edilmesi.


Yeni Esenleri 2023 hedeflerine hazırlıyoruz
Bu özelliklerde bir şehri ortaya çıkarmak için hangi kuruluşlarla çalışıyorsunuz?

Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Esenler Belediyesi'nin işbirliğinde yürüyor. Bu kentsel tasarım, kendi medeniyet değerlerimizi yansıtan bir şehrin ortaya çıkmasını sağlayacak. En idealine ulaşmak için 'Bu şehirle ilgili benim de bir fikrim var' diyen her kuruluş ve kişinin görüşlerini, düşüncelerini almaya hazırız. Bütün bu çalışmalarımızın amacı, yeni Esenleri her şeyiyle 2023 hedeflerine uygun bir şehir yapmaktır.

Seda TABAK/Sabah Ankara Baskısı 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181