Ev alacaklara devlet desteği başladı!
İlk defa ev sahibi olacaklara yönelik başlatılan devlet destekli konut hesabı uygulaması bugün ( 26 Ağustos Cuma ) başladı.

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devletin 15 bin liraya kadar destek vereceği kampanya kapsamında alıcılara yüzde 20'ye varan devlet katkısı sağlanacak.

Devlet desteği ile konut sahibi olmak için ilk olarak bankalardan TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırılması gerekiyor. Ortak hesapların geçerli olmayacağı uygulamada hesapların bireysel olarak açtırılma zorunluluğu bulunuyor. 18 yaşından küçüklerin dede ebeveynleri aracılığı ile hesap açtırabilecekleri uygulamada bir kişinin sadece bir devlet destekli hesap açma hakkı bulunuyor.

Düzenli ödeme şartı olan konut hesaplarında en az 3 yıl kalma şartı da var.  Aylık veya 3 aylık ödemeler yapılabiliyor ve bu tercih hesap sahibine bırakılıyor. Ayrıca devlet desteğinin bedelini hesaptaki para belirlerken, oluşturulan konut hesabına bir kereliğine 30 bin TL'yi aşmamak üzere ödemelerin üst sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde para yatırılabilir. Konut hesabına aylık olarak en az 250 lira en çok ise 2 bin 500 lira yatırılabilecek.

Konut hesabı uygulamasına;
- 3-4 yıl arasında ödeme yapanlar, ödeme tutarının yüzde 15'i (katkının 13 bin TL'yi aşmaması koşuluyla), 
- 4-5 yıl arasında ödeme yapanlar ödeme tutarının yüzde 18'i (katkının 13 bin TL'yi aşmaması koşuluyla), 
- 5 yıl veya daha uzun süre ödeme yapanlar ise tutarının yüzde 20'si kadar (katkının 13 bin TL'yi aşmaması koşuluyla) katkıdan faydalanacak.

Vatandaşlar konutlarını satın aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde devlet katkısı için bankalarına konut hesabı başvurusunda bulunacaklar. Ödemelerini tamamladıklarında ise en geç 2 ay içerisinde ödemelerini alabilecekler. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da ev sahibi olabileceği uygulamada bireyler ikamet şartı olmadan Türkiye'deki bankalardan hesap açtırarak konut yardımı alabilecek. 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, birinci derece akrabalarından konut alanlara ve devre mülk sahiplerine devlet katkısı sağlanmayacak.

Peki konut hesabı uygulaması hangi şartlarda sona erecek? Detaylar için tıklayınız.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181