Fuzul Grup'tan Suudi Arabistan'a know-how desteği!
Son yıllarda artan Arap ilgisiyle ciddi çıkış yakalayan gayrimenkul sektörü, Türkiye'ye yabancı yatırım getirmenin yanında, yurt dışına da tecrübe ihracına başladı. Başakşehir bölgesinde bugüne kadar 8 proje üreten Fuzul Grup; Suudi Arabistanlı Al-Ayuni Group ve Al-Habib Real Estate'in Riyad'da 70 bin metrekare alan üzerine inşa edeceği konut ve villa projesine bilgi (know-how) desteği verecek.

YIL SONUNA ÇALIŞMA BAŞLAR

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, Suudi Arabistan'ın önde gelen iki müteahhitlik firmasıyla konsorsiyum oluşturduklarını belirterek, Suudi Arabistan Konut Bakanlığı'nın yüz binlece konut yapma planı olduğunu söyledi. "Onların da bir dönüşüm planı var ve bu dönüşümü Türk firmalarıyla sağlamak istiyorlar" diyen Akbal, şöyle devam etti: "Bir model geliştirmek istiyorlar. Bizim oluşturduğumuz Faruk Akbal konsorsiyumla Konut Bakanlığı'na birlikteliğimiz iletildi. Pilot çalışması yapacağız. Ortaklarımızdan birine ait 70 dönümlük arazi üzerinde 400 milyon TL hasılat değeri olan bir proje geliştireceğiz. Konut Bakanlığı'nın onayını bekliyoruz. Yıl sonuna kadar izinleri alıp çalışmaya başlamayı planlıyoruz."

10 BİN KONUT YAPABİLİRİZ

Ortaklığın 'know-how' kısmında yer alacaklarını ifade eden Faruk Akbal, "Biz; dizayn, mimari geliştirme, proje geliştirme, pazarlama ve imalat kısımlarındaki bütün sürecin danışmanlığını yürüteceğiz. Biz aslında bu konudaki 'know-how'ımızı onlara aktaracağız. Onlar da işin oradaki sürecini götürmüş olacak. Konutta biz bilgimizi, sektör tecrübemizi ihraç ediyoruz. Buradan ekiplerimiz gidecek. Eğer üretilecek üründe malzeme oradan sağlanamıyorsa buradan götürülecek" diye konuştu. Pilot çalışmanın önümüzdeki dönemde almayı istedikleri 1.5 milyon m2'lik projelerin provası niteliğinde olduğunu kaydeden Akbal, sürecin bekledikleri şekilde ilerlemesi halinde ilk etapta 10 bin konut yapabileceklerini belirtti.

İNGİLTERE'YE PROJE HEDEFİ

Faruk Akbal, iki yıl önce kurdukları Nevita firmasıyla Başakşehir bölgesinin yurt dışında tanıtımına önemli katkılar sunduklarını ifade ederek, önümüzdeki dönemde İngiltere'de proje yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

'4 BİNDEN fazla KONUT ÜRETTİK'

Fuzul Grup'un, çoğunluğu Başakşehir'de olmak üzere 4 binden fazla konut ürettiğini ifade eden Faruk Akbal, "Hâlihazırda 3 projemiz devam ediyor. Olimpa Park teslimat aşamasına geldi Vadiyaka eylülde lansmana çıka, yüzde 651 sabldL 367 konut ve 55 mağaza var. 2017 Haziran'da teslimatı yapılacak. Başakşehir Belediyesinden ihalesini aldığımız 115 dönüm arazisi olan bir projemiz var. Bunu; Konya'da İttifak Holding ve Suudlu Al-Zamil firması ile beraber aldık Proje çok stratejik bir yerde... 1500'e yakın konut yer alacak" dedi.

Dar gelirliye konut üretmek imkânsız

İstanbul'da arsa fiyatlarının çok ciddi şekilde arttığını ifade eden Faruk Akbal, "O nedenle artık dar gelirliye veya orta gelirliye konut yapmak mümkün değl Arsaya ciddi bir para verdiğiniz için satacağınız konutun fiyaubeffi bir limite ulaşıyor. Arsa maliyetlerinin metrekarede 3 bin-3 bin 500 TLye dayandığı bir ortamda sizin 3 bin TL'ye daire satmanız mümkün değil" ifadelerini kullandı. Ucuz arsayı devletin üretmesi gerektiğini savunan Akbal, şöyle konuştu: "Tek çıkar yolu, TOKİ ve Emlak Konut yoluyla arsa üretiminin sağlanması. Şu an çok yakınlarda kullanılmayan atıl vaziyette arsalar var. Tarlalar var. Bunların imar planlamasının yapılıp İstanbul'un imar planına sokulması lazım.. Başakşehir'den Hadımköy'e kadar her yer dağ bayır."

Kentsel dönüşümden ucuz konut çıkmaz

Kentsel dönüşümde yasal eksiklikler olduğuna işaret eden Faruk Akbal, "Sektör boşluklardan dolayı ilerlemekte zorlanıyor. Kentsel dönüşüm konut üretmek için güzel ama dar gelirliye nasıl konut üretileceğinin cevabıburada değil. Kentsel dönüşümden ucuz konut çıkmaz. Kat ınaliklerinin yaşam standartlarından çok daha iyi yeni bir konut üretmeniz gerekiyor. Yeni konutu ürettiniz, kat maliklerine birer daire verdiniz. Belediyenin izin verdiği miktarlar belli, yine siz yüksek fiyatlardan satmak zorunda kalıyorsunuz" dedi

Önder Çelik / Türkiye Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181