Faizlerin 0,98'e düşmesi ile kredili konut satışı arttı!
Türkiye genelindeki konutlarda hız düşse de fiyat artışı devam ediyor. REIDIN EmlakEndeksi sonuçlarına göre, konut fiyatları son 1 yılda yüzde 9.97, Mayıs’ta yüzde 0.54 artış gösterdi. Yeni konut fiyatlarında da artış sürdü. Yeni konutlarda fiyat Mayıs’ta yüzde 0.28, yıllık bazda yüzde 3.55 yükseldi. Konut fiyatlarındaki yükseliş, konutu yatırım değil oturum amacıyla alan kitleyi de bitmiş konuta yöneltiyor. Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 33’ü bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 67’si bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Bitmemiş konutların satış oranında 3 puanlık düşüş, bitmiş konutların satış oranında 3 puanlık bir artış yaşandı. Mart ayından bu yana bitmiş konutlara talepte artış, maketten satış halindeki konutlarda düşüş eğilimi devam ediyor. Nisan’da bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık, Mart’ta da 4 puanlık bir düşüş yaşanmıştı.

15 yılın en düşüğü
REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, Mayıs ayı sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Satılık konut fiyatlarındaki artış oranı son 1.5 yıllık dönemin en düşük aylık bazdaki fiyat artışını ifade ediyor. Piyasalarda yaşanan talep daralmasından kaynaklı bu durum 81 şehir özelinde piyasaların durağanlaştığının da bir göstergesi. Diğer taraftan İstanbulözelinde endeks verilerinin açıklanmaya başlandığı 2003 yılından günümüze kadarki 15 yıllık zaman dilimi içerisinde ABD krizi dönemini hariç tuttuğumuzda satılık konut fiyatlarının aylık bazda yüzde 0.18 azaldığını da ilk kez gözlemliyoruz. Ülkemizdeki konut stokunun en yoğun olduğu, en fazla kredi kullanımın ve en fazla konut satışının gerçekleştiği İstanbul’daki fiyat gerilemesi önümüzdeki dönem açısından da kritik öneme sahip.”

Yabancının ilgisi sürüyor
Mayıs ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 7’si yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (% 37) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 33 ile 3+1 konutlar izledi.

Faiz 0.98’e inince kredili satış arttı
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2018 yılı Mayıs ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin de şunları söyledi: “Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanımını incelediğimizde, banka kredisi kullanımının yüzde 39’luk oranla, son 6 aylık oranların üzerine çıktığını görüyoruz. Bu artışta, GYODER olarak, İNDER ve KONUTDER’le birlikte 15 Mayıs’ta başlattığımız ‘0.98 faiz’ ve ‘% 20 indirim’ avantajı sağlayan ‘güç birliği’ kampanyasının etkisi yüksek oldu. Mart ayında yüzde 41’e ulaşan senet kullanımının, Mayıs ayında yüzde 22’ye kadar gerilemesi de bu indirim kampanyasının etkisini ortaya koyuyor. 30 Haziran’a kadar uzatılan kampanyadan dolayı banka kredisi kullanım oranı daha da artacaktır.”

Gazete Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181