Ev alacaklara büyük fırsat!
Hükümet son günlerde inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun önüne geçmek için önemli adımlar attı. Yüzde 18 KDV uygulanan konutta KDV yüzde 8'e çekildi, tapu harcı oram da binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Bu vergi indirimleri 31 Ekim'e kadar geçerli olacak. Daha sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın müjdesiyle yüzde 1.25-1.35 bandında olan konut kredi faizi 0.98'e kadar çekildi. Tüm bu destek hamlelerinden soma gayrimenkul sektörünün çatı örgütleri bir araya geldi ve kampanya kararı aldı.

DEV KAMPANYA
Konut Geliştiritileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçüar Derneği (İNDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yapüan açıklamada peşin ve kredili ahmda yüzde 20 indirim yapüacağı açıklandı. 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak kampanya peşinat oranı da yüzde 20'den yüzde 5'e çekildi. Kampanyaya katılan 41 firmanın portföyünde yaklaşık 100 bin konut var. Yüzde 20 indirimle 9 müyar lüalık satış yapılması hedefleniyor.

DOĞRU ZAMAN
Kamudan gelen hamlelerle vatandaş için önemli bir avantaj oluştuğunu belirten gayrimenkul sektörü temsildleri "Şimdi ev almak için doğru zaman" diyor. Yüzde 20 indirimle 500 bin liralık bü konutun satış fiyaü 400 bin tiraya düşecek. Vatandaş bu evi almak için yüzde 5'e denk gelen 20 bin tirayı peşinat verecek. Kalan yüzde 15 peşinat oram ise firmalar tarafından vadelendüüecek. 400 bin üralık evin yüzde 80 bedeli için (320 bin Ura) konut kredisi kullanan vatandaş da 1.25 yerine 0.98 faiz imkanından faydalanınca aylık taksiti 616 lira düşecek. 400 bin Ura için tapu hara da yeni indüim sayesinde 16 bin Ura yerine 12 bin olacak. Tapu harcının yansım ahcı, yarışım saücı ödeyecek. Eğer 400 bin satılan evin KDVsi yüzde 18 ise bu da yüzde 8'e düşecek ve 40 binlik bü avantaj doğacak.

KONUT SATIŞINDA REKOR BEKLENİYOR
Türk gayrimenkul sektörü son 10 yılda önemli büyüme sağladı. 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 250 alt sektörü besleyen inşaat sektörü tüm olumsuzluklara rağmen gelişimini sürdürüyor. Ülkede süren yeni konut ihtiyacı, genç nüfus, kentsel dönüşüm gibi faktörlerin de etkisi ile sektör üretime hızla devam ediyor. Konut satışlarında her yıl yeni bir rekor kırılması Türkiye'de konuta talebi ortaya koyuyor. 2010 yılında 600 binlerde, 2011-2012'lerde 700 bin cıvan olan yıllık konut satışı 2013te 1 milyonu astı. Geçen yıl ise 1.4 milyon kişi ev sahibi oldu. Şimdi hem kamunun sağladığı teşvikler hem de özel sektörün kampanya hamleleriyle yeni rekor bekleniyor. 2018'de 1.5 milyon konut satışı hedefleniyor. 

TARİHİ FIRSAT
Tapu harcı ve KDV mdirimiyle başlayan faiz mdirimiyle devam eden bu süreç gayrimenkulde bahar havası oluşturduğunu beürten Elmas, "Bunun önümüzdeki günlerde iyice canlanmasını ve 2018'i yine satış rekorlanyla kapatacağımızı öngörüyoruz. Buna ilave olarak gayrimenkul tırmalan geçtiğimiz yıl yaşanan maUyet artışlarım henüz fiyatlara yansıtmadı. Tüm bu avantajların bü araya geldiği tarihi bü fırsat yaşanıyor. Vatandaşlarımız bu fırsattan çok iyi yaralanman."

"Konut sektörü günden güne büyüyor, hızlı bü geUşim gösteriyor" diye Elmas şöyle devam etti: "Genç nüfus, evlilikler, boşanmalar, artan nüfus, artan getir ve kentsel dönüşümden kaynaldı yemlenme ihtiyacını göz önünde bulundurduğumuzda sektörün 20 yü daha bu şeküde gideceğini söyleyebitiriz. Sektör cazibesini kaybetmiyor ama dinamikleri değişiyor. Artık bölgesel merkezler oluşuyor. İstanbul'dan çok göç bu merkezlere oluyor. Ankara ve Izmü hâlâ göç atiyor ancak asü göçü Antalya, Bursa, Urfa, Samsun, Gaziantep gibi tilerimiz atiyor. Konut piyasası bu tilerimizde çok daha canlı. Bunun yanı sıra özellikle kentsel dönüşümde ustalık dönemine geçecek kadar kendimizi getiştüdik. Yüda en az 500 bin konutu dönüştürürsek 15 yüda ancak 7.5 müyon konutu dönüştürebiliyoruz."

CAZİP KAMPANYA
Dernekler öncülüğünde başlatilan yüzde 20 indirim kampanyasını da değerlendüen Durbakayım, "Devletimiz sektöre bu kadar ehemmiyet veriyorsa bizim de bü şeyler yapmamız lazım. Hep alma zamanı değti verme zamanı da var. Bugün o gün...

Türkiye ekonomisinin dinamosu inşaat sektörü olarak, konuta ihtiyacı olan vatandaşlarımız için oluşan bu fırsat iklimine İNDER olarak biz de katkıda bulunuyoruz. Sektör olarak etimizi taşın altına koymaktan çekinmiyoruz. Her zaman ekonomiyi ve insanlarımızı düşünerek hareket ediyoruz. Türkiye'de inşaat matiyetleri son bir yılda yüzde 22 artarken sektör konut fiyatlarına bunu yansıtmadı. Konut fiyatları İstanbul'da yüzde 6 Türkiye'de ise yüzde 10 arttı. Şimdi bu zamsız fiyatları peşin ve krediti satışlarda yüzde 20 indiriyoruz, peşinatı ise yüzde 5'e çekiyoruz. Çok cazip bü kampanya dönemiyle gençler yeni evlenenler başta olmak üzere daha geniş kitlelerin bu avantajlardan yararlanmasını istiyoruz" diye konuştu. "Türkiye her alanda, her sektörde gün geçtikçe güçlenmeye devam ediyor" diyen Durbakayım şöyle devam etti: "Gerek inşaat sektörü olarak gerekse alt sektörlerimiz, yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere karşı direncini daha da artırdı. Her kriz bizi daha da güçlendüdi. Sektörümüzü darboğaza sürükleyen her türlü kriz, tüm paydaşların tek çatı altında toplanmasına, el ele vererek güç butiğine gitmesine neden oldu. Artık bundan 20 -25 yü öncesinde olduğu gibi ulusal veya uluslararası krizlerde yurtdışı fonlardan maddi yardım almıyoruz. Kendi kendimize yetmesini, başımızı dik tutmasını çok iyi bitiyoruz."

Hürriyet 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181