Faiz düşüşleri ile konutta yeni rekor bekleniyor!
Konut kredi faizlerinde beklenen indirim bugün başlıyor. Ziraat'in ilk adımı attığı, Halkbank ve Şekerbank'in takip ettiği faiz indirim hamlesinde miktar piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Bankalar faizde de piyasayı olumlu yönde şaşırttı. Sembolik de olsa 120 ay vadede yüzde 0.99 olarak açıklanması beklenen oran Ziraat Bankası önderliğinde yüzde 0.98'e çeküdi. Piyasada yüzde l'in altında çıkması beklenen oranın 300 bin TL'ye kadar olan krediler için geçerli olması bekleniyordu. Kredi faizi yüzde 0.98'e gelirken miktar 500 bin TL olarak açıklandı. Miktardaki artışın, yılın ilk 3 ayında daralma yaşayan sektöre, 'rekor' getirmesi ve 3.5 yıllık stoku eritmesi bekleniyor. Tapu harcı ve KDV indirim teşvikleri ile birlikte bu yü sonunda satış rakamının 1 milyon 450 bin adete ulaşacağı öngörülüyor. Sektör, 2017 yılını 1 milyon 409 bin adetlik satış ile kapattı. Bankacdık sektöründe geçen yılın sonunda 191.4 milyar TL olan konut kredisi hacmi, Nisan sonu itibariyle sadece 2.5 milyar TL artarak 194 milyar TL oldu.

TELEFONLAR ÇALMAYA BAŞLADI
Türkiye'de vatandaşların konuta ihtiyacının olduğunu belirten Konutder Başkanı Z. Altan Elmas, "Yüksek kredi faizleri üretenle vatandaşın buluşmasında önemli bir engeldi. Ziraat Bankası'nınbu adımı atmasıyla hem sektörün hem de konuta ihtiyacı olan vatandaşın önündeki en büyük engel aşılmış olacak. Tabii bu adımı büyütmemiz gerekiyor. Bunun için özel bankaların da bu girişime destek vermesi gerekli. Kar topu misali bunu döndürerek yolları açmamız gerekli. Konutder, diğer sektör ve finans kuruluşları üe tüm STK'lar elimizi taşın altına koymalıyız. Telefonlarımız çalmaya başladı. Böyle olursa 2018'de yine rekor kırabiliriz. 1 milyon 450 bin konut satışını yakalayabiliriz" dedi.

Sektör olarak her türlü fedakar lığı yapmayadevam edeceklerini belirten Elmas" şöyle konuştu: "Özel bankaların dabu havayı motive edicj adımlar atması ve konut kredi faiklerini yüzde l'in altına çekmesi gerekli."

DEVLETİN KASASINA 500 MİLYON LİRA GİRER
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankaları vasıtasıyla yapüacak kampanyadaki faiz sübvansiyonunun hem sektörü canlandıracağını hem de fazlasıyla devlete geri döneceğini söyledi.

Nazmi Durbakayım, "Kamu bankaları tarafından ve en küçük hesapla 250 milyon liralık bir sübvanse yapdarak konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.2'den yüzde 0.98'e indirilmesi sonucunda, yaklaşık 7-8 milyar liralık konut satışının olacağını öngörüyoruz. Bu iyimser rakamın gerçekleşmesi sonucunda, sadece yüzde 3'lük tapu harcına mahsuben devletin kasasına 200 milyon lira girecektir" ifadelerini kullandı.

Durbakayım, konut satışlarından elde edilecek KDV ile birlikte devletin elde edeceği toplam gelirin en az 500 milyon lira olacağını vurguladı.

132 BİN LİRALIK FIRSAT YARATIR
KDV ve tapu harcında indirim ile 400 bin TL'lik bir konutta 44 bin liralık doğal indirim sağlanmış olacağını belirten Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Konut kredi faiz oranlarının 0.98'e çekilmesi üe de tüketiciye aylık 710 TL, toplamda ise 88 bin lira avantaj sağlanmış durumda. Yani bu üç teşvik üe bir tüketiciye 400 bin liralık ev için 132 bin TL'lik doğal indirim yapümış oldu. Bu sebeple çağrı merkezlerimizde telefon trafiği 4 kat artmış durumda. Keza aldığımız form sayısında da aynı oranda artış söz konusu" diye konuştu.

KONUTTA REKOR SÜRPRİZ OLMAZ
Hükümetin seçim öncesi aldığı ekonomik tedbirler, konut sektöründe yüzleri güldürdüğünü aktaran Puzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise şu değerlendirmeyi yaptı: "KDV oranlarının yüzde 18'den 8'e, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesinin yanı sıra konut kredisi faizlerinin de yüzde 0.98'e düşürüleceği açıklaması, konut satışlarını kuşkusuz artıracak. Satış ofislerimizde artan trafik, form sayısındaki gözle görülür artış bunun en önemli göstergesi. Nitekim açıklanan teşvikler bekleyen talebi ve kararsızları harekete geçirmiş durumda. Böyle giderse bu sene de geçen sene olduğu gibi bir rekor sürpriz olmaz."

İNDİRİM BEKLEYEN KİTLEYİ HAREKETE GEÇİRİR
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, faizlerin yüzde 1.35'e yaklaşmasıyla sektörde durgunluk yaşandığını anımsatarak "Konut fiyatları acaba düşer mi, faizlerde indirime gidüir mi gibi kafasındaki soru işaretleriyle konut alımında temkinli davranan konut alıcısını harekete geçirecek bir hamle bu" dedi.

Tavukçuoğlu, özellikle özel bankaların da bu kampanyaya destek olmalarını temenni ettiklerini dile getirdi.

İKİNCİ ELLERDE DE GEÇERLİ OLACAK
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, faizlerin düşürülmesinin daralan piyasalara çok iyi bir hareket kazandıracağını belirtti.

Bu indirimin sadece birinci el satışlar için geçerli olmasını beklediklerini ancak ikinci ellerde de geçerli olacağını öğrendiklerini kaydeden Özyurt, bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Geçen yü 1,4 müyon konut satıldığını anlatan Özyurt, "Bu şeküde gitseydi yakalayamazdık ancak şimdi geçen yüı yakalayacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

HAREKET TÜM SEKTÖRLERE YAYILACAK
Maritza İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emir Sarıgül, hükümetin konut faizlerini yüzde l'in altına çekmesinin, inşaat sektörüne verdiği desteği bir kez daha gösterdiğini söyledi. Bu indirimle satışların açılacağını vurgulayan Sarıgül, "Canlanan inşaat sektörünün tüm sektörlere de hareket getireceğine inanıyorum" dedi.

KONUTTAKİ 3.5 YILLIK STOKU ERİTECEK 
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, "Halihazırda 3.5 yıllık stok birikmiş durumda. Toplamda 2 milyon 130 bin konut stoğundan bahsediyoruz. Açıklanan teşvikler ve kamu bankaları üe başlayan destek üe stoklar öngörülenden daha hızlı erir" değerlendirmesini yaptı.

Konuttaki büyümenin %50'si Ziraat'ten
Ziraat Bankası'ndan yapılan açıklamada "Ziraat Bankası konut piyasasında özellikle son 3 yılda gösterdiği güçlü büyüme performansı sayesinde pazar payını sürekli büyüterek 2018 yılı ilk çeyreği sonu itibariyle yaklaşık %25 seviyesine ulaştırmıştır. Yaklaşık 200 milyar TL büyüklüğe sahip konut kredisi piyasasında; 2016 ve 2017 yıllarında sağlanan büyümenin yaklaşık %50'si Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilmiş olup, 2018 yılının ilk çeyreğinde de aynı trendin devam ettiği görülmektedir" denildi.

Konut sektörü diğer sektörleri de etkilecek
Halkbank'ın açıklamasında müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak özel bir çözüm sunmaya gayret edildiği ifade edildi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Konut sektörünün, ekonomimize sağladığı katma değer ve diğer sektörleri etkileme potansiyelini göz önünde bulundurduk, ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini de dikkate alarak her zaman olduğu gibi müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak özel bir çözüm sunmaya gayret ettik. Her aile bir ev sahibi olsun istiyoruz, müşteilerimize kolaylaştırıcı çözümler sunmayı aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışımızın bir gereği olarak görüyoruz" dedi.

Şekerbank'ın konut kredisnde vade 60 ay
Şekerbank'ın konut kredisinde vade 60 ay Şekerbank, 500 bin TL'ye kadar olan konut kredisi taleplerinde konut kredi faizini yüzde 0.98'e çekti. 60 aya varan vadelerde uygulanacak indirimle ilk defa konut kredisi kullanacak bireylere uygulanacak indirimli faiz oranları dünden itibaren geçerli oldu. Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, "Hem konut sektörünü ivmelendirerek ekonomimize katkı sağlamak hem de ilk kez konut kredisiyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızı desteklemek amacıyla faiz oranlarımızda indirime gittik" şeklinde konuştu.

Leyla İlhan / Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181