Eylül 2018'de tüm zamanların en yüksek aylık konut satışına imza atıldı!
Türkiye genelinde geçen ay 146 bin 536 kişi ev sahibi oldu. Ekimde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 15.1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.2 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre Ekim 2018’de tüm zamanların en yüksek aylık konut satışına imza atıldı.

Yaşanan bu artışta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ve 31 Ekim’e kadar süren ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyası etkili oldu. Bu kampanyayla hem yüzde 10 indirim yapılmış hem de konut kredi faizleri 120 ay için 0.98’e çekilmişti. Kampanyanın yanı sıra yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi, tapu harçlarının da yüzde 4’ten 3’e indirilmesi ‘bekle-gör’ durumundaki vatandaşı harekete geçirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV ve tapu harcı indirimini yıl sonuna kadar uzatma kararı aldı. Özel sektör de düşük faizli kampanyalara ve indirimlere devam ediyor. Tüm bunların etkisiyle 2018’de yeni bir rekor bekleniyor. Geçen yıl 1 milyon 409 bin 314 konut satışı ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı, bu yılın 10 ayında 1 milyon 148 bin 927 rakamına ulaşıldı.

KREDİLİ SATIŞTA SERT DÜŞÜŞ
TÜİK’in ekim ayı raporunda iki nokta dikkat çekiyor. Bunlardan biri kredili konut satışında yaşanan düşüş, diğeri de sıfır konut satışının öne çıkması. Ekim ayında banka kredili, yani ipotekli satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79.1 azalarak 8 bin 65’e geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı sadece yüzde 5.5 olarak gerçekleşti. Şirket içi vadelendirme gibi diğer satışlar da yıllık bazda yüzde 64.3 artarak 138 bin 471 olarak belirlendi.

SIFIR KONUT ÖNDE



Konut satışlarında bugüne kadar ikinci el pazarı önde giderken bu ay sıfır konut satışında artış yaşandı. İlk defa satılan konut sayısı ekimde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31.3 artışla 74 bin 815’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 51.1 oldu. İkinci el konut satışları ekimde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.9 artış göstererek 71 bin 721 olarak gerçekleşti.

‘KREDİ FAİZİ İNMELİ’
“Yabancı rekoru geldi, yurtiçi rekora az kaldı” diyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yılın ilk 10 ayında yabancılara yapılan 30 bin 431 adetlik konut satışıyla geçen yıl 12 ayında gerçekleşen satış çoktan aştı. Yılsonuna kadar bu rakamın 40 bin seviyesini aşmasını bekliyoruz. Geçen yıl 22 bin 234 konut satarak yaklaşık 4 milyar dolar dövizi girişi sağladık. Eğer bu konut satış miktarını 50 bin adede çıkarabilirsek, Türkiye ekonomisine sadece 1 yıl içinde yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz girişi sağlayabiliriz. Yabancı alımlarının önünü açan teşvik ve ekonomik gelişmeler gibi şartlar, yurtiçi satışlarda da oluşturulursa iç satış rakamları da benzer bir ivme gösterir. Yurtiçi satışların yeni bir rekor kırması için konut kredisi faizlerinin uygun seviyelere inmesi gerekiyor. Böylece bu yılın ilk 10 ayında gerçekleşen toplam 1 milyon 148 bin adetlik konut satışı geçen yılki 1 milyon 409 bin adetlik rekor satışının üzerine çıkabilir” dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, yılı yeni bir rekorla kapatmayı beklediklerini ifade etti. Konut kredi faizinin yüksekliğine dikkat çeken Elmas, “Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarak bankaların yapması gereken fedakârlığı, özveriyi gayrimenkul sektörü olarak yaptık. Kişiye özel ödeme planları, uygun faiz oranlarıyla senetli satışla konut alıcısına ve yatırımcısına finansmanı sağlamış olduk” dedi.
 
30 BİN EVİ YABANCI ALDI
Yabancıya konut satışında ekim ayında rekor kırıldı. Geçen ay, mülk alan yabancıya vatandaşlık verilmesi için konulan 1 milyon dolar sınırı 250 bin dolara geçildi. Yapılan bu düzenlemenin yanında kurdaki hareketlilik de yabancının ilgisinde etkili oldu. Yabancılara yapılan konut satışları, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 134.4 artarak 6 bin 276 oldu. Bu alanda ilk sırada 2 bin 283 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili bin 160 satışla Antalya, 448 satışla Bursa, 392 satışla Ankara ve 321 satışla Yalova izledi. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye’den bin 439 konut satın aldı. Geçen ay İran vatandaşları 557, Kuveyt vatandaşları 378, Almanya vatandaşları 341, Rusya vatandaşları 336 konut edindi. Ocak-ekim döneminde yabancıya yapılan satış da 30 bin 431’i buldu. Geçen yıl aynı dönem bu rakam 17 bin 918 olmuştu.

Gülistan Alagöz / Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181