'Faizler yüzde 1'in altını görürse satışlar ivme kazanır!'
Yaklaşık bir ay önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklenilen oldu ve Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 10'a çekmişti. Bu düşüşün, özellikle konut kredi faizi oranlarının aşağı yönlü hareketini getirebileceği ifade edilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise TCMB'nin Para Politikası Kurulu'nda üst bandın 0,50 puan düşürülmesi de bu beklentiyi güçlendirdi. Konut kredisi faiz oranlan halen 1'in üzerindeki yerini korusa da sektör, kısa vadede 1'in altını görmesini bekledikleri oranların, satışları daha da hızlandıracağı görüşünde.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla ilgili aldığı kararın konut sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Demir, "Düşüş, hem psikolojik olarak faiz oranında çift haneden tek haneye inişi sağladı, hem de özellikle bir süredir düşmesini umduğumuz konut kredi faiz oranlarında düşüşün bir habercisi olarak değerlendirilebilir bir karar oldu. Bu faiz indiriminin ardından bankaların konut kredi faiz oranlarında bir miktar da olsa düşüş sağlayacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt da indirimin konut sektörüne ivme kazandıracağını vurgulayarak "Banka faizlerinin yüksek olması yatırımcıyı korkutuyor. İnsanlar kredileri ödeyememe kaygısına kapıldığı için konut kredisi almaktan çekiniyor. Faiz indiriminin konut sektörüne büyük bir ivme kazandıracağını düşünüyorum" dedi.

'Konuta yansımalı'
216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, konut almak isteyenlerin düşen faizle ertelediği talebi alıma dönüştürmesi açısından üst bandın 0,50 puan indirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Dündar, TCMB'nin faiz indiriminin yerinde bir karar olduğunu, bundan sonraki süreçte satışların devam etmesi için TCMB'nin faiz indiriminin sürmesi ve düşen gösterge faizinin konut kredilerine net olarak yansıması gerektiğini vurguladı.

Denge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bayram, Türkiye'de inşaat sektöründe her şeyin tam olduğunu ancak konut kredi faizlerinin yüksek olmasının sıkıntı yarattığını vurgulayarak, bu konuda atılan adımların konut sektörünü ileriye taşıyacağını ve sektörün önünün açık olduğunu kaydetti. Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Hikmet Alma isefaiz indirimlerinin bir an önce konut kredilerine yansıması ve kredi faizlerinin düşmesi gerektiğini, rulu Başkanı Abdullah Bayram, bunun satışları artıracağım belirti.

Milliyet Ek Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181