Ev alana 15 bin lira destek kampanyası 6 gün sonra başlayacak!
Ev sahibi olmak gün geçtikçe kolaylaşıyor. Bankaların faiz indirimleri, inşaat firmalarının ucuz kredi ve düşük peşinatla ev satışı gerçekleştirmeleri ev hayali kuran birçok kişiye umut oldu. Tam da böylesi bir dönemde devlet yeni bir teşvik uygulamasını devreye alıyor. Artık konut almak için tasarruf yapmak isteyenler, 26 Ağustos'tan itibaren mevduat veya katılım bankalarında mevduat hesabı ya da katılım fonu hesabı açtırabilecekler.

Beyanda bulunulacak
Devlet katkısından eksiksiz yararlanabilmek için planlamanın iyi yapılması gerekiyor. Devlet katkısı talebinde bulunan kişinin, konut hesabıyla ilgili yasanın yürürlüğe girdiği 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla kendi üzerine kayıtlı müstakil bir konut tapusu bulunmaması, somadan da almamış olması gerekiyor. 15 bin liralık devlet katkısı sadece ilk konut alanlara verilecek. Hesap açnırken bu konuda bankaya beyanda bulunulacak.

Tek hesap açılacak
Ayrıca banka da hesap sahibinden alacağı yaznı izinle, 'Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi' üzerinden tapu araştırması yapacak. Konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden açüabilecek. Konut hesabı açılırken banka ile sözleşme imzalanacak. Bir kişi, birden fazla hesap açtıramayacak. Bir bankada açüan hesap başka bir bankaya taşınamayacak. Anne-babalar, 18 yaşmdan küçük çocukları için de vasi olarak konut hesabı açtırabilecekler.

60 ay katkı yapan tavana ulaşacak
Bir ay 250 lira yatıran kişi, ertesi ay isterse 2500 lira yatırabilecek. Ya da aynı ay içerisinde, üst sınırı aşmamak üzere birden fazla ödeme yapabilecek. Ödemeler aylık olabileceği gibi üç aylık periyotlar halinde de yapılabilecek. En yüksek 15 bin lira olan devlet katkısının tamamını alabilmek için en az 60 ay (5 yıl) hesaba para yatırmak gerekiyor. 60 aylık sürede 75 bin lira biriktiren katılımcılar 15 bin lira devlet katkısını alabilecekler.

Ayda 250 ila 2.500 arasında yatırılacak
​Ayda 250 ile 2500 TL arasında yatırılacak Devlet katkısı tutarı, konut alım tarihindeki birikimin yüzde 20'si oranında olacak. Toplam devlet katkısı 15 bin lira. Hesaba aylık 250 lira ile 2500 lira arasında para yatırılabilecek. Bir defaya mahsus olmak üzere 30 bin liraya kadar toplu para yatırma hakkı var. Ancak bu toplu paranın hesap açılırken yatırılması şart. Hesaba yapılacak düzenli ödeme 250-2500 lira arasında değişebilecek.


Üç yıl ödeme şart
Hesaba para yatırma süresi 48 ile 59 ay arasında olanlar yatırdıkları paranın yüzde 18'i oranında ve azami 14 bin lira katkı alabilecekler. 48-59 aylık dönemde 14 bin liralık katkıdan yararlanabilmek için 77 bin 778 lira- 36-47 aylık dönemde 13 bin liralık katkıdan yararlanabilmek için ise 86 bin 666 lira biriktirmek gerekecek. Para yatırma süresi 36-47 ay arasında olanlara ise birikimlerinin yüzde 15 'i oranında ve azami 13 bin lira katkı sağlanacak. 36 aydan önce devlet katkısı alınamayacak.

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181