"Faizsiz sistemle yılda 2 milyon konut satılır"!
Tasarrufa dayalı faizsiz konut satışı Türkiye’de yeni yeni gelişiyor. Tek başına tasarruf eden kişileri, kurumsal bir çatı altında buluşturarak ev otomobil sahibi yapmayı esas alan sistemi özellikle dar gelirli kesim tercih ediyor. Fuzul ve Eminevim’in ardından bu sistemi kuran yeni oyunculardan Birevim’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi’nin verdiği bilgiye göre, bu sistem büyüdükçe insanların satın alma gücü gelişecek. Çiftçi “Tasarrufa dayalı faizsiz sistemle yıllık 1.3 milyon seviyesinde olan konut satışını 2 milyonlara çıkarabiliriz” dedi.

BİRLİKTE TASARRUF
“Bizim gibi 10 kurum olsa bu sektör gelişir” diyen Çiftçi insanların ev almak için üç yöntemi bulunduğunu belirterek “Kurumsal bir tasarruf, bireysel tasarruf ya da bankadan kredisi. Özelikle konu kredi çekme noktasına geldiğinde vatandaşlar, evin değerinin yarısı kadar faiz ödemek zorunda kalıyor” dedi. İşte bu noktada kendilerinin devreye girdiğini anlatan Çiftçi “Bu model, birlikte tasarruf yapma modeli. Diyelim bir kişinin bugün 100 bin liraya ihtiyacı var. Bin lira tasarruf etmek için 100 ay beklemek durumunda. Oysa 100 kişi bir araya gelip birlikte hareket ederse her ay bir kişi 100 bin liranın sahibi oluyor. Sırası gelince de o parayı alıp evinin parasını ödüyor” dedi. 100 kişilik grupta 300 bin lira üzerinden örnek veren Çiftçi “Sıra tespitli yöntemle bu kişi 45 bin lira peşinat vermiş olsa, evini teslim almadan önce aylık 2.550 ödüyor, evine alınca da 3.750 ödüyor. Teslim tarihi aralığı ise ortalama 1-40 ay” dedi. Dünyada da benzer sistemler kullanıldığını anlatan Çiftçi “Avrupa’da 100 yıl aşkın Tasarruf Yapı Sandıkları var. Öncülüğünü de yapan Almanya. Büyüklüğü 110 milyar Euro’ya ulaştı. Örneğin 40 ayda 40 bin Euro biriktirene 2 katını veriyor. Bizim tek farkımız ise faiz olmaması” diye konuştu. 

DİYANET’İN GÜNDEMİNDE
Murat Çiftçi’nin verdiği bilgiye göre Diyanet, 12-14 Ekim tarihleri arasında düzenleyeceği ‘Dini Meseleler İstişare Toplantısı’nın gündemine konutu da aldı. Buna göre zirvede ‘tasarrufa dayalı finansman sistemleri’, ‘kira sertifikaları ve ‘TOKİ uygulamaları’ da tartışılacak. Çiftçi “Tasarrufa dayalı sistemle ilgili bir başlık açılması iktisadi ve fıkhi açıdan bir sunum yapılması çok önemli” dedi. 

Ev fiyatları çok arttı artık duracak
Çiftçi uzun dönemdir konut fiyatlarından her yıl ortalama yüzde 10-15 artış yaşandığını belirterek fiyatların artık durağan hale geleceğini söyledi. Çiftçi “Fiyatlar bundan sonra stabil gider” dedi. Çiftçi fiyatların bu kadar artmasını ise şöyle anlattı: “Birçok proje yapıldı. Projelerde kendi içinde taksitlendirme de başladı. Bankalarla anlaşıldı ve fiyatlar ona göre belirlendi. Aslında bu projenin 3-4 yıl sonra alacağı değer fiyatlanmış oldu. Fiyatlarda bu şekilde bir tetiklenme yaşandı. Ama artık fiyatlar tırmanmaz.”

Star Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181