Gayrimenkul sektörü Mayıs ayı konut satışı verilerini değerlendirdi!
Türkiye genelinde konut satışları 2016 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 oranında artarak 114 bin 800 oldu. Konut satışlarında en yüksek payı yüzde 18.8 ile İstanbul aldı. Toplam satış ilde 21 bin 638 konuta ulaştı. Gecen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 4.34 olarak hesaplandı. Satış sayılarına göre İstanbul'u. 11 bin 408 konut satışı ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller konut ile Ardahan ve 33 konut ile Şırnak oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışlarını en fazla artıran il ise Van olarak dikkat çekti. Van'da 2015 yılı mayıs ayında 262 konut satılırken sayı bu yılın aynı ayında 17 kat birden artarak 4 bin 562 konuta çıktı. Van'ı yüzde 272 artışla Bingöl takip etti. Mayıs 2015te 74 konutun satıldığı ilde Mayıs 2016'da satılan konut sayısı 275 olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde satışın en fazla düştüğü il ise Bitlis oldu. Bitlis'debir önceki yılın aynı ayına göre azalış yüzde 48 oldu.

KONUT ALICISI FAİZİ YÜKSEK BULDU

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 oranında azalış göstererek 35 bin 423 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 30.9 olarak gerçekleşti. Royal Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Çehreli Merkez Bankası faizleri indirse de düsen " faizlerin konut alıcısını tatmin etmediğini söyledi. Çehreli, "Rakamlar da bunu gösteriyor. Ancak önümüzdeki süreçte bu durumun bir miktar değişmesini öngörüyoruz. Düsen gecelik borçlanma faizlerinin daha fazla konut kredisine yansıması olası görünüyor" dedi. Nitekim diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.1 oranında artarak 79 bin 377 oldu.

TERCİH YENİ KONUTTAN YANA

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.4 artarak 56 bin 43 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 48.8 oldu. İkinci el konut satışları ise aynı dönemde yüzde 0.2 azalış göstererek 58 bin 757 oldu. 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar. "Konut almak isteyenler şirket ki vadeli ödeme imkanı ve farklı kampanyalar gibi etkilerle de tercihini yeni konuttan yana kullanmaya başladı. Satış ofislerimizden de konut satışlarının hareketlenmeye başladığını gözlemliyorduk" bilgisini verdi.

Vatandaşlık şartları bekleniyor

Mayıs ayının en dikkat çeken konusu ise yabancı satışlarındaki gerileme oldu. Yabancılara yapılan konut satışları mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak bin 612'ye geriledi. Yabancılara yapılan konut satışlarında. Mayıs 2016'da ilk sırayı 511 konut satışı ile istanbul aldı.

İstanbul ilini sırasıyla 407 konut satışı ile Antalya, 118 konut satışı ile Bursa, 89 konut satışı ile Trabzon, 88 konut satışı ile Aydın ve 54 konut satışı ile Ankara izledi. Almalar, İşkurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Hikmet Alma, düşüşü olumsuz algılamamak gerektiğini söyledi. Alma, "Yabancıya vatandaşlık verilmesine yönelik çalışmalar var. Yabancı bu şartların netleşmesini bekliyor" dedi.

Yabancı yatırımcı ilgiyi azaltmadı

Cihan inşaat iş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır'da yabancı satışlarındaki azalışa ilişkin, "Bu durumu yabancıların Türkiye'den konut alırken vatandaşlık şartlarının belli olmamasına bağlayabiliriz. Bizden de konut almak isteyen ama yabancıya vatandaşlık şartlarını görmeyi beklediği için ilgisi olmasına karşın alım talebini bekleten yabancılar var. Bu nedenle alımlardaki yanabcı alımları düşüş olarak yorumlanmamalı" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181