'Faizler 0.65'e kadar inmeli!'
Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın öğleden sonraki ikinci oturumunda kentsel dönüşümle birlikte önümüzdeki 10 yılda gayrimenkulun yeni hikâyesinin ne olacağı tartışıldı. Moderatörlüğünü GYODER Danışmanı, şehir plancısı Faruk Göksu'nun yaptığı oturumda söz alan Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, sektörün problemlerinin başında yüksek faizin geldiğini söyledi. Çelik, "ABD'de yüzde 5, İngiltere'de yüzde 0.75, Türkiye'de ise yüzde 16. Siz bu faizle mücadele edip ortak alanda kazanamazsınız dedi.

DÜNYAYA AÇILMAK GEREK
Gelecek 10 yılda daha yüksek satış rakamları için tüketici kredilerinin yabancı para birimleri üzerinden verilmesini önleyen bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çelik, bunun tasarruf oranlarım artıracağım, talebin oluşturduğu basıncı düşüreceğini ve dolayısıyla faizin de aşağı yönlü bir trende gireceğini belirtti. Çelik, bunun yanı sıra tüketici konut kredisi aldığında teminatının da konut olması gerektiğinin altını çizdi. Kentlerin geleceği için yapılan projeleri ülke sınırları içine sıkıştırmak yerine dünyaya açmak gerektiğine vurgu yapan Çelik, "Son Cityscape Fuarı'na gittiğimde başka bir şey gördüm. Dünya Trabzon'a itibar ediyor. Özellikle Araplar buradan ev satın alıyor. Bu harika bir şey" diye konuştu.

FAİZLER 0.65'E İNMELİ
Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkam Süleyman Çetinsaya ise Türkiye'nin kentsel dönüşüm konusunda çok ileri bir noktaya geldiğini, Türk müteahhitlerin 13-15 ayda 2 bin konutluk projeleri tamamladığına dikkat çekti. "Buna rağmen asıl sorun yapılan konutları satacak müşteri bulmak. Krediyle bir müteahhit nereye kadar gidebilir? Kredi faizlerinde çok yüksekteyiz" diyen Çetinsaya, müşterileri yüksek faizlerden dolayı konut almaya ikna edemediklerini kaydetti. Faiz oranlarının 0.65-0.67'lerden l'in üstüne çıkmasına anlam veremediklerini ifade eden Çetinsaya, "Yetkililerden bu oranların aşağı çekilmesi için destek bekliyoruz" diye konuştu.

'ORTAK PROJE GELİŞTİRELİM'
GYODER Başkanı ve Torunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Aziz Torun da, ülkenin mastır planının bir an önce yapılması, bunun parsel bazında ve bütüncül olarak düşünülmesi gerektiğinin altım çizdi. Sektör olarak ticari projeler geliştirmek gerektiğinin önemine vurgu yapan Torun, "Gerek finansörler, gerek arsa sahipleri gerekse proje geliştiricilerle birlikte ticari projeler geliştirmeliyiz. Yabancı artık satın almak istediğinde ya AVM ya ofis ya da otellere bakıyor" dedi.

İstanbul her yıl 20 bin hektar büyüyor
İki Design Mimarlık'ın sahibi Murat Kader, artık bir ülkeyi marka şehirlerin temsil ettiğini, Türkiye'yi ise İstanbul'un temsil ettiğini söyledi. İstanbul'un her yıl yeniden dönüştürülen alanlarla 15-20 bin hektar büyüdüğünü ifade eden Kader, bunun da tasarım yapan firmalar için yeni alanlar anlamına geldiğini, star tasarımcıların yine bu topraklardan çıkacağını kaydetti. Kader, "Kentsel dönüşüm bize eserlerimizi ortaya koyacağımız yeni alanlar yaratıyor" dedi. Kader, şehirlerin planlamada geri kaldığını, planlı alanların hızla artırılması gerektiğini söyledi.

'Belediyeler projeyi sahiplenmiyor'
TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalı oğlu ise komşuluk ilişkilerini merkeze alan projeler geliştirmek istediklerini söyledi. İzmir, Bursa gibi kentlerde önce belediyelerle çıktıkları yolda, belediyelerin sonrasında projeyi sahiplenmediğinin altını çizen Konyalıoğlu, "Böyle olunca sanki vatandaşın da sivil inisiyatifin de istemediği projeleri yapmış gibi görünüyoruz. Halbuki biz bu projelerle sivil inisiyatifle birlikte başlıyoruz" dedi.

Fonların fonuyla yabancıyı cezbederiz
Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda Türkiye'nin tanıtımına yönelik kullanılan fonların tek çatı altında toplanması durumunda yabancıya konut satışının 2-3 yıl içinde 23 binden 90 binlere, turist sayısının da 40 milyondan 60 milyona çıkabileceği belirtildi. Moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun üstendiği son oturumda, emlak sektörünün yeni finansman yöntemleri tartışıldı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkam Altan Elmas, DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkam Ziya Yılmaz, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal ve Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan'ın önerilerini gündeme getirdiği toplantıda yurtdışı tanıtımı için fonların birleştirilmesi konuşuldu.

ÜLKEYE GÖRE TANITIM
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, kamuda ayrı ayrı fonların olduğunu belirterek, "Ayrıca inşaat sektörü de tanıtım için özel bir harcama yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanhğı'nın bu fonları, tek çatı altında toplanarak hedef ülkelerde nokta tanıtımı yapılabilir" dedi. Yılmaz, sektörde 20-25 markalı konut üreticisinin tanıtım harcaması yaptığını vurgulayarak, "Ülkelerin beğenisine göre tanıtım yapsak satış patlar. Böylece 2-3 yılda 23 bin olan yabancıya konut satışı 4-5 katma, 40 milyon olan turist sayısı da 60 milyona çıkar" dedi.

HAZİNE'DEN ARSA VERİLSİN
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkam Eltan Elmas, kentsel dönüşümün finansmanı için ilginç bir öneride bulundu. Elmas, emsal değeri düşük olan semtlerde dönüşüm yapan müteahhitlere Hazine'nin ayırdığı rezerv konut alanlarından düşük maliyetli arsa verilmesi önerisini getirdi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise, Türkiye'nin marka şehirler yaratarak buralara yabancı yatırımcının çekilebileceğini söyledi.

'Konut projelerine ortak olacağız' 
Türkiye'nin tasarruflarıyla büyümesinin zor olduğunu söyleyen Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, "Yurtdışı tasarrufların çekilmesinde yeni enstrümanlara ihtiyaç var. Katılım bankaları kâr-zarar ortaklığıyla konut projelerine dahil olabilir. Bu projeyi de su kukla halka arz edip oradan finansman sağlayabilir. Malezya bu yöntemle 75 milyar doların üzerinde fon sağladı" şeklinde konuştu. Arslan, Ziraat Katılım'ın da bu yönde çalışmalarının olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Katılım bankacılığının ismi zaten projelere katılmak ve ortak olmaktan geliyor. Biz de kâr-zarar ortaklığıyla bir projeye ortak olacağız. Bunu da sukukla halka satacağız." Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal ise faiz oranlarının 1'in altına düşmesinin dar gelirlilerin konut alımına yardımcı olmadığını vurguladı. Ünal, "Faiz 1'in altındayken kentsel dönüşümden orta ve üst gelir grubu faydalandı. Alt gelir grubuna hitap edecek enstrümanlar geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Pınar Çelik NACAR/Sabah Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181