Eva Gayrimenkul ekonomide Ağustos Ayı 2015 trendleri yayınlandı!
KULLANICI İÇİN KONUT KREDİSİNDE MALİYETLER
Ağustos Ayı’nda 10 yıllık vadede kredi maliyetleri aylık %1,05 ile %1,25 arasında değişmektedir. Bankalar arasında farklılık göstermekle birlikte, 100 bin TL kredi için aylık ödemeler 10 yıllık vadede 1.470 TL, 5 yıllık vadede 2.255 TL civarında seyretmektedir.

KONUT KREDİSİNDEKİ DEĞİŞİM
Temmuz Ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümüla- tif değişimi %20 artış
göstermiş durumda. Geçen yılın aynı döneminde %13 büyüyen konut kredileri bu yıl %20 büyüyebilmeyi başardı. Kredi miktarının 2015’in 3. çeyreğinde durağanlaşacağını ancak yıl sonunda tekrar hareketleneceğini öngörmekteyiz.



TAKİPTEKİ KREDİLERDEKİ DEĞİŞİM
2015 Temmuz Ayı’nda konut kredileri içinde, takipteki konut kredi miktarı sadece %0,47 seviyelerindedir. Bu rakam 2014 Haziran’da %0,55 idi. Takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğü kredi miktarıyla aynı hızda büyümemekte.

MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ*
Haziran Ayı Merkez Bankası verilerine göre; konut fiyatları enflasyonun üstünde artıyor. Haziran ayında endeks, bir önceki aya göre % 1,56 artış gösterdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre de % 18,96 artış kaydedildi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 27,57,
12,20 ve 15,94 oranlarında artış gösterdi.


*Kaynak: Türkiye Merkez Bankası Konut fiyat Endeksi TKF (2010=100)

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ (%)*
Tüketici Güven Endeksi* 2015 Ağustos ayında bir önceki aya göre %4 azalma gösterdi. İstatistiklere bakıldığında son dört yılın en düşük seviyesinde olan endeksin 2015 Eylül ayında biraz daha düşmesi veya aynı seviyelerde seyretmesi beklenebilir.
*Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.

TÜRKİYE İPOTEKLİ VE TOPLAM KONUT SATIŞLARI
2015 yılı Temmuz sonu itibariyle tüm yurttaki toplam konut satışları geçen senenin aynı dönemine nazaran %16, ipotek- li konut satışları ise %38 artış göstermiştir.




Geçen sene 7. Ay sonu itibarı ile, bir önceki senenin aynı dönemine göre %7 daralma gösteren konut satışlarının son iki yılda %8 büyüdüğünü söylemek mümkün. İstanbul’da ise konut satışları geçen seneye nazaran %18, İzmir’de %19 ve Ankara’da da %22 artış göstermiştir. 2015 yılının 3. çeyreğinin başında artan konut kredisi faiz oranları sebebiyle konut satışlarının yılın bu döneminde biraz daha durağanlaşacağını ancak yılın son çeyreğinde yeniden hareketleneceğini öngörmekteyiz.



TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE % BİLEŞİK)
Ağustos Ayı verilerine göre enflasyon (TÜFE); bir önceki seneye göre daha iyi bir eğilim göstermiş durumda. Bir yıl öncesine göre % 25 miktarında azalış kaydeden bileşik enflasyon oranı 2015 Ağustos ayında % 7,14 seviyesine ulaştı.
*Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.

GMYO FİYAT ENDEKSİ
Borsa İstanbul’da işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının performansını izleyebileceğimiz BIST Gayrimenkul Yatırım Ortak- lıkları endeksi geçtiğimiz son 1 aylık dönemde % 4 oranında değer kaybederken, geçen sene Eylül Ayı’ndan bu yana ise % 3 değer kaybetmiş durumda.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181